Illusztráció
Egy amerikai fellebbviteli bíróság megerősítette, hogy nem nevelheti három gyermekét az a New Jersey-i házaspár, mely arról híresült el, hogy Adolf Hitlernek nevezte el egyik gyermekét.


Heath és Deborah Campbell 2008 decemberében került a címlapokra, amikor egy helyi áruház nem volt hajlandó fiuk születésnapi tortáját Adolf Hitler Campbell felirattal díszíteni. Később egy pennsylvaniai Wal-Mart elkészítette a tortát, az ügyet azonban ekkora már felkapta a sajtó. A Campbell-család két kislányát JoyceLynn Aryan Nation Campbellnek és Honszlynn Hinler Jeannie Campbellnek hívják, utóbbi nevet Heinrich Himmler SS-vezér ihlette.
Egy bíróság 2009 januárjában úgy rendelkezett, hogy a gyermekeknek nevelőotthonban van a helyük, a kicsiket el is választották szüleiktől. A szülők fellebbezésére egy gyámügyi bíróság később úgy döntött, nincs elegendő bizonyíték arra, hogy otthon rosszul bánnának vagy nem törődnének a gyermekekkel, ezért hazamehetnek. Egy magasabb szintű fellebbviteli bíróság azonban csütörtöki ítéletével felülírta a korábbi döntést, így a gyerekeknek mégis intézetben kell maradniuk.

Apa és lánya

A fellebbviteli bíróság indoklásában ki sem tér a náci nevek kérdésére, de meglehetősen egyértelmű, hogy ez a fő ok, hiszen innen indult az egész cirkusz is. Az ítélet szerint ezek nélkül is számos körülmény alátámasztja a gyermekek intézeti nevelésének szükségességét (míg a gyámügyi bíróság ennek szöges ellentétét állapította meg - ez is azt támasztja tehát alá, hogy a névadás miatt kell bűnhődniük - a szerk.). A bírósági jegyzőkönyv szerint a szülők munkanélküliek, "mindketten fizikai és pszichés betegségekben szenvednek" (ilyen lehet a Hitler iránti rajongás - a szerk.), és "maguk is súlyos gyermekkori traumákkal küzdenek, melyeket nem kezeltek megfelelően". A 37 éves Heath analfabéta, Deborah tizedik osztályban bukott ki a középiskolából.
A bíróság szerint a szülők "komoly sérülések kockázatának tették ki gyermekeiket" (például nem nevelték harcos antifasisztának őket), továbbá nem hajlandók elismerni és kezeltetni gyermekeik "betegségeit". Heath Campbell még tavaly azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy gyermekeiket nevük miatt vették el tőlük, valamint hogy az elsőfokú bíróság a szomszédoktól és volt feleségétől származó, megalapozatlan bizonyítékok alapján hozta meg döntését. Elmondta azt is, hogy a szomszédok és mások folyamatosan zaklatják őket, és halálos fenyegetést is kaptak levélben.
(MTI nyomán)