Nehéz ügy
Nem lát reális esélyt arra, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerezzen a parlamenti választásokon – nyilatkozta a Népszabadságnak Orbán Viktor. Ma ugyanis kedd van, kedden megjelenő nyilatkozataiban pedig a Vezénylő tábornok rendszerint nem hisz a kétharmadban. Szombaton, a hétvége első napján rendszerint már bizakodóbb.
A legnagyobb ellenzéki párt vezetője a múlt héten még azt mondta, hogy ha a jobboldal egységes, az olyan nagyarányú győzelem, mint amilyen a pécsi polgármester-választáson született, máshol sem marad el - tűnik fel még a kissé tompa Népszabadságnak is. A Magyar Nemzet hétvégi számában Orbán arról írt: nem lenne baj, ha olykor a jobboldal is kapna kétharmados többséget a parlamentben - jegyzi meg a komcsi lap.
Értjük, ugye, mit jelent, hogy "ha a jobboldal egységes"? Hogy Viktorunk továbbra sem fogja fel, hogy két párt több, mint egy párt (ezért alakított kormányt ismételten az MSZP-SZDSZ), valamint azt, hogy a Jobbik szavazói nem fognak a globális köröket és Izraelt az MSZP-hez hasonlóan kiszolgáló hatalomra szavazni, tehát őket hiába zsarolja ezzel, ráadásul a Gallup szerint az új erő inkább a szociktól vesz el szavazatot, mint a Zsidesztől. (Továbbá arról mintha megfeledkeznénk, hogy ez nem parlamenti választás, az EP-ben meg nincs sem alkotmánymódosító, sem másféle kétharmad.)

A "jobboldali egység" nevében

"Nemzeti", "keresztény", stb.
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője egyébként azt közölte (azt nem tudjuk, hogy melyik nap): ha kétharmadot szerez, pártja olyan alkotmánymódosításokat próbál végrehajtani, amelyekre az előző és a jelenlegi ciklusban tett javaslatot. Ezek közé tartozik a kisebb parlament létrehozása, a Költségvetési Tanács jogkörének növelése is.
Tehát semmi lényegeset ne várjunk tőlük, ha csak rajtuk múlik.
(Híradó - Népszabadság nyomán)