Ez derül ki egy nemzetközi felmérésből. És ezek követelték Erdélyt a latin kultúra őrzőiként a barbár ázsiai hordának nevezett magyaroktól.


Egy bécsi konferencián dr. Anca Dobrean bemutatta azokat a RAVEN teszten alapuló kutatásokat, amelyek az európaiak intelligencia-teszteken való szereplését hasonlította össze. Románia az utolsó helyen végzett. A RAVEN teszt a nem verbális általános intelligenciát méri fel: több változó szimultán kezelése, absztrakt fogalmakkal való operálás, valamint információtárolás és -előhívás.
Egy két hónappal ezelőtti tanulmány arra derített fényt, hogy Románia lakossága tudományos szempontból analfabéta. A felmérésben részt vevők 42 százaléka tudta úgy, hogy a Nap kering a Föld körül, és 7 százalék nem kívánt válaszolni a kérdésre. 32 százalék pedig biztos volt abban, hogy léteznek ördög által megszállt emberek. Kiderült, hogy a lakosság mindössze 1 százaléka alkalmas magas szintű tudományos munkára, szemben Németország és Franciaország 17 százalékával (és gondoljunk bele, mennyit javít ezen az arányon az erdélyi magyarság - a szerk.).
Négy évvel ezelőtt hasonló jellegű kutatást végzett Richard Lynn, az Ulsteri Egyetem professzora. Románia akkor utolsó előtti helyen végzett az európai országok közül, és 34. helyen állt világszinten.
(Manna nyomán)