Pénzhiány miatt kellett abbahagyni, most viszont folytathatják a régészek Koppány vezér várának feltárását Somogyváron. Bakay Kornél régész, az ásatás vezetője elmondta: példátlanul nagy kincsről van szó, amelynek feltárásval rengeteg új információt kaphatnak a szakemberek Koppány vezér koráról és környezetéről.
Tíz méteres sáncok, aljukon hegyes cölöpökkel, 1000 halott, összesen 300 ezer lelet. Ezeket mind Koppány vezér várának feltárásakor találták a régészek Somogyváron. A honfoglaló ősi vezér birodalma négy hektáron terül el. A leletanyag alapján pezsgő életet éltek a várban, főként érmeket, fémtárgyakat találtak, de rejtett a föld kenyérsütő kemencéket, edényégetőt is.
A vár köré 10 méter mély és több, mint hét méter széles árkokat ástak. Az aljába éles cölöpöket tettek. A vár szinte bevehetetlen volt. A bástyákkal és sáncokkal körülvett várból a téglák maradtak meg. A szakemberek most éppen a vár bejáratán dolgoznak.
"Itt lakott a katonáival cselédeivel, a szolganépeivel, mindaddig így volt amíg, Szent László király, akinek felmenő nagyapja Koppány vezér, el nem határozta, hogy ide temetkezik. És őrült nagy templomot építetett." - mondta el Bakay Kornél régész professzor. Körülbelül akkorát, mint a pécsi székesegyház. Ennek maradványait is megtalálták a régészek. Ezeken kívül eddig több mint 300 ezer leletet került elő a föld alól. Van köztük faragott kő, állati maradvány is.
Az ásatást eredetileg a hetvenes években kezdték el, ám akkor pénzhiány miatt be kellett fejezniük a régészeknek. Most három év alatt szeretnék teljesen feltárni, tornyokkal és templomokkal együtt újraépíteni Koppány vezér egykori várát. A teljes feltáráshoz csaknem 80 millió forintra lenne szükség, a munkával három év alatt végeznének, a teljes rekonstrukcióhoz azonban további egymilliárd forintra lenne szükség - mondta Bakay Kornél.
(FH)