Az Apple céget három amerikai fiatalember alapította az Egyesült Államokban 1976. április 1-jén. A három alapító tagból (Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne), Ronald Wayne eladta minden részesedését a cégben a másik két alapítónak.
A cég első terméke az Apple I számítógép volt, amelyet Steve Wozniak a saját garázsában szerelt össze pár hónap alatt.

Ez volt a világ első olyan számítógépe, amelyhez billentyűzet és monitor (közönséges TV) tartozott. A másik vetélytárs, az Altair ezekkel nem bírt. A gépet a két fiatalember egy amatőr számítógépes klubban mutatta be, mely azonnal hatalmas sikert aratott a lelkes amatőrök között.
Mike Markkula felismerte a lehetőségeket a két fiatal fiúban, és 250.000 dollárt fektetett be az Apple-be.
Mindez még az IBM PC és más személyi számítógépek színre lépése előtt történt (az IBM PC csak a 80-as évek elejére készült el).
1979-ben a két Steve meglátogatta a Xerox kutatólaborját, ahol már a '70-es években egy olyan személyi számítógépet fejlesztettek ki, amelynek grafikus felhasználói felülete volt (figyelemreméltó, hogy ehhez hasonlóval még a Windows 95 sem rendelkezett 1995-ben, 1975-ben pedig készen állt a Xerox laboratóriumaiban). A Xerox találta ki az egeret, mint beviteli eszközt, az ablakokat és mindent, amit manapság a modern rendszerekben megtalálunk.

Sajnos a Xerox cég nagyon drágán, több mint 20.000 dollárért árulta a rendszert.
Steve Jobs megvásárolta a licencet, hogy hasonló grafikus felületet produkálhasson saját termékeiben.
Két terméksoron is próbálkoztak meghonosítani az új rendszert: az Apple Lisa (amelyet Steve Jobs lányáról neveztek el) és az Apple Macintosh gépeken. A Lisa-t jobb hardverrel nagyobb cégeknek szánták, míg a Macintosh-t otthoni felhasználóknak tervezték.
Ugyanebben az időben egy másik cég is előretört, amelyet két egyetemista alapított Seattle-ben. A 80-as évekre vezető szerepet vettek át az operációs rendszerek eladásában. Ez a cég a Microsoft volt. Steve Jobs azt hitte, a Microsoft át fogja írni a sikerprogramjait (táblázatkezelő és szövegszerkesztő) a Macintosh új grafikus rendszerére. Bill Gates megkereste a Xerox céget és megvásárolta magának a licencet, hogy az IBM PC-re is átírja a grafikus operációs rendszert. Itt kezdődött az Apple és a Microsoft háborúja, ami közel két évtizedig tartott. Steve Jobs azzal vádolta a Microsoftot, hogy ellopta a technológiájukat, erre Bill Gates ezt válaszolta: "Steve, ez olyan, mintha mindkettőnknek lett volna egy Xerox nevű gazdag szomszédunk. Ti betörtetek hozzá, hogy ellopjátok a TV-jét, de észrevettétek, hogy mi már betörtünk előttetek és elloptuk".
Az első Macintosh grafikája 1984-ben meghaladta a későbbi Windows-ét.
Mac:

Windows:

Azonban az Apple túl sokat kért érte. A Microsoft, kihasználva az IBM (és IBM-kompatibilis) gépek uralmát, olcsóbban értékesítette termékeit, és így háttérbe szorította az Apple-t.
Ezeknek köszönhetően belső viszály tört ki az Apple-ben, amelynek következtében Steve Jobs elhagyta a céget és megalapította a NeXT céget, amely a következő generációs számítógép megalkotását tűzte ki maga elé (lényegében elkezdte megírni a mai modern Macintosh operációs rendszerét).
A '90-es években az Apple az IBM-vel szövetkezett, hogy megállítsák a Microsoft töretlen növekedését. A szövetség végül felbomlott, és a szakadék szélére sodorta az Apple-t. 1995-ben már mindenki az Apple megszűnéséről beszélt. Ekkor következett be a fordulat, amely drasztikusan megváltoztatott mindent. Az Apple megvásárolta a NeXT-et, és így Steve Jobs ismét visszakerült a céghez. 1997-ben Steve Jobs lett az Apple vezérigazgatója, és elkezdte a NeXT-nél kifejlesztett operációs rendszert átírni a Macintosh gépekre (amelyből a mai modern Mac OS X lett).
Ugyanebben az évben a Microsoft bejelentette, hogy részesedést vásárol az Apple-ben (a Microsoft által vásárolt részvények nem bírnak szavazati joggal a részvényesek közgyűlésén) és cserébe a Microsoft Office-t az új Mac OS X-re átírja.
A növekedés lehetővé tette az Apple számára, hogy új dolgokkal kísérletezzen. Így született meg 2004-ben az iPod MP3 lejátszó, 2007-ben az iPhone és 2010-ben az iPad. Mostanra az iPod/iPad/iPhone trió lassanként több bevételt jelent az Apple számára, mint Macintosh (iMac/Mac Mini/MacBook (Pro)) alapú számítógépei.
Mára az Apple vezető szerepet vett fel az okostelefonok és MP3-lejátszók piacán (a Microsoft elbukott abban a kísérletben, hogy versenyképes okostelefont, MP3-lejátszót tervezzen). A személyi számítógépek piacán is egyre nagyobb teret hódít az Apple, és mára az iMac sorozat nem kerül sokkal többe, mint egy sima IBM-kompatibilis gép.
A következő cikk a Macintosh gépekkel és történetükkel foglalkozik majd.
D. István - a Kuruc.info külső szerzője