William Wilberforce
Anglia egyik városában, Hull-ban található a William Wilberforce múzeum. Az úrról annyit érdemes tudni, hogy Hull-ban született, és a rabszolgaság eltörléséért tevékenykedett (sikeresen) az 1700-as évek végén, 1800-as évek elején.
A múzeumot nemrég felújították – gondoltam, meglátogatom, mert régebben már voltam, és akkor nagyon tetszett. Természetesen az életrajzán már nem volt mit újítani, így az újdonság abban merült ki, hogy nyitottak egy újabb termet, amiben a modern kori rabszolgaságot mutatják be. Az ötlet végül is jónak indult, mert sajnos ma is létezik a dolog.
E terem ajtaján belépve jobbra a falon található egy Anna Frank idézet. „How wonderful it is that no one need wait a single moment before starting to improve the world”, azaz – Milyen csodálatos, hogy egy pillanatig sem kell senkinek arra várni, hogy elkezdje jobbá tenni a világot. Ezt meglátva úgy éreztem magam, mint Besenyő Pista bácsi, amikor a sütemény összetevőit olvasva a lisztjavítószerhez ért. Komolyra fordítva a szót – Anna Franknak (pontosabban az apjának, ugye) mi köze van Wilberforce-hoz vagy a rabszolgasághoz?

Anne Frank már itt is
Csak nem azt akarták ezzel sugallni, hogy a zsidókat is ugyanúgy agyondolgoztatták a „haláltáborokban”, mint pár száz évvel azelőtt a négereket? Ööö... akkor mégsem megölni vitték oda őket? Mindenesetre a két történelmi esemény között hatalmas különbségek vannak, össze sem lehet igazán hasonlítani a kettőt. Elég csak a múzeumban kiállított bilincsekre, korbácsokra, kalodákra gondolni. A négerek sokkal többet szenvedtek azokban az időkben. Kíváncsi lennék, hogy hány felszabadult afrikai kapott kárpótlást a történtekért...
A téma aztán hirtelen – mire másra – a rasszizmusra vált, ahogy a teremben végighaladunk. A falon két plakátra lettem figyelmes, melyek a 70-es évek végéről, 80-as évek elejéről származnak. Rock koncerteket reklámoznak „Rock a rasszizmus ellen” jelszóval. A fotók magukért beszélnek, úgyhogy nem is fűznék hozzá semmi kommentárt. Viszont megint csak egy kérdés jutott az eszembe – a rasszizmusnak mi köze van Wilberforce-hoz meg a rabszolgasághoz?

Rockkal a rasszizmus ellen?

Az új messiás - a vörös csillag
Ráadásul ezért az „újításért” feláldoztak egy életnagyságú hajójelenetet, ahol konkrétan látni lehetett, ahogy a rabszolgák összezsúfolva, rettenetes körülmények között tették meg a több mint 1 hónapos (!) hajóutat a brit gyarmatokra.
Üdvözlettel: poochcafe
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: