Bizonyítékok hiányában lezárta a náci múlttal gyanúsított John Demjanjuk elleni vizsgálatot a fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) - közölte az intézet szóvivője. A zsidók persze nem nyughatnak, újabb meghurcolást követelnek.
Az ügyet tavaly karácsony előtt tették ad acta, mert nem gyűlt össze elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a férfit felelősségre vonják - pontosított Anna Galkiewicz, az IPN egyik ügyésze.
A 88 éves, ukrán származású Demjanjuk az Egyesült Államokban él, de a zsidók nyomulása miatt hat éve megfosztották amerikai állampolgárságától, hétfőn pedig elutasították a választott hazájából való kiutasítása ellen beadott fellebbezését. Ügyében jelenleg patthelyzet van, az Egyesült Államokból nem tudják kitoloncolni, mert nincs olyan állam, amely befogadná.
Kálváriája húsz éve kezdődött, amikor a mai (akkor német megszállás alatt lévő) Kelet-Lengyelország területén működtetett egykori treblinkai munkatábor túlélői felismerni vélték személyében a koncentrációs tábor "Rettenetes Ivánként" emlegetett egyik kínvallatóját. Az Egyesült Államok kiadta Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, később azonban az izraeli legfelsőbb bíróság felmentette, mert az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB archívumában talált dokumentumok alapján "Rettenetes Ivánt" egy másik személlyel, Ivan Marcsenkóval azonosították.
Az IPN ötéves vizsgálata során fény derült viszont arra, hogy Demjanjuk egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, és őrként teljesített szolgálatot többek között a majdaneki, a sobibori és a Treblinka II. munkatáborokban. A Simon Wiesenthal Központ emiatt továbbra is szorgalmazza Demjanjuk "felelősségre vonását", a zsidók ugyanis soha senkinek nem képesek megbocsátani amiért találkozniuk kellett a fizikai munkával.
(Kuruc.info - MTI korrigálva)