Egy közrendvédelmi telep feliratú ketrecbe zárta magát kedden délután a fővárosi Blaha Lujza téren egy cigány. Elmondása szerint a Jobbik cigánypolitikája és az "egyre nagyobb teret nyerő szélsőséges gondolkodás" ellen tiltakozott így.

Reméljük, évekig tartó, több tízezres részvétellel zajló országos tiltakozó akcióvá növi ki magát a kezdeményezés

A cigányság problémáira és a Jobbik cigánypolitikájára kívánta felhívni a figyelmet keddi akciójával Horváth Árpád. A példamutató önkéntes, mielőtt a Blaha Lujza téren ketrecbe zárta volna magát, azt mondta: egyre többször kell azzal szembesülnie, hogy "nem egyenrangú tagja a társadalomnak, és egyre nagyobb teret kap Magyarországon a szélsőséges gondolkodás". Ezek ellen az elmúlt 20 év kormányai semmit sem tettek, ráadásul a cigány vezetők asszisztáltak a semmittevéshez - tette hozzá.
Horváth Árpád szerint olyan programokkal kellene előállniuk a magyarországi cigányság vezetőinek, amelyek "segítik a romák beilleszkedését a többségi társadalomba, és gátat szabnak a cigányság gettósodásának".
A cigány egy közrendvédelmi telep feliratú ketrecbe zárta magát. Ezzel Szegedi Csanád egy korábbi kijelentésére utalt. A Jobbik alelnöke és EP-képviselője akkor azt mondta, hogy közrendvédelmi telepek létrehozásával és a közrendet veszélyeztető egyének bezárásával rendezné a Jobbik a cigánykérdést.
(FH - MTI - Index nyomán)