Vizsgálatot indít a bolzanói (azaz bozeni) bíróság a Dél-tiroli Szabadság Párt nevű radikális jobboldali frakció két képviselője ellen a tömörülés legutóbbi plakátakciója miatt, amelynek keretében "Dél-Tirol le tud mondani Olaszországról" jelszót tartalmazó posztereket függesztettek ki - tájékoztatott pénteken a Die Presse című osztrák napilap.
A plakátokon, amelyeket az Erdélyhez hasonló helyzetben lévő (csak éppen már széles körű autonómiát élvező) Dél-Tirol (Trentino-Alto Adige) olasz annektálásának 90. évfordulója alkalmából készítettek, egy seprű látható, amint kisöpri az olasz trikolórt, és fehér-piros - Tirolt jelképező - csíkot húz maga után. A plakátakció indítói hangsúlyozzák, hogy ezzel az ábrával azt akarják szemléltetni, hogy Dél-Tirol ereje nagy részét azoknak a problémáknak a megszüntetésére fordítja, amelyeket Olaszország okoz neki. Az olasz állam jelképezésére tudatosan - a félreértés elkerülése végett - választották a nemzeti trikolórt tekintettel arra, hogy kritikájuk nem a dél-tiroli olaszokra, hanem kizárólag az állam ellen irányul.
A hatóságok szerdán az egyik bozeni nyomdában 800 példányt lefoglaltak a szóban forgó plakátból. Eva Klotz és Sven Knoll ellen "az olasz zászló meggyalázása" miatt indítanak eljárást. Ez a paragrafus a fasiszta idők maradványa, és még mindig hatályos Olaszországban. A két képviselő szerint az államügyészség indoklása Olaszország lejáratása és a jogállamiság kigúnyolása is egyben.
Pius Leitner, a párt vezetője "érthetetlennek és korszerűtlennek" nevezte a két politikus ellen indított eljárást, és rámutatott: nem muszáj egyetérteni a plakát tartalmával, üzenetével, bírálni is lehet azt, de a véleményszabadságnak minden esetben elsőbbséget kell élveznie. Az államügyészségnek "inkább Voltaire-t kellene olvasnia" ahelyett, hogy ilyen "aránytalan lépéseket" tesz. Amire Leitner szerint Dél-Tirolnak szüksége van, az egy nyílt és őszinte eszmecsere a tartomány jövőjéről.
(MTI nyomán)