Dáni Dánun (Likud), a megkövető
Izrael végül is eleget tett Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök követelésének, miután bocsánatot kért az izraeli kommandósok által a Mavi Marmara segélyszállító hajó utasai körében véghez vitt vérfürdőért. A megkövetés Dáni Dánon, a kormányzó Likud párt egyik képviselőjének szájából hangzott el szerdán este az izraeli parlament szószékéről.
Az izraeli parlament szerdai ülésén napirendi pontként a képviselők megtárgyalták Törökország régen hangoztatott követelését, miszerint a Gázai övezetbe tartó Mavi Marmara segélyszállító hajón elkövetett, kilenc halálos áldozatot követelő izraeli katonai támadásért a zsidó állam kérjen bocsánatot a törököktől, elsősorban a meggyilkolt személyek hozzátartozóitól.
Dáni Dánon, a Likud parlamenti képviselője a következő szavakkal követte meg Törökországot és személyesen annak miniszterelnökét: „Tisztelt Recep Tayyip Erdogan, Törökország miniszterelnöke! Bocsánatot kérünk, amiért az izraeli kommandós harcosok bölcsen cselekedtek, tekintetbe vették a hajó fedélzetén tartózkodó sok polgári személyt, s így végül is csak kilenc terroristát gyilkoltak meg” – olvasta föl a Likud képviselője a török miniszterelnöknek küldendő levelet a jeruzsálemi parlament szószékéről.

Az egyik török áldozat

Ezután Dáni Ájálon külügyminiszter-helyettes, a szélsőségesen rasszista Ávigdor Lieberman külügyminiszter párttársa még az izraeli politikai életben is ritkaságszámba menő cinikus bejelentés okozta esetleges félreértések tisztázására a parlament ülésén leszögezte, hogy Izraelnek egyáltalán nem áll szándékában bocsánatot kérni Törökországtól.
Hering József – Kuruc.info