- Hogyan értékeli az elmúlt másfél évet?
- Attól függ, hogy a kormányzat vagy a Jobbik munkásságára kell válaszolnom. Ha mindkettőre, akkor ez egy nagyon komplex kérdés, és nem is lehet egy interjú keretei között kivesézni. Inkább megfordítom: mi okozta a Fidesz kétharmados győzelmét? Szerintünk a botrányos Gyurcsány-Bajnai kabinetek ámokfutásán túl három alapvető tényező: az elszámoltatás, a két hét alatt rendet teszünk szlogen és a beígért egymillió új munkahely. Ez a három kampányelem olyan hívó szó volt, amellyel szinte mindenki egyetérthetett, és a választók 53 százaléka szavazatával is támogatta a Fideszt. S ha mérleget kell vonnunk, akkor ezt a három kérdést kell megválaszolni. Sikerült-e elszámoltatni, rend van-e, létrejöttek-e új munkahelyek, vagy van-e már valamilyen kézzelfogható eredmény. Szerintünk nincs. Sőt…
- Miért? Rengeteg változás történt: új alkotmány, új adórendszer, új médiatörvény stb. Ez nem felel meg a kormánypártok által kitűzött céloknak?
- Mások a kormány céljai és mások a választók elvárásai. Először válaszoljuk meg az első hármat. Az elszámoltatás tekintetében azt látjuk, hogy az elszámoltatást tekintve jelenleg Magyarországon a parlament MSZP-frakciója a legbiztonságosabb hely. Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy ha valamelyik politikus „sáros”, és meg akarja úszni a bíróságot, üljön az MSZP- vagy a leendő Demokratikus Koalíció frakcióiba. A kormánynak jelenleg több elszámoltatási kormánybiztosa van, mint ahány elszámoltatott politikusbűnözője. Ez az igazság.
- De Gyurcsány Ferenc mentelmi joga nemrég lett kiadva…
- Igen, de milyen ügyben? Sukoró ügyében, ami egy meg nem valósult beruházás, tehát a bűncselekmény kvázi meg sem valósult. Sukoró tekintetében még a mi kicsit sem elfogult jogászaink is azt mondják, ha Gyurcsány ezért mondjuk pénzbüntetést kapna, akkor azt már egy koncepciós pernek lehetne tekinteni. Miért nem jelentette fel a kormány mondjuk adat- és költségvetési számok meghamisításáért? Miért nem jelentették fel a 2006-os rendőri brutalitásért, amelyet, mint kiderült, ő is irányított? Vagy miért nem lett följelentve a Magyar Nemzeti Tankönyvkiadó privatizálásáért!? Ezek csupa olyan ügyek, amelyek egy független bíróság előtt börtönbüntetéssel végződnének… És akkor még nem beszéltünk Veresről, Kókáról, Boldvairól vagy épp Demszky Gáborról, de nem folytatom, mert mindenki tudna számtalan nevet mondani. Azonban nemhogy nem számoltatták el őket, hanem még aki a Bajnai-kormány alatt rács mögé jutott, mára az is szabadlábra került, mint pl. Hunvald György. Az emberek elszámoltatás alatt ezekre a személyekre gondoltak elsősorban, és ők, köszönik szépen, nagyon jól vannak.
- A Jobbik miért nem jelentette föl őket, hiszen a párt programjának ugyanúgy része volt az elszámoltatás?
- Megtettük. már sok száz esetben. De sajnos az a tapasztalat, hogy az a feljelentés, ami a Jobbiktól érkezik, azonnal elutasításra kerül.
- Akkor menjünk tovább. Munkahelyteremtés?
- Egymilliót ígértek 10 éven belül. Mivel másfél év eltelt, most 150 ezer új munkahelynek kellene lennie, de nem hogy nem teremtettek, hanem még a meglévőket sem sikerült megtartani. A képzeletbeli számláló azonban jelenleg plusz 150 ezer helyett mínusz 50 ezer alatti számot mutat. Sajnos. A munkavállalóknak egy szemmel sem lett jobb. Sőt Orbán Viktor hitet tett az államadósság feltétel nélküli visszafizetése mellett. Mi sem azt mondtuk, hogy nem kell visszafizetni, de azt igenis szeretnénk, ha vagy átütemeznénk, vagy újratárgyalnánk a feltételeket. Több közgazdász szerint ez egyszerűen megöli Magyarországot, mert ilyen feltételek mellett lehetetlen a törlesztés. Ezt megérzik az emberek, ahogy az egykulcsos adót is. Ezzel a megoldással az bérből élők javarészétől további forintokat vettek el. Ez a rendszer csak a gazdagoknak kedvez. A Jobbik minimum három kulcsos adórendszert javasolt, de természetesen ezt is lesöpörték. Talán nem véletlen, hogy Németországban ötkulcsos adórendszer működik, és azt gondolom, a gazdaságuk igazolja is annak sikeres mivoltát. Azonban nem beszéltünk még az áfakulcs emelésről, az üzemanyag jövedéki adójának emeléséről, melyeknek mind-mind az átlagember pénztárcája látja majd kárát.
- Harmadik fontos pontként említette a közbiztonság kérdését. Itt mik a tapasztalatok?
- Ez egészen katasztrofális. Azt nyilván mindenki tudta, hogy két hét alatt nem lehet rendet tenni, de hogy másfél év alatt ne történjen érdemi változás, az egészen botrányos. Ma már nem telik el úgy egyetlen hét, sőt lassan nap sem, hogy valahol az országban ne történjen egy-egy brutális gyilkosság. A személy és vagyon elleni bűncselekmények pedig már lassan „szóra sem érdemesek…” Ez tarthatatlan. Pintér Sándor belügyminisztertől vagy Kontrát Károly államtitkártól szinte minden héten megkapjuk azt a választ, hogy tavaly 1800 rendőrt avattak. Ez mind szép, csak közben 2400-an hagyták ott csak tavaly a rendőrség kötelékét… na erről már hallgatnak. Ráadásul az 1800 felavatott rendőr tapasztalatlan, rutintalan, nem megfelelően képzett, és nem tudjuk, hogy abból mennyi a traffipaxos, hiszen ezen a téren valóban szembetűnő a létszámgyarapodás.
- De a Büntető törvénykönyvet szigorította a kormány. Ez mégiscsak előrelépés, nem?
- Részben. De miket is alkottak benne? Kitalálták az „egyenruhás bűnözés” fogalmát, amellyel először a soha semmilyen bűncselekményt el nem követő Magyar Gárdát, majd a sikert sikerre halmozó Szebb Jövőért Polgárőrséget lehetetlenítették el. És milyen üzenete van mindennek? A bűnözők úgy érezhetik, hogy nyugodtan folytathatják eddigi életvitelüket, mert a rendőrségnek nincs rájuk kapacitása, az önkéntes polgárőröket pedig lecsukják, ha ellenük fellépnek. A törvénytisztelőknek pedig az lehet a keserű véleményük, hogy a rendőrség ugyan nem tudja őket megvédeni, de a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt más se tehesse meg a bűnözőkkel szemben. Ez egészen elképesztő és döbbenetes. Ez szégyen. S hogy mindez hová vezet, azt csak a Jóisten tudja… Amikor a közbiztonság kérdését feszegetjük, nem lehet elmenni a cigányság problematikája mellett sem. Azonban a kormány itt is csalódást okozott: elfogadták az új romastratégiát, amely nem kevesebb, mint 120 milliárd forintjukba fog kerülni az adófizetőknek, de a probléma elsősorban nem ez, hanem a tartalom. Továbbra is várat magára a radikális fordulat a cigánypolitikában, mert a súlyos milliárdokba kerülő támogatások mellett csak a jogok jelennek meg és továbbra sincsenek sehol a kötelességek, az írott és íratlan erkölcsi szabályok.
- A választók nagy többsége azonban továbbra is kitart a kormány politikája mellett, legalábbis a közvélemény kutatási adatok szerint…
- De már egyre kevésbé, ha a havi adatokat egymás mellé tesszük, ez jól látszik. A csodavárás időszaka véget ért, és ez a soha nem látott nagyságú kiábrándultak táborában kézzel is fogható. Tény, hogy még sokan kitartanak, mert hisznek. Mert nem tehetnek mást. A legnehezebb dolog az életben, hogy a saját tévedésünket beismerjük. Előbb-utóbb azonban ez is megtörténik. Eljön az idő, amikor a korábbi fideszes szavazók tömegesen fogják belátni, hogy ez a párt nem az a párt, aminek mondja magát. Én ezt Für Lajos egykori honvédelmi miniszter szavaival szoktam megfogalmazni: A Fidesz egy kokárdával díszített liberális párt. Igaz, ő ezt Deutsch Tamásra mondta, de pártjára is igaz.
- Nem túlzás azt állítani, hogy a Fidesz liberális párt?
- Egyáltalán nem, sőt. Tudom, hogy ez erősnek tűnik, és a szimpatizánsaik a „fejemet követelik” majd ezt olvasva, de ha végiggondolják, ők is erre a következtetésre juthatnak. A gazdaságpolitikájuk túlmegy a legneoliberálisabb Gyurcsány-Bajnai gazdaságpolitikán is. Ne feledjük, hogy az elmúlt 20 évben az SZDSZ volt egyetlen párt, amelyik egykulcsos adóval kampányolt, bár kormányon ezt soha nem merték bevezetni. A Fidesz ezt megtette. Másfél év alatt a negyedik megszorító csomagot vezették be az új költségvetéssel, amely bőven túltesz az oly híres „Bokros-csomagon”. A kultúrában, a médiában ugyanaz a szenny-, sőt olykor még a korábbiaknál is durvább tartalom ömlik az emberekre. Változott bármi is? Semmi. Az eddigi liberális értelmiség szinte kivétel nélkül megtartotta korábbi pozícióját, és ugyanúgy folytatja nemzetellenes-, nem ritkán kifejezetten a magyarságot gyalázó romboló tevékenységét, s mindezt egy önmagát nemzeti, konzervatív kétharmados többségben lévő kormányzat alatt. De azt sem szabad elfelejteni, hogy ez kormány emelte a történelmi egyházak sorába és rangjára, a korábban velük szemben tevékenykedő destruktív, cionista biznisz szektát, a Hit Gyülekezetét! Ez már több mint elgondolkodtató és egyáltalán nem alaptalan, ha azt mondjuk a kormányra, hogy liberális.
- De létrejött a határon túli magyarság számára a kettős állampolgárság intézménye, lett trianoni emléknap. Ezek egyáltalán nem a liberális politikai döntések közé sorolhatók.
- Nem. De ezek kivétel nélkül a Jobbik első héten benyújtott javaslatai voltak, és egyedül a mi programunkban voltak lefektetve feketén-fehéren. Egyébként meg pontosan ezért mondtam, hogy „a Fidesz egy kokárdával díszített liberális párt”. A nemzetpolitika csak az ilyen szimbolikus lépésekben jelentkezik, mint a kettős állampolgárság vagy a trianoni emléknap. Azonban a tényleges nemzeti sorskérdésekben már nem merik fölvállalni ugyanezt. Ilyen volt például, amikor lesöpörték a Jobbik azon javaslatát, hogy az új alaptörvényben rögzítsük a magyar termőföld- és ivóvízkincskészlet eladhatóságának tilalmát a külföldiekre nézve. De éppen ezt a gyáva „nemzetellenes” magatartást láttuk az államadósság kérdése kapcsán és az Izraeli Társulási Szerződés megszavazásakor.
- Mi a helyzet a többi ellenzéki párttal?
- Nem sokat foglalkozunk velük. Nekünk, a nemzeti ellenzéknek kizárólag a kormánnyal szemben van dolgunk. De szívesen végigveszem. Az LMP egy fővárosi liberális rétegpárt, az SZDSZ 2.0 amely az identitását keresi, és kizárólag a korábban is liberális szavazókat képes megszólítani. A társadalmi beágyazottságuk nulla, ezért most „zöld pártként” igyekszenek feltüntetni magukat, hátha ez áttörést hoz számukra. Az MSZP szót sem érdemel, egy súlyosan atomizált formáció, lényegében a saját hazugságaik és belső konfliktusaik okozta feszültségekkel elfoglalt széteső párt. Nem véletlen, hogy egyetlen ellenzéki pártként pedig a Jobbik az, amelyik már hónapok óta folyamatosan növeli támogatottságát. Az MSZP szakadásával mára egyértelművé vált, hogy mi lettünk a legnagyobb ellenzéki erő, vagyis a Fidesz egyetlen lehetséges váltópártja. Azonban hangsúlyoznám, hogy a Jobbik célja nem a minden áron való hatalomba jutás, hanem a programunk minden áron való megvalósítása. Ez a nagy különbség a Jobbik és a többi párt között. Nálunk a hatalom célja nem a hatalom maga, de ezt sajnos a többi formációról nem tudom elmondani.
- Mi a helyzet Heves megyében?
- Heves megye tökéletes példája a kormány szánalmas politikájának. Az első megye a tizenkilencből, amelyik ellen megindult a csődeljárás. Itt bukott le a Fidesz valóságban gyakorolt, nagyon álságos pénzosztó rendszere Balázs Józsefnek köszönhetően, amelyet korábban csak Veres Jánostól és Lamperth Mónikától tapasztaltunk. Egy Heves megyei település, Gyöngyöspata mutatta meg országnak-világnak, hogy mennyire kezeletlen probléma a cigányság integrálatlansága és ugyanezen település mutatta meg, hogy ha jönnek az új választások, a Jobbikkal nagyon komolyan számolni kell…
(Hevesblog.hu)