A jelenlegi norvég törvények alapján a tömeggyilkos Anders Breivik legfeljebb 21 év börtönt kaphat, életfogytig tartó büntetés nincs az országban. Arra ugyan van lehetőség, hogy a büntetés letöltésének végén 5 éves szakaszokkal meghosszabbítsák azt, ha a bíróság úgy ítéli, veszélyes lenne a társadalomra, a Foreign Policy által idézett norvég ügyvéd szerint ugyanakkor ez nem valószínű.
A norvég Halden börtönben, ahova Breivik kerülhet (ez az ország második legnagyobb, ugyanakkor legbiztonságosabb börtöne) a raboknak saját cellájuk van, laposképernyős televízióval, saját minifridzsiderrel és hatalmas ablakokkal felszerelve, hogy elegendő napfényt is kapjanak (természetesen rácsok nélkül). Ha mégsem kapnának eleget, szolárium is van.

Jól felszerelt sportpálya és könyvtár is tartozik a börtönhöz, és van például stúdió is, ahol saját lemezt vehetnek fel az elítéltek.

Személyi edzőt kapnak - ez a kedves hölgy talán éppen egy erőszaktevőt vagy pedofilt szórakoztat éppen

Együtteseket alakíthatnak a gyilkosok
A börtön dekorációjáról egy Banksy-hez hasonló stílusú graffitiművész gondoskodott, egymillió dollárért.

"A társadalomnak és az egyéneknek is félre kell tenniük a bosszúvágyat, és nem úgy gondolni a börtönökre, mint a fájdalom és a büntetés helyeire. A szabadság elvétele önmagában is elég nagy büntetés, nem kell rossz körülményekkel meg is nehezíteni" - mondta egy büntetés-végrehajtási tisztviselő a norvég rendszerről a Daily Mailnek.
További képek a "börtönről":

Nappalik, ahol az őrökkel is cseveghetnek

Mászófal a szegény bűnözőknek

Az őrök nem viselnek fegyvert, együtt esznek és fociznak az elítéltekkel - a lényeg, hogy a hangulat családias legyen

Ingyenes fogászat - mert megérdemlik

Külön fürdőszobák

Zeneórák

Ezt is megtanulják

A könyvtárban nemcsak könyveket, hanem folyóiratokat, CD-ket és DVD-ket is találnak az unatkozó elítéltek
(Foreignpolicy.com - Index nyomán)
Kapcsolódó: