Háromnapos gyorstalpaló tanfolyammal 150 amerikai dollár ellenében bárki megtanulhat tojást készíteni Kína egyik kantonjában. Nem rántottát, lágy- vagy tükörtojást, hanem hamis tojást, olyat, ami tyúkot életében nem látott.
Tojás és tojás között itthon is van különbség, nem is kicsi. Mármint az igazi tojások között. A kukoricán és legelőn nevelkedett tyúk tojása itthon is más színű, sötétebb, mint a tápos csirkéé – jelentette ki a szegedi Alabárdos étterem séfje, Buha István. A legelésző és kapirgáló tyúk tojásának sárgája élénk színű, míg a ketreces szárnyasé fakó.
Igaz, ezek még mindig valódi tojások. Nem úgy, mint, egy dél-kelet kínai tartományban. Ott ember is készít tojást. Ahogy egy filmen látni, a fehérjéhez valamilyen fehér port kevernek, aztán jön hozzá a tartósítószer. A sárgájához pedig színezőanyagot adnak. Majd mindezt kerek formába öntik, amit úgynevezett varázsvízzel leöblítenek.
A fővárosi és Pest megyei főállatorvos, Helik Ferenc szerint, az igazi tyúktojás tele van teljes értékű fehérjével és vitaminnal. Azt azonban nem vitatja, hogy valami hasonlót mesterségesen is elő lehet állítani.
Az országos fogyasztóvédelmi egyesület szakértője azt mondja, a műtojásnál a színezékkel lehet gond. Szerinte a megfelelő sárga szín eléréséhez akkora mennyiségben kellene hozzákeverni, ami már káros lehet. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője szerint kerülni kell, hogy a másolatra ráírják, hogy tojás. „Ez egy műtojás. De az is lehet, hogy aki allergiás a valódi tojásra, erre nem lesz az” – tette hozzá a szakértő.
A kínai üzemet a fogyasztóvédelmi szakértő szerint már bezárták. Valószínűleg azért, mert a hozzávalóként leírt timsó akár szellemi leépülést is okozhat.
(Híradó)