Az egyik bulvárlap birtokába jutott egy dokumentumértékű diafilm, amely a legendás 6:3-as angol–magyar futballmeccset dolgozza fel. Az évszázad mérkőzését a kornak megfelelő hangvétellel mutatják be, és eddig teljes terjedelmében még nem láthatta a nagyközönség.


– Kevés példány készülhetett ebből a diafilmből, csak egy-két darab létezéséről tudunk – mondta Szöllősi György, a korszak szakértője, a FourFourTwo futballmagazin főszerkesztője, aki korábban könyvet írt a mérkőzés egyik hőséről, Puskás Ferencről. – A találkozó után készült propagandacélzattal, de nem csak így örökítették meg az évszázad mérkőzését. Tévén, ugye, nem láthatták a magyarok, mert csak 1957-ben kezdődött a televíziózás idehaza, de a mozihíradó számára összeállítottak egy rövidített anyagot, és egy 35 perces úti filmről is tudunk, amelynek kockáin a gólok mellett nem sok futballal kapcsolatos dolog látható, londoni, párizsi utcaképek és ehhez hasonlók.
Az évek során Angliában többször kiadták a mérkőzés felvételét, de nekünk csak foszlányok jutottak belőle (noha három magyar kamera is forgatott a találkozóról, mégis sokáig váratott magára a teljes mérkőzés bemutatása itthon. A honfoglalás 1100. évfordulójának alkalmából az angol nagykövet nyomott a vele interjút készítő Knézy Jenő kezébe egy példányt a felvételből, ezt adta le aztán a Magyar Televízió 1996 karácsonyán, 43 évvel a találkozó után…), no és ez a most napvilágra került diafilm, amit a Messcopy nevű felhasználó digitalizált. Az anyag az interneten terjed, a nagyközönség még nem láthatta. Messcopy egy könyvtár mélyén bukkant rá az értékes kordokumentumra, amely például Puskás zseniális, visszahúzós gólját elbagatellizálta, vagyis elsődleges célja inkább a propaganda volt, mint a valós információközlés.
A DVD-t itthon 2008-ban adták ki, vagyis 55 évet kellett várni arra, hogy a magyarok hozzáférjenek az évszázad mérkőzéséhez, amelynek klasszisai a kommunista rezsimet hátrahagyva disszidáltak.























(Bors nyomán)
Kapcsolódó: