Magyarország egyik legfrekventáltabb helyén, Budapest szívében nyílik meg június 5-én hazánk első egész évben nyitva tartó nemzeti szórakozóhelye, a Klub64. A részletekről kérdeztük a házigazdát, Toroczkai Lászlót, a hatvannégy vármegyések vezetőjét.


- Mit takar az a jelző, hogy nemzeti szórakozóhely?

- Jó egy évtizede, amikor szisztematikus építkezésbe kezdtem, az ifjúság megfogásának egyik legjobb módszereként tekintettem a zenére, a szórakozásra. A fiatalok tömegei nem fognak önszántukból elmenni és beülni egy száraz előadásra, de koncertekkel, muzsikával, szórakozással el lehet őket csábítani bárhová. S, ha már ott vannak, akkor elkezdhetjük a fejükbe táplálni a nemzettudatot. Erről szólt és szól ma is a Magyar Sziget fesztivál, amelyen mára évente 10-15 ezren vesznek részt, pedig tíz éve az elsőn még csak pár tucatnyian voltunk. Sőt, más hasonló fesztiválok is kinőttek az általam alapított Magyar Szigetből, a székely vármegyések pedig Székely Szigetet is szerveznek. A fesztiválok azonban évente mindössze pár napig, de még a legnagyobb Magyar Sziget esetében is csupán egy hétig tartanak. Ráadásul az elmúlt 10-20 évben a nemzeti zenekarokkal – akikkel szimbiózisban élünk már nagyon régóta – felépítettünk egy úgynevezett zárt szubkultúrát. A zenészekkel, előadókkal, történészekkel, írókkal, költőkkel, hagyományőrzőkkel együtt, a kultúra erejével magyarok tízezreit tudtuk úgymond megtéríteni. Mivel az állandó támadások miatt folyamatos ellenállásra kényszerültünk, egy saját öltözködéssel, viselettel, alternatív médiahálózattal, párhuzamos intézményrendszerrel rendelkező közeggé váltunk. Eljött azonban az idő, hogy Magyarországon a magyar kultúra ne egy belterjes szubkultúra legyen, hanem újra többségi, uralkodó kultúra. Elvégre Magyarország a magyaroké.

Egy évtizeddel ezelőtt a Magyar Szigetet és egy nemzeti szórakozóhelyet egyszerre álmodtam meg. A fesztivált sikerült felépíteni, de a majdan egész Magyarországot behálózó szórakozóhely-hálózatot nem, hiszen ahhoz rengeteg pénz kell, ráadásul ennek csak úgy láttam értelmét, ha az elsőt, az etalont Budapest legfrekventáltabb helyén nyitjuk meg. Innen lehet majd később – ha ez megáll a lábán – tovább terjeszkedni és akár országos hálózatot is kialakítani. Az elegendő pénzt – mivel az nekem most sem volt – összefogással tudtuk helyettesíteni. Most jött el az idő, mert kaptam egy lehetőséget arra, hogy ezt az álmomat is valóra váltsam. A Klub64 Budapesten az Oktogon és a Nyugati pályaudvar között, a körút és a Dessewffy utca találkozásánál van. Itt egymást érik a szórakozóhelyek, de eddig csak a liberalizmust, nemzetköziséget és a devianciát terjesztették. Mostantól nemzeti szórakozóhely működik itt.



- A külső szemlélő miből fogja tudni, hogy ez egy nemzeti szórakozóhely?

- Annak idején sokat háborogtam azon, hogy miközben az angol kocsmák előtt brit zászlót, az ír pubok előtt ír zászlót, Délvidéken pedig a szerb zenét játszó szórakozóhelyek bejáratánál szerb zászlót lengetett a szél, aközben elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy magyar szórakozóhely kitűzze a nemzeti lobogónkat. Nos, az első, amit észrevesz a látogató a Klub64-nél, hogy az utcafronton nemzeti zászlók lobognak. Magát a helyet pedig átalakítottuk, az elképzeléseinkhez igazítottuk. Nemcsak festettünk, vakoltunk, hanem olyan dekorációt alkalmaztunk, amely egyértelművé tesz mindent. A történelmi Magyarország elmaradhatatlan térképei mellett elsősorban betyárosra vettük a dizájnt, egyrészt mert a betyárok nagyon közel állnak a szívemhez és a mozgalmunkhoz, másrészt ez egy szórakozóhely, ahová nem illett volna például Szent László portréja, de a csárdák mélyén állandóan mulatozó betyárok annál inkább.



- Milyen stílust képvisel a Klub64 és melyik társadalmi rétegeknek szól igazán?

- Kezdetben, a nyári hónapokban csak pénteken, szombaton és vasárnap leszünk nyitva, de a cél a mindennapos nyitva tartás. A klub 500 férőhelyes, kifejezetten igényes kialakítású, labirintus-szerű, ahol alkalom nyílik meghitt, baráti beszélgetésekre és önfeledt szórakozásra is. Három bárpulttal rendelkezik, amelyek közül az egyik a 100% magyar pult nevet viseli, itt kizárólag magyar italok kaphatók. A Magyar Szigeten már pár éve működtetünk 100% magyar kocsmát, ami nagyon népszerű, innen jött az ötlet. Két tánctér van, így az is előfordulhat, hogy míg az egyik helyen Magi, a Szent Korona Rádió főszerkesztője, a Klub64 lemezlovasa keveri a zenét, a másik tánctéren karaoke zajlik. A klubban 5 nagyképernyős televíziókészüléken nézzük a jelentősebb sportközvetítéseket, lesznek állandóan közös szurkolások, s időnként neves szakkommentátorokat is meghívunk majd. Délutánonként folyamatosan lesznek előadások neves politikusokkal, történészekkel, írókkal, költőkkel, kutatókkal, de lesznek bor- és pálinkakóstolások is. A Szent Korona Rádió több műsorának élő, nyilvános felvétele is a Klub64-ben lesz ezentúl, de lesz Sajtóklub is a legnevesebb nemzeti újságírókkal. A június 5-i nyitóbulin is számos közismert nemzeti politikus, előadó, zenész jelezte részvételét.



- És a zene?

- Folyamatosan szeretnénk élő fellépéseket, a Klub64-ben ugyanis színpad is található. A nyitóbulin a Radical Hungary lép fel, a következő szombaton, 12-én pedig FankaDeli, de lesz júniusban Romantikus Erőszak-koncert is. A bulik előtt a nyitódal stílszerűen Rózsa Sándor nótája, a RomEr által nemrég varázslatosan feldolgozott Esik eső című szám lesz. Minden pénteken nemzeti rockzenét játszunk, szombatonként viszont a modern könnyűzene más műfajai lesznek, kifejezetten bulizós zenék. Egyetlen kritérium van: csak magyar zenéket játszunk. Nem minden magyar ember hallgat rockzenét, s nekem a Klub64-el nem titkolt célom, hogy minden magyar számára szórakozási lehetőséget biztosítson. Különösen fontos ez Budapest belvárosában, ahol a különböző etnikai alapon szerveződő bűnbandák terrorizálják a szórakozóhelyeken a magyar fiatalokat.

- Hogyan tudják megakadályozni, hogy más nemzetiségűek is járjanak a Klub64-be?


- Egyrészt a hely olyan, hogy aki nem szereti a magyarokat, vagy lenéz minket, az nem fogja jól érezni magát, sőt, be se jön. Aki pedig magyarellenes szándékkal érkezik, az velünk fogja szembetalálni magát már a bejáratnál. Ez természetesen azokra nem vonatkozik, akik jó szándékkal jönnek, egész Európában vannak például barátaink, akik évek óta járnak a Magyar Szigetre rácsodálkozni a magyar nemzeti újjászületés eredményeire. Őket itt is szívesen látjuk, mindenki tudja, hogy nem velük van a baj.



- Belépődíj?

- Egyelőre a Klub64 huszonnégy órában ingyenes, a napközbeni programok a későbbiek során is ingyenesek lesznek, de az esti programok során a jövőben lesz egy szerény belépti díj, már csak azért is, hogy a nem oda való elemeket kiszűrjük.

- Miért éppen június 5-én tartják a megnyitót?

- Az időzítés tudatos. Egy évtizede azért kezdtem szervezni a trianoni felvonulásokat, mert úgy gondoltam, hogy nem elég 4-én mécsest gyújtani. A jelenre és a jövőre is gondolni kell és küzdenünk kell az elnyomás ellen, a sikeres harchoz pedig közösséggé kell válnunk. Június 4-én koszorúzunk, emlékezünk, 5-én tüntetünk és felvonulunk, este pedig az újjászületés jegyében megnyitjuk a nemzeti oldal egy újabb intézményét.

A Klub64-ről, illetve a pontos programokról és a helyszínről a www.klub64.com honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.
(Kuruc.info)