Talán már megszoktuk, hogy a trianoni utódállamok nemcsak területet raboltak tőlünk, hanem történelmet, kultúrát, jelképeket, és amit még csak lehetett. De téved, aki azt hiszi, ez véget ért 1920-ban, vagy akár 1945-ben. Elég, ha királyaink ellopására, a tokaji bor vagy a pálinka ügyére gondolunk (a sort sajnos folytathatnánk) - és most itt a legújabb: "kiderült", hogy a mangalica őshonos román háziállat!
Felfedezte ugyanis a román Evenimentul Zilei (egy meglehetősen nagy példányszámú országos román napilap) egyik újságírója, hogy egy "Kelet-Európában" éveket eltöltő amerikai, miután visszatelepedett Amerikába, mangalicákat importált Ausztriából (az osztrákok valószínűleg a magyaroktól vették fillérekért), - és ebből iszonyatosan meggazdagodott, egy egész gasztrofilozófiát építve a mangalicára.
Eközben a románok nem becsülik meg eléggé ezt az őshonos disznófajt - jegyzi meg keserűen a szerző, hozzátéve: "amit mi, románok a szemétre dobunk, lábbal taposunk, abból nyugaton menő élelmiszer lehet".
És ha valaki számára nem lett volna eléggé egyértelmű, mit kell érteni őshonos alatt, talál is rá magyarázatot a cikkben: "Porcul acesta face parte din mostenirea culturala si gastronomica a Romaniei," - ez magyarul azt jelenti: "Ez a disznó (mármint a mangalica) Románia kulturális és gasztronómiai örökségének a része"...

Hungarikum - és mégsem az
Ugyan a mangalica törvényileg védett őshonos magyar háziállat, hivatalosan még mindig nem hungarikum. A tenyésztők szeretnék, ha annak nyilvánítanák, ám a politikum még mindig adós ezzel. Pedig nem ártana lépni végre, különben vívhatják majd a harcot, ahogy a pálinkáért kellett, a kisantant-államok ugyanis még az Országház épületét sem szégyellnék sajátjukként levédetni, ha tehetnék.
Az őshonos román háziállat hazugsága onnan eredhet, hogy - mint a Wikipédiából kiderül - a mangalica egyik keresztezését, a báznai sertést Erdélyben tenyésztették (természetesen a magyarok), így az állomány az országrablással átkerült a tolvajokhoz. Ha pedig valami "Romániában" van, akkor az, mint köztudott, csakis román lehet, az őshonossághoz pedig elég kilencven év, az előzmény pedig nem számít...

(Kuruc.info)