Először számolt be az átélt borzalmakról az a brit katona, aki hadifogoly létére kétszer is becsempészte magát az auschwitzi náci haláltáborba, hogy szemtanúként szólhasson a gázkamrákról és mindarról, amit látott - "adja hírül" az MTI, az Index pedig Tudomány rovatában közli a legújabb képtelenséget.
Denis Avey "földi pokolként" írta le a koncentrációs tábort, ahol sok fogollyal sikerül beszélnie. Mint a 91 esztendős veterán a BBC-nek elmondta: a meggyötört emberek alig említették korábbi életüket, mindannyian a tábor embertelen körülményeiről és a kényszermunkáról meséltek neki. Tudatában voltak, hogy legfeljebb öt hónapjuk van hátra az életből. Mikor megkérdezte, hova lettek azok, akikkel korábban találkozott, azt válaszolták neki, hogy "kiszálltak a kéményen" - "emlékezett".
Avey német fogságba került a második világháború idején, és egy Auschwitz melletti fogolytáborban őrizték. Onnan szökött át két alkalommal is a haláltáborba, mert tudni akarta az igazságot a gázkamrákról, hogy másoknak is elmondhassa. (!) (Érdekes módon akkoriban nem nagyon "tudták" erről "az igazságot", lévén, hogy utána találták ki a gázkamra-mesét - a szerk.)
Eddig azért nem szólalt meg - írta a bbc.co.uk -, mert kiszabadulása és hazatérése után "poszttraumatikus stresszbetegségeben szenvedett", "és csak mostanában tudta elmesélni, hogy mi is történt vele, és mit látott". Hihető, nemdebár?
"Ha az ember a mai körülmények között elképzeli, az egész nevetséges, abszolút nevetséges. Senki sem gondolná, hogy valaki ilyesmit gondol vagy tesz, pedig én éppen ezt csináltam. Vörös volt a hajam és ahhoz illett a vérmérsékletem is. Semmi sem tarthatott vissza" - magyarázta a vén tréfacsináló.
A koncentrációs táborba úgy jutott be, hogy ruhát és helyet cserélt egy zsidó fogollyal, akiben megbízott - mesélte.
Tanúja lett a foglyokkal szembeni brutalitásnak a táborban, ahol, mint mondta, naponta lőttek le embereket. Mikor megismerkedett az egyik auschwitzi fogollyal, Ernst Lobethall-lal, elhatározta, hogy segít neki. Lobethall húga, Susana a háború kitörése előtt Angliába került, Aveynek sikerült megszerveznie, hogy levelet, cigarettát és csokoládét küldhessen bátyjának.
A két pakli becsempészett Players cigaretta valószínűleg megmentette Lobethall életét, mivel meg tudta talpaltatni belőle a cipőjét - árult el további érdekességeket az öreg mesemondó.
Avey hazatérése után, 1945-ben futólag találkozott Susana Lobethall-lal. Akkor mindketten azt hitték, hogy Ernst odaveszett, pedig szerencsére megmenekült (mint úgy általában a zsidók, annak ellenére, hogy kiirtották ott őket - a szerk).
A BBC-nek sikerült Susana nyomára akadnia, és megszervezték a két idős ember találkozását. Avey a találkozás során tudta meg, hogy Ernst Amerikában telepedett le és alapított családot. Azonban időközben elhunyt, anélkül, hogy megtudta volna a brit katona nevét, aki segített neki.
Halála előtt azonban elmesélte történetét, amelyet a "holokauszt túlélőinek" visszaemlékezéseit gyűjtő Shoah Alapítvány videóra rögzített. A felvételben Ginger (Vörös) néven emlegetett egy brit katonát, akivel az auschwitzi táborban barátkozott össze. Ez az ember volt Denis Avey...
(MTI nyomán)