Bátorfi Bélát eltiltották
Egy évre eltiltották hivatásától Angliában Bátorfi Béla fogorvost. Bátorfi sajtóhírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök családjának is „házi" fogorvosa. Ő az egyik alapítója a magyar fogászat külföldi reklámozását célul kitűző programirodának is.
– Egy beteg tett nálunk panaszt tavaly, ezután indult eljárás Bátorfi úr ellen – mondta a Blikknek Moira Alderson, a General Dental Council (GDC – Brit Fogászati Kamara) szóvivője. Azt is elárulta: egy tavaly márciusi vizsgálat után el is marasztalták szakmai hanyagság miatt, a kamara pedig eltiltotta hivatásának gyakorlásától.
A Blikk megszerezte az angol vizsgálat jegyzőkönyveit.
„Az »A« beteg egy újsághirdetést olvasott arról, hogy Magyarországon is igénybe vehet fogászati ellátást, és ezért Budapestre utazott. A beteg állítása szerint az angliainál jóval kedvezőbb árak miatt választotta a magyar fogorvost, és Bátorfi úr fogbeültetést végzett nála" – írja a jegyzőkönyv.
A lap birtokába került dokumentumokból kiderült: Bátorfi Béla 2005 és 2006 között több fogbeültetést is végzett a betegen, ám az angol kamara álláspontja szerint a beavatkozást megelőző tervezés nem volt megfelelő, és az eljárásról nem tájékoztatta elég alaposan a beteget. A jegyzőkönyv szerint a beteg elégedetlen volt a fogorvos munkájával, ezért tájékoztatást kért tőle, hogy milyen korrekciós beavatkozást végezhetnének Angliában, de Bátorfi a beteg leveleire ekkor már nem válaszolt, az utógondozással nem foglalkozott. A páciens ezek után fordult a Brit Fogászati Kamarához, akik 2010 áprilisától eltiltották hivatásától Bátorfit.

A fogorvos klinikája, ahol a műtéteket is végzi
Mint emlékezetes, Bátorfi az egyik alapítója a fogászati turizmus szervezésével foglalkozó programirodának. Ez a szervezet működhet közre a kormányzattól kapott 1 milliárd forint közpénz elosztásában, hogy a hazai fogorvosok munkáját külföldön a pénzből népszerűsítsék.
– A turizmus, azon belül a fogászati turizmus a magyar gazdaság egyik kitörési pontja. Az európai fogászati turizmus 40 százaléka jelenleg is Magyarországra irányul. A még nagyobb siker érdekében született döntés a fogászati turizmus nemzeti fejlesztési programjáról, amelynek elindításához 1 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta korábban Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője.
A lap tegnap is kereste Szijjártót, arra voltak kíváncsiak, hogy a Miniszterelnökség szerint Bátorfi-e a legalkalmasabb a magyar fogászat külföldi népszerűsítésére, miközben éppen egy hazánkban, általa kezelt „fogturista" panasza alapján tiltották el hivatásától Angliában.
– A fogászati turizmus a magyar gazdaság egyik húzóágazata lesz a jövőben; nagy szerepe lesz az elmúlt nyolc évben felhalmozott államadósság legyőzésében. Ezen az sem változtat, ha egyes országokban megpróbálják hitelteleníteni a magyar fogorvosokat – közölte ezzel kapcsolatban tegnap a miniszterelnöki szóvivő.
- A magyar fogorvosokat az angliai fogászati lobbi megpróbálja ellehetetleníteni, szabályos boszorkányüldözés folyik ellenünk. Folyamatban lévő üggyel kapcsolatban nem szeretnék egyelőre többet nyilatkozni - közölte a lappal Bátorfi Béla. Annyit azért elárult, szerinte egy adminisztrációs kérdés miatt indult ellene eljárás, aminek az általa végzett fogászati beavatkozás minőségéhez semmi köze sincs. Bátorfi arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor a vitatott beavatkozások történtek, még nem volt tagja a GDC-nek, így egy adatlappal kapcsolatos formai kérdést aligha vethetnek a szemére. Álláspontja szerint az eltiltás nem is jogerős.
(Blikk nyomán)