Kisimítja a ráncokat, a gondolkodás képességét viszont korlátozza a botox - állapították meg amerikai tudósok. Mi pedig szomorúan állapítjuk meg: hasonló kísérleteket nálunk egy egész nemzet folytat, amióta Lendvai Ildikó először használt botoxot. Tüntető tömegek szoktak célozni arra, hogy az illető fejével valami nincs rendben, de ezért nemhogy tudományos elismerésben nem részesültünk soha, hanem egyenesen üldöztetéseket kellett elszenvednünk.
Különösen a beszédértés képességét károsítja a botoxos kezelés - olvasható a wisconsini egyetemen dolgozó David Havas és munkatársai közelmúltban megjelent tanulmányában.
A kutatók szerint a harag, a düh és a szomorúság jobb megértése érdekében ráncoljuk a homlokunkat. Aki azonban homlokát nem tudja a megfelelő módon mozgatni, az nem érti meg könnyen a homlokráncolással járó érzelmeket.Szerintem David Havasnak nem kellett volna ezért a megállapításért hosszú kísérleteket folytatnia: az ATV-n majd'  mindennap meglesheti Botox Ildikót, ahogy képtelen felfogni a homlokráncolással járó érzelmeket.
A kutatócsoport húsz nőt vetett alá beszédteszteknek botoxkezelés előtt és után. A vizsgálatok kimutatták, hogy a terápia után egy másodperccel tovább tartott, amíg a résztvevők megértették a következő mondatot: "Ön elbúcsúzik egy jó barátjától, akit soha többé nem fog látni". Egy másodperc? Nálunk Lendvai húsz éve képtelen megérteni, hogy "Ön elbúcsúzik a hatalomtól, aminek soha többé nem kerülhet a közelébe", ráadásul azt hiszi, hogy mindenki az ő felfogóképességével rendelkezik, ezért aztán lassan mondja, hogy mindenki megértse.
"Bár egy másodpercnyi késedelem nem tűnik különösebben soknak, ez elegendő ahhoz, hogy egy beszélgetés során bizonyos érzelmi ingadozások ne jussanak el a befogadóhoz" - mondja Havas. Ha egy másodpercnek ekkora fontosságot tulajdonít, akkor mit szóljunk mi, akik húsz éve próbálunk szót érteni Lendvaival?
A kutatók feltételezése szerint az agynak az arcizmok visszacsatolására van szüksége, hogy irányítani tudja az érzelmeket. Figyelemre méltó a szóban forgó kutató neve is: David Havas, azaz Havas Dávid. Nos, ha magyar származású, akkor érthető, hogy miért kezdett el botoxos nőkkel foglalkozni.
(Origó nyomán Geyer)