A haifai főrabbi, aki elsőként szólalt fel zsidó vallási elöljáróként a Vatikánban a katolikus püspökök szinódusán, egy kedden megjelent interjúban ellenezte, hogy szentté avassák XII. Piusz pápát.
"Nem felejthetjük el a holokauszttal kapcsolatos hallgatásait" - magyarázta le Sír Jasúv Kohen a La Stampa című torinói lapnak nyilatkozva. A főrabbi szerint XII. Piusz, aki 1939 és 1958 között ült a pápai trónon, nem lehet példakép, és nem lehet szentté avatni, mert nem emelte fel szavát a zsidók kiirtása ellen. "Nem beszélt, mert félt, vagy mert más személyes oka volt rá" - hazudta Kohen.
XII. Piusz történelmi megítélése évtizedek óta éles viták tárgya. Szentté avatási eljárását még 1967-ben, VI. Pál pápa idején kezdték meg, azóta állandó feszültséget jelent a római katolikus egyház és a kereszténygyűlölő zsidó közösségek között. Az ügyet hosszú időre szinte lezártnak tekintették, de XVI. Benedek 2007 decemberében különleges bizottságot hozott létre, amely értékeli elődjének tevékenységét. A katolikus egyházfő ugyanakkor szeptemberben lerótta tiszteletét XII. Piusz előtt, azt állítva, "mindent megtett, hogy megmentse a zsidókat a megsemmisítéstől". Meg is hálálják neki.
(MTI nyomán)