Meglepő fénykép került a Blikk birtokába. Egy felvételen a Kínához tartozó egzotikus Makaó városában látható tavaly decemberben Veres János volt pénzügyminiszter és Dobolyi Alexandra, az MSZP és az európai szocialisták volt európai parlamenti képviselője. A fényképen az látható, hogy Veres és Dobolyi együtt járták a város utcáit, ám hogy pontosan mit csináltak együtt a világ kaszinófővárosában, arról mást mondott a két politikus. Veres jelenleg a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozik, ő a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Dobolyi pedig Veres közvetlen beosztottja, ő a titkárságvezető. Alább folytatódik a bulvárlap cikke.



A Blikk azt szerette volna megtudni: mit keresett a kormánybiztos és beosztottja Makaóban, mivel az út a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) hivatalos utakat részletező listáján nem szerepel. Az viszont kiderül a listáról: tavaly július óta Veres és Dobolyi 3 különböző alkalommal is járt együtt külföldön.
– Ha a MeH hivatalos utazási listáján nem szerepel, akkor azt jelenti, hogy nem voltam külföldön – mondta először lapunknak Veres János, amikor arról érdeklődtünk: pontosan milyen ügyben jártak titkárságvezetőjével Makaóba. Amikor arról érdeklődtünk, hogy magánútra vitte-e beosztottját, a kormánybiztos azt mondta: erre csak személyesen tudna válaszolni, tekintve, hogy telefonon nem tudja megmondani, hogy valódi-e a lapunk birtokában lévő fénykép, és hogy valóban ő szerepel-e rajta.
Ehhez képest a Veres titkárságát vezető Dobolyi Alexandra egy egészen más történetet adott elő, ő kimondottan egy hivatalos útról beszélt.
– Makaó Kínához való visszacsatolásának 10 éves évfordulóján voltunk – emlékezett Dobolyi. – Én az Európai Szocialista Pártot (PES) képviseltem, mivel elnökségi tag vagyok, Veres János pedig a MSZP-t képviselte, mivel ő ott elnökségi tag. Hivatalos meghívó is érkezett. Az út kétnapos volt, december 17–18-ig tartott. Az egész rendezvényt a Kínai Kommunista Párt szervezte, amire az európai pártcsaládokat is meghívták, így kerültünk mi oda. Lehet, hogy erről semmi sem jelent meg a sajtóban, és az Európai Szocialista Párt sem rakta föl a honlapjára, mivel kizárólag az elnök útjairól számolnak be. Amúgy Veres Jánossal főnök-beosztotti kapcsolatom van, mivel amióta lejárt az európai parlamenti mandátumom, a titkárságvezetője vagyok – magyarázta a Blikknek az egykori EP-képviselő.
Maga a hivatalos visszacsatolási ünnepségsorozat egyébként december 13-a és 20-a között volt Makaóban. Miután az Európai Szocialista Párt többször is elítélte a kínai vezetést, mert azok nem tisztelik az emberi jogokat, elég meglepő lett volna, ha közösen „buliztak" volna a Kínai Kommunista Párttal. Megkerestük az Európai Szocialista Pártot is az ügyben, ám ők azt mondták: senkit sem küldtek Kínába.
– Az Európai Szocialista Párt nem küldött senkit a Makaón rendezett ünnepségre – mondta a Blikknek Bryan Synott, a PES szóvivője. Ugyanezt mondta lapunknak a PES egyik európai parlamenti képviselője is.
Megkerestük az MSZP-t is, hogy ők küldték-e Verest Kínába az évfordulóra.
– Az MSZP részéről senki sem járt Makaóban – közölték a Blikk-kel a párt sajtóosztályán.