Összességében a piaci tendenciáknak megfelelően teljesítettek a magán-, az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak 2009 első negyedévében – közölte a Stabilitás Pénztárszövetség. A szövetség szerint a nyugdíjpénztári vagyonok csökkenése ugyan nem állt meg ez év első negyedévében sem, de a pénz- és tőkepiaci tendenciáknak megfelelően a csökkenés mértéke jelentősen elmaradt az előző negyedévihez képest. Ezen nem sok csodálkozni való akad, hisz a rendszer a bankokrácia álnokságára épül. A cikk alján levő linkre kattintva elolvashatjuk, hogy miként nyúlják le az adófizetők pénzét a hazai magánnyugdíjpénztárak.
A magánnyugdíjpénztárak vagyona a tavalyi harmadik negyedévi 1 861 milliárd forintról a negyedik negyedévben 1 752 milliárd forintra csökkent, míg 2009. március végén 1 745 milliárd forint volt. Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona ugyanakkor 1,27 milliárd forintról 1,24 milliárdra, illetve 1,23 milliárd forintra mérséklődött.
A szövetség szerint – tekintve, hogy a pénz- és tőkepiac már az idei első negyedév végére stabilizálódott – reális esély mutatkozik arra, hogy az elmúlt időszak nyugdíjpénztári veszteségei hosszú távon visszapótlódjanak. Ez a folyamat egyértelműen látszik a még nem publikált, de már a pénztárak birtokában lévő második negyedévi hozamadatokból. A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma az idei év első negyedévében is emelkedett, követve a 2008. évi tendenciát, amikor negyedévről negyedévre nőtt a taglétszám. Az idei első három hónapban 25 930 taggal gyarapodtak a magánnyugdíjpénztárak és létszámuk elérte a 2,78 milliót. Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma viszont enyhén visszaesett, 627 ezerről 590 ezerre.
A nyugdíjpénztárakat illetően a szövetség lényegében az összes pénztár adatait összegzi, az egészségpénztárak esetében a Stabilitáshoz tartozókat külön számolja. A vagyon a Stabilitáshoz tartozó pénztáraknál két százalékkal 42,44 milliárd forintra mérséklődött az idei első negyedévben, az összes egészségpénztárat tekintve pedig a csökkenés mértéke 3,7 százalék volt. A pénztárak összesített vagyona ez év március végén 47,56 milliárd forintot tett ki.
(MTI)
Kapcsolódó anyagok: