Tarics Sándor
Az egykori vízilabdázó olimpiai bajnok, a most 98 éves Tarics Sándor találmánya alapján több ezer földrengésbiztos toronyház épült a világ minden részén, így Japánban is az elmúlt évtizedekben.
Az áldozatok száma egyre nő Japánban, de az épületek többsége állva maradt a pusztító földrengésben, és ez nagyban köszönhető egy magyar mérnök újításának.
Az egykori vízilabdázó olimpiai bajnok, a most 98 éves Tarics Sándor találmánya alapján több ezer földrengés biztos toronyház épült a világ minden részén, így Japánban is az elmúlt évtizedekben. Az Egyesült Államokban élő magyar mérnök még a hetvenes években fejlesztette ki azt a szerkezetet, amely elnyeli a földrengések erejét, így a felhőkarcolók, hidak nem dőlnek össze.
A szerkezet hasonlóan működik, mint az autók lengéscsillapítója. A berendezést a talaj és az épület alapja közé építik. A rengéscsillapító átveszi, és így csökkenti a mozgó föld erejét, és lelassítja a rezgést. Az Egyesült Államokban élő 98 éves mérnök azt mondja: az épület kileng, de nem dől össze - hangzik el az MTV összeállításában, bővebben az alábbi videóban:
(Híradó nyomán)