"Jobban kellett volna tanulnom!" feliratú sárga pólókban dolgoztatták a felvidéki cigányokat Prága központjában. Jutalmuk sör, cigaretta és kolbász volt.


A szemléltető eszközök Prága központjában, a Vencel tér közelében javították a járdát sárga pólókban "Jobban kellett volna tanulnom!" felirattal, alul pedig egy internetes honlap címe volt olvasható, amely a továbbtanulási lehetőséggel foglalkozik. A dolgozók jutalma sör, cigi és kolbász volt, írja a cseh Pravo című lap.
A honlap így próbálta felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos a tanulás. Frantisek Slehofer, a cég tulajdonosa, aki a cigókat foglalkoztatta, közölte: a munkások önként vették fel a pólókat. Péntekig kellett volna bennük dolgozniuk.
Igaz. Nagy visszhangja volt. Cigit, sört és kolbászt kaptak érte. Végképp nem zavarta őket, persze nem túl intelligensek - jegyezte meg a cég tulajdonosa.
A www.romea.cz honlapnak a munkások másként nyilatkoztak. "Sajnáljuk, hogy ilyen kampányra használtak fel minket. Ez szégyen" - közölte az egyik munkás (akit nyilván már felvilágosított valami "jogvédő"). „Több autós, járókelő is megállt, és fényképeztek minket. Megalázó volt" - tette hozzá egy másik dolgozó.
(Heol nyomán)