"Egy kereskedelmi tévé" híradórészlete (amely név nélkül említ egy "radikális hírportált"):
Korábban írtuk: A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos álláspontja szerint "a rendőrségnek nincs döntési, mérlegelési vagy intézkedési jogköre" a Hajógyári szigetre a Sziget fesztivállal egy időben bejelentett tüntetéssel kapcsolatban. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik tagja már januárban demonstráció céljára lefoglalta a Nagyszínpad előtt teret augusztus 1. és 20. közötti időszakra, a fesztivál pedig csak áprilisban kapott területfoglalási engedélyt a fővárostól.
A tüntetést a benzinárak emelkedése ellen jelentették be, állítólag ötszáz demonstrálóra számítanak, legalábbis ez szerepel a rendőrséghez eljuttatott bejelentésben.
A rendőrség tehát engedélyezte a tüntetést, és úgy tűnik, hogy a demonstrálók jogait az érvényes területfoglalási engedély ellenére is biztosítani kell. A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint mivel a bejelentés időpontjában nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek a Hajógyári sziget használatára, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését.
"Az önkormányzat által a Sziget fesztivál megrendezéséről utóbb kötött szerződés nem lehet akadálya a tüntetés megtartásának" - áll a szervezet által kiadott közleményben.
A TASZ álláspontja szerint a tüntetők nem tarthatnak igényt ingyen jegyre, ők csakis a számukra kijelölt közterületet használhatják a tüntetésre megjelölt időpontban. A tüntetőknek pedig egyeztetniük kell a fesztivál szervezőivel, hogy hogyan juthatnak el a demonstráció helyszínére. A jogvédők szerint a rendőrségnek kell biztosítania a rendet a tüntetés alatt.
(Index nyomán)
Korábban írtuk: Lefoglalta a Hajógyári sziget területén a nagyrétet (ahol a nagyszínpad is van) a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egy tagja a Sziget fesztivál idejére – írja a Mandiner. Gerendai Károly lapunknak azt nyilatkozta: kapott erről tájékoztatást a rendőrségtől.
A blognak egy 64 vármegyés "informátora" is megerősítette a hírt, hogy tüntetés miatt foglalták le a rétet: a magas benzinárak ellen emelnék fel a szavukat. A vármegyés elmondta: a rendőrség tudomásul vette a bejelentést, és a Sziget szervezőire bízta, hogy egyezkedjenek a mozgalmárokkal. A vármegyések szerint őket még nem keresték a szigetesek, de állításuk szerint azt üzente Gerendai Károly, a Sziget főszervezője a rendőrségen keresztül: ha valóban a benzinárak miatt tüntetnének, akkor tárgyalnának velük, de "ők egy szélsőjobb szervezet, és ilyen szervezetekkel nem állnak szóba".
A vármegyés úgy vélte: attól még, hogy nem tárgyalnak velük, azt a tényt nem tudják elkerülni, hogy nekik joguk van tüntetni a nagyréten, és ehhez biztosítaniuk kell a fesztivál szervezőinek az odajutásukat. Arra kérdésre, hogy pontosan mit akarnak tenni, a vármegyés azt mondta: tüntetni.
Gerendai Károly azt nyilatkozta: kapott tájékoztatást a rendőrségtől, hogy tüntetést jelentettek be a rétre, de őket úgy tájékoztatták, hogy a hatóságoknak és Fővárosi Önkormányzatnak kell ez ügyben intézkedni. A fesztivál ugyanis kibérelte ezt a területet, ahova csak jeggyel lehet bemenni. Gerendai azt mondta: nekik nem mondták a rendőrségen, hogy egyezkedniük kellene, és nem is üzent semmit a vármegyéseknek. Szerinte egy másik helyszínt javasolnak majd a rendőrök a tüntetőknek.
(Mandiner nyomán)
Alább olvasható a nagyrétet lefoglaló fiatalember Kuruc.infónak küldött levele:
Sziasztok! A rendezvényt én jelentettem be. Az igazság az, hogy én már január 17-én bejelentettem ezt a rendezvényt magánszemélyként, és nem a HVIM tagjaként, pláne nem a HVIM nevében. Ehhez jogom van, és a rendőrség a bejelentést tudomásul vette.
A Sziget hónapokkal utánam kötött megállapodást a fővárosi önkormányzattal (április 6-án). Emiatt a Sziget, ha nem tud velem megállapodni, és ha esetleg elmarad a fesztivál, akkor a fővárostól remélhet több milliárdos kártérítést. Én próbáltam felvenni a kapcsolatot a BRFK-val és a fővárossal is, de érdemben nem foglalkoztak velem, nem ügyfélszolgálat, hanem ügyfélelhárítás folyik náluk. Nem nekem kéne keresnem őket, hanem nekik engem. Fordítva ülnek a lovon.
Én még mindig nyitott lennék a megegyezésre, de ha nem keresnek a Szigettől, akkor nem tudok mit csinálni. Nekem egy törvényesen bejelentett rendezvényem lesz a Hajógyári szigeten, és a jelenlegi állás szerint a rendezvényemre bárki ingyen bejöhet a sziget területére, és szabadon tüntethet szigetes belépő nélkül akár a Sziget fesztivál ideje alatt is.
Aki ebben meg akarja akadályozni a Hajógyári sziget területére bemenni szándékozó embert, az a Btk. 228/A § (1) bekezdése szerint: "Aki mást egyesülési vagy gyülekezési jogának gyakorlásában erőszakkal vagy fenyegetéssel jogtalanul akadályoz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." Tehát tüntetés a jelen állás szerint lesz, oda bárki bejöhet ingyen, és aki ebben meg akar akadályozni, az megy a sittre.
Gyimesi Zoltán
Gerendai: Keressenek új helyszínt!