Kiválik a Csendőrség a Magyar Nemzeti Gárda soraiból, adminisztratív feladatkörének elvégzésével Kiss Róbertet bízza meg - értesülhettünk a Gárda honlapjáról szeptember 30-án, tehát épp a választások előtt. Az ezt hírül adó levelet Ináncsi József Gárda-vezető tette közzé, egyértelművé téve, hogy ez esküszegés, ezért aki a szakadárokat követi, törlik a Gárda tagjai közül. Megpróbáltuk kideríteni, mi zajlik a háttérben és hogyan hat ez ki a Gárda jövőjére.
Még a fenti tájékoztatás nyilvánosságra hozása előtt kaptunk egy aggógó levelet, melyben az állt, hogy Kiss Róbert nem tudta elviselni bukását (ami, mint ismeretes, sajátságos módon nem amiatt következett be, hogy arcátlanul hazudott a gárdistáknak és az egész nemzeti oldalnak, hanem amiatt, hogy kiderült: csalja a feleségét), valamint azt, hogy terve, mely szerint a háttérből továbbra is ő irányítaná a Gárdát, nem jött be, ezért előbb megpróbálta újraválasztatni magát, majd, miután ez sem sikerült, rávette a Csendőrség vezetőjét, hogy szakítsa ki az egységet a Gárdából. A tervük az, hogy a Csendőrség vegye át a Gárda helyét a Jobbik mellett. Könnyebb dolguk lenne, a Csendőrség ugyanis külön szervezetként nincs betiltva, továbbá Kiss továbbra is élvezi Vona Gábor bizalmát, ellentétben Ináncsi Józseffel, akivel megválasztása óta le sem ült beszélgetni a Jobbik elnöke. Ezt támasztja az is alá, hogy míg Kiss rendszeresen közölt írásokat a Barikád hetilapban, Ináncsinak nincs lehetősége rá - állt a levélben.
Olvasónk levelével nem tudtunk érdemben foglalkozni a választási hajrában, ráadásul azt sem szerettük volna, hogy a pornós ügyhöz hasonlóan ismét a lehető legrosszabbkor robbanjon a bomba, s ezáltal még többet tudjon Kiss Róbert ártani a Jobbiknak. Közben megjelent a fent említett (és alább olvasható) közlemény a Gárda honlapján (vezető anyagként), s az sajnos az olvasónk levelében írtakat látszott igazolni.
Október 6-án délelőtt ezért kérdésekkel kerestük meg Ináncsi Józsefet, Kiss Róbertet és Vona Gábort. Vona 10-én válaszolt, Ináncsi egy napra rá, Kiss Róbert válaszait pedig hiába vártuk, annak ellenére, hogy megüzente: válaszol kérdéseinkre.
Október 13-án újabb közlemény jelent meg a Gárda honlapján, melyben Ináncsi József ismertette a helyzetet (ez összeállításunk végén olvasható), mi pedig úgy döntöttünk, nem várunk tovább a "becsületes és szavahihető" volt főkapitány válaszára, hiszen ha már úgyis nyilvánosság elé került a Gárda helyzete, azzal segítünk a legtöbbet, ha megpróbálunk minél tisztább képet rajzolni a helyzetről - az érintettek megszólaltatásával.
A Csendőrség helyzetéről és terveiről túlságosan sokat nem sikerült megtudnunk, Vona Gábor és Ináncsi József válaszai viszont sajnos szintén a levélíró állításait támasztják alá.
Szerkesztőségünk tiszta szívből reméli, a vezetőknek lesz elég bölcsességük a Gárda megmentéséhez, Kiss pedig nem tudja még jobban szétverni azt. A fejleményekről természetesen tudósítunk. Alább folytatódik összeállításunk, olvasóink Facebookon adhatnak hangot véleményüknek.
A Gárda honlapján szeptember 30-án megjelent közlemény:
Adjon az Isten!
Bajtársak!
Mészáros István, aki a Csendőrség ideiglenesen kijelölt országos vezetője volt, 2010.09.26-án előzetes egyeztetés és megbeszélés nélkül a következő tájékoztatást küldte számomra:
A CSENDŐRSÉG

PARANCSNOKÁNAK

01/2010. számú

P A R A N C S A

a Csendőrség

állományára vonatkozóan.

1.) Parancsnoki jogkörömnél fogva 2010. szeptember 26-i határidővel, az előzetesen kiadott vezénylés alapján,(mely vezénylés biztosítja a Csendőrség teljes szuverenitását) a Magyar Nemzeti Gárda vezénylési kötelékéből azonnali hatállyal kivonom a Csendőr és a próbaszolgálatos Csendőr állományt.

2.) A Csendőrség önálló szervezeti egységként, saját szabályzók alapján – a Csendőr Parancsnok közvetlen szolgálati alárendeltségében – tevékenykedik tovább.

3.) A Csendőrség az eredeti irányvonalat követve, önálló kötelékben, saját belső Szabályzata szerint működik.

Más esetekben, ha külön utasítás nem került kiadásra, egy adott rendezvényre vonatkozóan, a Csendőrség a Magyar Nemzeti Gárda feladatát és tevékenységét felügyeli, ellenőrzi az adott rendezvényen.

4.) A Csendőrség adminisztratív feladatkörének elvégzésével Kiss Róbert próbaszolgálatos Csendőrt bízom meg. Közvetlen elöljárója a mindenkori Csendőr Parancsnok.

5.) A Csendőrség zászlaja: farkasfogas fehér zászló, benne az Angyalos címer, alján a Csendőrség jelmondatával.

6.) A Csendőrség szervezésének irányítását a Kerületvezető saját belátása szerint (de mindenképpen a belső szabályzók alapján) végzi. A szervezés helyzetéről minden hónap 05. napjáig a hónap 01. napjára vonatkozóan, nekem tegyen írásban jelentést.

7.) A szervezést úgy kell végezni, hogy 2010. október 23-ra a Csendőrség egy díszelgő alakulata felállításra kerüljön, és így méltó módon tudjon megemlékezni.

8.) A szervezéssel párhuzamosan a Csendőrség legénységi és tiszti állományának alap/kiképzését a kerületi Csendőr kiképző szervezze, folytassa, és szervezetében hajtsa végre. Az alapkiképzésre vonatkozó egységes Kiképzési Tervet 2010. október 20-ig jóváhagyásra hozzám terjessze fel.

9.) A Csendőrség a szervezés során a Magyar Nemzeti Gárda állományából azokat az önként jelentkező és áthelyezésüket kérő személyeket veszi át, akik a felvételi követelményeknek minden vonatkozásban megfeleltek és vállalják a Csendőrség szolgálatával járó fizikai-, erkölcsi-és anyagi megterheléseket.

10.) A Csendőrség teljes állományától elvárom jelen parancsomban foglaltak maradéktalan végrehajtását.

Vaskút, 2010.09.25.

Mészáros István sk.
Országos Csendőr Parancsnok
Megítélésem szerint ez a Magyar Nemzeti Gárda számára elfogadhatatlan, többek között eskünk miatt is, amelyet 2010. 07. 04-én közösen tettünk. Eskünkben ugyanis a következő szerepel:
„Zászlóinkat, társaimat el nem hagyom.
A vállalt feladatok végrehajtásában becsülettel kitartok.
Ha eskümet megszegem,
sújtson Nemzetem és társaim megvetése,
valamint a Magyar Nemzeti Gárda soraiból való örökös kiközösítés.
Isten engem úgy segéljen!”
Fentieket figyelembe véve Mészáros Istvánt 2010.09.29-én a Magyar Nemzeti Gárda soraiból örökre töröltem.
Mivel senkit nem köteleztünk, hogy sorainkba lépjen, senkit nem is tartóztatunk, aki menni akar. Egyet viszont mindenkinek be kell látni: akik esküjüket megszegik, nem maradhatnak köztünk.
Az esetlegesen távozó csendőrök és jelöltek esetében szintén a fentieknek megfelelően fogok eljárni.
Szebb jövőt!
Ináncsi József
MNG országos vezető
Vona Gábor válaszai a Kuruc.info kérdéseire:

1. Mi a véleménye arról, hogy az ún. Csendőrség kivált vagy ki próbál(t) válni a Magyar Gárdából, pontosabban a Magyar Nemzeti Gárdából?
- A helyzet ennél bonyolultabb. Személyes ellentétek állnak a háttérben, és mindkét fél a Gárda érdekében próbál tenni, csak sajnos ez a jelenlegi helyzetben nem viszi előbbre az ügyet. A szervezetet komoly támadások érik, nem egyszer belülről vagy éppen "baráti tűzzel". Ilyenkor sokakban elfogy a türelem, és sokszor az érzelmek és az indulatok válnak tanácsadóvá. Szerintem időre és türelemre volna szükség mindenki részéről.
2. Ha ez megtörténne (ti. a kiválás), mit gondol, milyen lesz a viszonya a Jobbiknak a Csendőrséggel és a Gárdával a továbbiakban (figyelembe véve, hogy a kettő egymással valószínűleg nem fog baráti viszonyt ápolni)?
- Én minden, a magyar érdekeket képviselő szervezettel jó kapcsolatot igyekszem ápolni, de nagyon bízom benne, hogy ilyenfajta szakadás nem következik be.
3. Hogy látja, széteshet emiatt a Gárda?
- A közösségek helyi szinten létrejöttek. Hogy Budapesten mi történik, fontos dolog, de nem érinti a közösségek fennmaradását helyben, ugyanis azok az elmúlt évek harcaiban megerősödtek.
4. Mi a véleménye arról, hogy úgy tűnik, így próbál visszatérni az a Kiss Róbert, aki előbb azzal bukott le, hogy hazudott a gárdistáknak és a nemzeti tábornak a pornós Niki Müller ki(nem)lépéséről, majd azzal, hogy csalja a feleségét?
- Ebben nem látok teljesen tisztán, de úgy gondolom, hogy a Müller Niki-ügy túl lett lihegve. Mások magánéletével pedig nem szoktam foglalkozni. Sajnálom, hogy Robi ilyen helyzetbe került, mert nagyon sokat köszönhet neki a Gárda. Nehéz időkben állt helyt, és én ezt nem fogom soha elfelejteni neki.
5. Igaz, hogy Kiss megpróbálta újraválasztatni magát, de a jobb érzésű megyei kapitányok leszavazták?
- Az én tudomásom szerint valóban volt egy ilyen szavazás, de mögötte nem Kiss Róbert visszatérési szándéka, hanem egy másik jelölt leváltásának szándéka állt.
6. Alkalmasnak tartja Kiss Róbertet bármilyen nemzeti szervezet vezetésére?
- Igen. Hiszen hosszú időn keresztül bizonyította, hogy képes rá.
7. Igaz, hogy Kiss Róbert a Jobbik alkalmazásában áll?
- Igen, de ez már a lemondása előtt is így volt.
8. Tartja vele a kapcsolatot? Ha igen, milyen viszonyban vannak?
- Naponta találkozunk, és baráti, jó viszonyban vagyok vele.
9. Igaz, hogy az új Gárda-vezetővel, Ináncsi Józseffel megválasztása óta nem ült még le tárgyalni? Ha igaz, mi ennek az oka, és tervez-e valamilyen megbeszélést? Ha nem, mi nyilvános ebből az egyeztetésből?
- A héten találkoztunk, de annak a megbeszélésnek a tartalma egyelőre nem tartozik a nyilvánosságra.
10. Mi az oka annak, hogy a régi Gárda-vezető rendszeresen közölt cikket a Barikád hetilapban, az új viszont nem ír oda?
- A Gárda magának választ vezetőt, de az én véleményem az, hogy ennek a közösségnek jelenleg nincs vezetője. Bízom benne, hogy minél hamarabb lesz.
 
Ináncsi József is válaszolt kérdéseinkre:

1. Mit gondol, mi van az ún. Csendőrség kilépési kísérlete hátterében?
A Csendőrség vezetésében a közelmúltban személyi változás állt be a régi vezető lemondása miatt. A régi vezető javaslata alapján fogadtam el az új vezető személyét, aki a megbízatást elvállalta. Közöltem vele, hogy a megbízatása ideiglenes jellegű, az elvégzett munkája alapján lehetséges a véglegesítése.

Aztán azt vettem észre, hogy a Csendőrség aktivitása meglehetősen lecsökkent, az értesítésem ellenére semmilyen rendezvényen nem vesznek részt, ezért tájékoztatást kértem a vezetőjüktől ennek okáról. Tájékoztatás helyett azt kaptam, hogy ők a továbbiakban önálló szervezetként kívánják folytatni a tevékenységüket, amely egy kicsit meglepett, hiszen ezt előtte semmilyen formában nem közölték velem. Felszólítottam vezetőjüket, hogy rövid határidőn belül egyeztessünk, mert a Magyar Nemzeti Gárda (MNG) részére vállalhatatlanok az általa leírtak. Az egyeztetésre a vezetőjük nem volt hajlandó.

Később úgy értesültem, hogy azon a megbeszélésen, ahol a kiválás mellett döntöttek, Kiss Róbert is részt vett. Én valamilyen oknál fogva nem kaptam meghívást.
2. Hol tart most ez az ügy?
Az ügy jelenleg ott tart, hogy a Csendőrök egy része elhagyta az MNG sorait. Akik elmentek, azoktól az MNG elhatárolódik, nem tartjuk többé tagjainknak őket. Ami még érdekesség az ügyben, hogy a Csendőrség vezetői meg-megjelennek az MNG tagjai között és megpróbálják átcsalni a Csendőrséghez a gárdistákat. Folyik továbbá egész megyék átcsábítása is. Ez elsősorban azokat a megyéket érinti, ahol a megyei vezető még mindig az MNG előző országos vezetőjének befolyásolása alatt áll. Ez a szememben bomlasztásnak minősül, és az egésznek a levét az MNG gárdistái isszák meg, hiszen pontos információk hiányában kényszerülnek döntésekre.
Azt kellene mindenkinek látnia, hogy nem azzal teszünk jót az MNG-nek, ha magunkat daraboljuk föl, hanem azzal, hogy megtartjuk azt az egységet, amely eddig az erősségünk volt. El kellene gondolkozni azon, hogy amelyik megyék szétesőben vannak, megyei vezetőik miért nem hívnak meg egyetlen összejövetelre sem. Talán csak nem azért, mert akkor ismertethetném a gárdisták előtt is a Gárda jövőjét?! És vajon miért van az, hogy más megyékkel kiválóan együtt tudok dolgozni?! Talán csak nem azért, mert ott a megyei vezető is tenni akar az MNG érdekében!? Ezek fontos kérdések és ahová el tudok jutni és lehetőségem van elmondani, ott az őszinte válaszokat is megkapják a gárdisták. Ha pedig ezeknek az őszinte válaszoknak a birtokában lesz lehetőségük dönteni, teljesen biztos vagyok benne, hogy velünk maradnak.
3. Igaz, hogy Kiss Róbert megpróbálta újraválasztatni magát Gárda-kapitánnyá, de a jobb érzésű megyei kapitányok leszavazták?
Pontos válasz helyett inkább leírom, ami történt. 08. 13-án Kiss Róbert lemondott és az ott jelen lévő megyei vezetők egyhangúlag engem választottak új országos vezetővé. Néhányan, akik nem voltak ott, sérelmezték, hogy nem ismerik a lemondás körülményeit, nem vehettek részt a döntésben stb., ezért egy új választás kiírását sürgették. Kérték továbbá, hogy az új választáson Kiss Róbert is vegyen részt.

09. 05-én ismét összeültünk hát, hogy tisztázzuk a helyzetet. Rögtön az elején megkérdeztem, hogy azoknak, akik nem voltak jelen, a megválasztásom körülményeivel, vagy pedig a személyemmel vannak problémái. Mindnyájan a megválasztásom körülményeit hozták fel indokként, ezért aztán egy kicsit meglepődtem, amikor az egyik megyei vezető még egy jelöltet állított Kiss Róbert személyében. Az igazi meglepetés azonban akkor ért, amikor nevezett a jelölést elfogadta. Többek véleménye szerint az ő személye vezetőként a történtek miatt a továbbiakban vállalhatatlan az MNG számára. (Magam is ezen a véleményen vagyok.)
A szavazás végeredménye nekem kedvezett. Részemről semmilyen agitáció nem folyt, hogy mellettem szavazzon bárki is, az viszont elég furcsa, hogy többen ellenem szavaztak azok közül, akik 2 héttel azelőtt még mellettem emelték fel a kezüket. Ugyan a szavazás elején minden megjelent úgy nyilatkozott, hogy a végeredményt, bármi legyen is az, elfogadja, néhányan azóta megszegték az adott szavukat. Mondanom sem kell, hogy a szétesőben lévő megyék is az ellenem szavazó megyei vezetők alá tartoznak. Úgy gondolom, hogy a második megválasztásom eredménye szülte a Csendőrség mostani helyzetét, hiszen a velem szemben álló erőknek azt kellett tapasztalni, hogy más eredmény született, mint amire számítottak. Így nem maradt más hátra, mint kiharapni egy darabot az MNG testéből.

Ináncsit elvitték a rendőrök
4. Igaz, hogy megválasztása óta nem ült még le tárgyalni Önnel Vona Gábor? Ha igaz, mi lehet ennek az oka, és terveznek-e valamilyen megbeszélést? Ha nem, mi nyilvános ebből az egyeztetésből?
Részemről folyamatosan megvolt erre a szándék és akarat már az első megválasztásom óta. 08. 20-án is azért mentem ki a margitszigeti Jobbik.rendezvényre, hátha sikerül néhány szót váltanunk a továbbiakról. Délután a Szent jobb-körmeneten szerettem volna részt venni, de miután a rendőrök elvittek, erre már nem került sor, mint ahogyan a tervezett beszélgetésre sem.
Ezután több módon próbáltam meg párbeszédet folytatni, de kísérleteim rendre kudarcot vallottak, zárt kapukat döngettem. A jég a múlt héten megtört, végre sikerült egy rövid beszélgetés erejéig leülnünk.
Vona Gábor elmondása szerint a beszélgetés eddigi elmaradására az önkormányzati választás miatti időhiány a magyarázat. Hogy ez a magyarázat megfelelő-e, szerintem mindenki ítélje meg maga.
Megígértem, hogy az általa elmondottakból csak egyetlen mondatot hozok nyilvánosságra, ez pedig úgy hangzott, hogy Kiss Róbert sem tudta teljes egészében összetartani a megyéket, de engem sem tart alkalmasnak rá, ezért egy harmadik személyben látja a megoldást és a „harmadik személy”-re elmondása szerint több elképzelése is van.
Az én véleményem viszont az, hogy azért nem vagyok részéről elfogadott ezen a poszton, mert a Gárda és a gárdisták érdekeit képviselem. A nehézségek ellenére továbbra is ezt fogom képviselni. Amelyik gárdista, vagy megyei vezető úgy érzi, hogy ez nem jó, akkor rossz helyre csatlakozott. A Gárda semmilyen külső befolyás hatására nem térhet le az önmaga által kijelölt útról, mert akkor hitelét veszti. Annál is inkább mondom ezt, mivel eddig a Jobbik részéről is az volt a hangoztatott álláspont, hogy nem szól bele az MNG vezetésébe. Ennek fényében nehezen érthető számomra, hogy a megyei vezetők kétszeri megválasztása után sem vagyok alkalmas a Jobbik elnöke szerint és egy „harmadik személy”-ben gondolkozik.
5. Mi az oka annak, hogy a régi Gárda-vezető rendszeresen közölt cikket a Barikád hetilapban, Ön viszont nem ír oda?

Megválasztásom után többször is kértem, hogy a Barikád hetilapban folytathassam a Gárda-vezető rovatát. Úgy gondoltam, havonta egy alkalommal tudathatnám az olvasókkal a fontosabb eseményeket, ill. végre a gárdisták gondolatait is szélesebb körben közvetíthetném. Erre azóta sem kaptam lehetőséget, amire persze magyarázatul szolgálnak a fentebb leírtak.
6. Egyes forrásaink szerint Kiss Róbert célja, hogy a Csendőrség vegye át a Gárda helyét a Jobbik mellett, mely, nem lévén betiltva, könnyebben tudna mozogni, Kiss pedig ismét vezető lehetne. Tud erről valamit, igaz lehet?
Véleményem szerint sok jel erre mutat. De hogy ne csak találgassak: sok gárdista sérelmezte, hogy sorainkból 10. 03-án senki nem kapott meghívást a Kongresszusi Központba az önkormányzati választások eredményének értékelésekor. Az MNG országos vezetője nem szerepelt a meghívottak között, míg Kiss Róbert és a Csendőrség vezetője igen. Az EP képviselő-választáskor a gárdisták biztosították a rendezvényt, most pedig az MNG soraiból kivált Csendőrség.
7. Hogy látja, széteshet emiatt az akció miatt a Gárda? Mit próbál tenni az egyben tartására? Mekkora a szakadárok támogatottsága?
Részemről hiszek a Gárdában, a Gárda szellemiségében és abban, hogy az igazságot csak ideig-óráig lehet eltitkolni. Létezett régebben egy Magyar Gárda, amely túlélt egy szakadást Dósa István, az akkori főkapitány távozása után. Itt most annyiban más a helyzet, hogy Dósát az eset után a Jobbik is mellőzte. Teljesen biztos, hogy ez a válság most sokkal keményebb, hiszen sok gárdista már belefáradt, hogy az egyre nehezedő külső támadások után, a belső harcokat is meg kell vívni. Sajnos azonban a tisztulási folyamat minden szervezet velejárója.
Mint említettem, néhány megyével nagyon jó a kapcsolatom, kiválóan tudunk együtt dolgozni. Ennek talán legfényesebb bizonyítéka, hogy a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területen minden egyes nap részt vett az MNG a mentési munkálatokban. Az elmúlt hét folyamán számos megyéből összesen több százan vettünk részt a kármentesítésben. Részemről a bomlasztás helyett inkább ilyesmivel foglalkozom. Ezenkívül természetesen minden megyei MNG gyűlésre elmegyek, amennyiben hívnak ill. amennyire az anyagi lehetőségeim ezt megengedik, hiszen támogatást sehonnan sem kapok. Nem tudom, a szakadárokat mennyire támogatják, de hogy még senki nem mondta nekik, hogy elég ebből, azt azért furcsának tartom.
8. Hogy tudott Kiss a Csendőrségbe jelentkezni ilyen fizikummal? Hogy lehet, hogy őt bízták meg az adminisztratív vezetéssel?
Ez elég érdekes kérdés és előbb-utóbb talán a Csendőrség személyi állományából is eszébe jut valakinek, és fel is meri tenni ezt a kérdést a vezetőjének.
Ami talán még érdekesebb: a Csendőrség jelenlegi vezetője a csókolózós videó után kijelentette, hogy többé nem hajlandó kezet fogni Kiss Róberttel. Ezek szerint Kiss Róbert a csendőr-vizsgát is e-mailben fogja letenni, hiszen csak így kerülhető el, hogy a csendőr vezető meghazudtolja magát, mivel a vizsga sikeres elvégzése után illik minden vizsgázóval kezet fogni. Ha meg lehet majd e-mailben vizsgázni, akkor a fizikum sem lesz fontos kérdés.
Hogy mi alapján bízták meg Kiss Róbertet az adminisztratív vezetéssel, arról a Csendőrség vezetőjét kell megkérdezni, mint ahogyan arról is, hogy ezek után hogy kívánják betartani a Csendőrség tízparancsolatának 4. pontját, amely így kezdődik: Légy erkölcsös…
A válaszok beérkezte után küldtünk még egy kérdést Ináncsi Józsefnek, de még nem érkezett válasz rá:
Dobos Zoltán, az eddigi sajtósuk arról tájékoztatott, hogy mindenféle magyarázat és értesítés nélkül megvonták tőle gardamozgalom.org-on elérhető a leveleihez való hozzáférést (annak magyarázataként mondta, hogy így nem tudja betölteni szerepét, a kérdéseket ugyanis először neki küldtük el). Arra volnánk kíváncsiak, mi ennek a lépésnek az oka és mi a magyarázat erre az eljárásra.
Azóta Inácsi József ezt a kérdésünket is megválaszolta:
Először is elnézést kérek a hiányzó válaszért, amelyet most pótolok is. Valóban átalakítottuk kissé a sajtós-rendszerünket, de ennek nem Dobos Zoli személye volt az oka, mindössze az a cél, hogy közvetlenebb kapcsolat legyen a sajtó és az MNG vezetője között.
Véleményem szerint Zolinak amúgy is éppen elég a Jobbik és a Barikád körüli munka, nem szeretném a mozgalmunk dolgaival is terhelni. A napi gondok és a szakadás körül kialakult helyzetben viszont elfelejtettem erről értesíteni, ami az én hibám. Azóta felhívtam telefonon, elmondtam a fentieket neki is és természetesen elnézést kértem tőle.
Szebb jövőt!
Inácsi József
A Kiss Róbert által meg nem válaszolt kérdések:
1. Hiteles embernek tartja magát, miután először az derült ki, hogy hazudott a gárdistáknak és a nemzeti tábornak Müller-ügyben, majd az, hogy csalja a feleségét?
2. Igaz, hogy a kiválni akaró ún. Csendőrségben vezetői feladatot kapott?
3. Ha igen, nem tartja ezt árulásnak, a Gárda kettészakításának?

Közel két hete küldtük el a kérdéseket, Kiss Róbert nem válaszolt
4. Ha igen, mik a terveik? Milyen viszonyt szeretnének a maradék Gárdával és a Jobbikkal kialakítani?
5. Ha igen, mekkora a támogatottságuk a Gárdán és a Csendőrségen belül?
6. Mit gondol, milyen a megítélése a nemzeti radikális táboron belül?
7. Hogy nyert felvételt a Csendőrségbe ilyen fizikummal?
8. Igaz, hogy újra akarta választatni magát Gárda-kapitánynak, de leszavazták a megyei kapitányok?
9. Milyen a viszonya Vona Gáborral?
10. Milyen a viszonya Ináncsi Józseffel?
 
Ináncsi József levele a gárdistákhoz
Október 13-án az alábbi levél került fel a Gárda honlapjára:
Gárdista bajtársaim!
Napra pontosan 2 hónap telt el a megválasztásom óta, ezért kötelességemnek érzem, hogy beszámoljak nektek arról, hogy mi is történt ez alatt az idő alatt és mi történik napjainkban.
Kezdjük mindjárt azzal, hogy az első választás eredményét néhány megyei vezető vitatta, mivel nem minden megye képviseltette magát. Új választás megtartását kérték, amely részemről is kedvező fogadtatásra talált, mivel úgy gondoltam, utána ténylegesen az előttünk álló feladatokkal tudunk foglalkozni ahelyett, hogy azon vitatkozunk, ki a vezető és miért pont ő.
A második szavazásra 09.05-én került sor, ahol az előző eredményt kétségbe vonó egyik megyei vezető ellenjelöltet is állított, Kiss Róbert, az MNG volt országos vezetője személyében. Nevezett a jelölést elfogadta, a megyei vezetők pedig a szavazás előtt kinyilvánították abbéli akaratukat, hogy a szavazás végeredményét elfogadják és a továbbiakban az immár mindenki által elfogadott új vezetővel együttműködve dolgoznak. A megjelentek többsége mellettem tette le a voksát, de ahogy látom, az adott szavát ennek ellenére nem mindenki állja.
Néhány megyei vezetővel sikerült megtalálnom a közös hangot és azóta is, minden híresztelés ellenére, sikeresen dolgozunk együtt. Erre talán jó példa, hogy a vörösiszap-katasztrófa elhárításában az MNG az első naptól kezdve folyamatosan részt vett. Számos megyéből az elmúlt hét folyamán több száz gárdista vett részt a kármentesítésben. Ez számomra azt bizonyítja, hogy a Magyar Nemzeti Gárda él! Ezenkívül a megyék önállóan is nagyon sok programot szerveztek és bonyolítottak le.
Időközben a Csendőrség kivált a Gárda soraiból, ami meglepett, hiszen előtte semmi jel nem mutatott arra, hogy el kívánják hagyni az MNG sorait és kilépésük előtt sem egyeztettek velem erről. (Azóta sem.)
A volt országos vezető is hozzájuk csatlakozott, kilépésük óta önálló szervezetként élik az életüket. Részemről már maga a kilépés ténye is az MNG gyengítése, de azt végképp nem tudom elfogadni, hogy kilépett szervezetként egyes vezetőik megjelennek az MNG összejövetelein és a gárdisták soraiból toboroznak maguknak csendőröket. Azt hiszem, jogos a felháborodásom, hiszen ezzel az erővel én is elmehetnék akár a Nemzeti Őrsereghez is toborozni. Ha be is engednének az összejövetelükre, nem hiszem, hogy pár percnél tovább maradhatnék, miután kiderülne a látogatásom célja.
És ha már a csendőröknél tartunk: néhányan nem hagyják el a Gárdát, folytatják a megkezdett munkát velünk együtt. Tudnotok kell, hogy a „szervezők” a Nemzetőrséget is megcélozták egy kedvező ajánlattal, de a nemzetőrök egytől-egyig a sorainkban maradtak.

Ahogy visszahallom, néhány megye gárdistáihoz nem jut el minden információ, vagy nem úgy jut el, ahogyan az valójában történt.
Hogy példákat is említsek: az egyik megyében a megyei vezető lemondott, de a gárdisták úgy tudják, én „rúgtam ki”, ezért hátat fordítottak az MNG-nek. Részemről az ügy tisztázása folyamatban van.
Vagy mondhatnék egy másik megyét is, ahol meglátásom szerint az utóbbi időben visszaesett az aktivitás, nem történt semmi. Fel is hívtam a megyei vezetőt és felajánlottam a segítségemet, de elhárította, mondván, majd ő összeszedi a csapatot. Az összeszedés vége az lett, hogy a tagságot az MNG szétesésével riogatja és mindenkit a Csendőrségbe való belépésre ösztönöz. Vajon miért!?
Miért kell önös érdekektől vezérelve egy összetartó társaságot feldarabolni, megosztani?
Miért van az, hogy egyesekkel példásan tudok együtt dolgozni, míg mások az adott szavuk ellenére is csak az MNG ellen dolgoznak, és ott tesznek keresztbe, ahol tudnak?
És akkor a legfontosabb kérdést még fel sem tettem: kinek az érdeke ez és miért?
Amint látjátok, megválaszolatlan kérdés van itt épp elég. Néha olyan sok, hogy az érdemi munka helyett a felesleges kérdések rengetegében veszünk el.
Találkoztam olyan megyei vezetővel is, aki csak azt hajtogatta: - Szét fogunk esni!
Igaza van, valóban szét fogunk esni, ha nem teszünk ellene. Siránkozás helyett cselekedni kell!
Sajnos az idő hiánya és a korlátozott anyagi lehetőségek miatt nehezen jutok el minden megyébe, pedig szeretném személyesen is ismertetni veletek az MNG jövőjét. Biztos vagyok benne, hogy ennek ismeretében egyik gárdista sem hagyná el sorainkat.
Biztos vagyok abban is, hogy ezt a törést is átvészeljük és megerősödve, letisztulva szállunk ki belőle.

Ehhez mindnyájatok segítségére szükségem van. Egy külső befolyásolástól és érdekektől mentes, egységes közösség felépítése a célom, de ezt a célt csak veletek együtt érhetem el. Akinek más a célja, mehet, de a kilépésnek is megvannak a maga etikai szabályai. Olyan közösséget akarok, ami nem arról híres, hogy időnként darabokra szakad, hanem arról, hogy szorosan összetart.
Sokat ígérni nem tudok és nem is akarok, mert nem vagyok politikus. Egyet azonban megígérhetek: ahogyan eddig is, ezután is az MNG és a gárdisták érdekeit képviselem, mivel magam is egy vagyok közületek.
Amíg nem találkozunk személyesen, kérdéseitekkel megtaláltok, mint ahogyan néhányan már meg is kerestek és válaszoltam is nekik.
Szebb jövőt!
Ináncsi József
MNG országos vezető
(Kuruc.info)