Túláradó érzelmek borították el a debreceni Jobbik tagjait, amikor híre járt, hogy csütörtök délután a cívisvárosba látogat Gyurcsány, mégpedig abból a célból, hogy tagokat toborozzon a Demokratikus Koalíció táborába. Úgy gondoltuk, nekünk is jelen kell lennünk, amikor a nagy nemzetmegvezető bevonul a Grand Hotel Aranybikába. És mivel illedelmesek vagyunk, egy kis ajándékkal is készültünk a jeles táncoskomikus számára.
Az Aranybikában és környékén délután fél öt tájban három nagy csoportra oszthattuk az érdeklődőket. Az első csoportot a gyurcsányisták képezték, átlagéletkoruk uszkve 75 év. A második csoportba harmincas éveikben járó, bőrkabátos fiatalemberek tartoztak, ők voltak a titkosrendőrök. A harmadik csoportot pedig mi magunk alkottuk, és az ifjúsági tagozat révén mi rendelkeztünk a legalacsonyabb átlagéletkorral.
Ahogy öt óra felé közeledett az idő, beszállingóztunk az Aranybikába, egyrészt a hideg elől, másrészt pedig akkor már sejthető volt, hogy a hős pápai gyereknek ezúttal sem lesz bátorsága a főbejáraton közlekedni. Felhaladtunk hát a második emeletre a szépkorúakkal együtt, ám ott érdekes dolgokkal kellett szembesülnünk.
Gyurcsányék nem fűzhettek nagy reményt tagtoborzó körútjuk debreceni sikeréhez, ugyanis olyan kis termet béreltek ki az előadásukhoz, ahová még az akciónyugdíjasaik is csak pótszékezés árán tudtak beférni mind az ötvenen. Számunkra azonban félő volt, hogy lemaradunk a szemináriumról, mindenesetre türelmesen vártunk a szűk folyosón.
Amikor feltűnt Zsiros Zsolt önkormányzati képviselő, a jobbikos városatyák villáminterjú keretében megérdeklődték tőle, mi is a helyzet momentán a párt- illetve frakciótagságával:


Zsiros Zsolt elmondta, hogy aznap kilépett a Magyar Szocialista Pártból, a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióban folytatja politikusi pályafutását. Az MSZP városi frakciójából (melynek ő a vezetője) azonban nem lép ki, hiszen az MSZP listáján szerzett debreceni közgyűlési mandátumot, és különben is, ha ő kilépne, az MSZP frakciója megszűnne, mert csak ketten maradnának.
Tehát a frakciónak így két MSZP-s tagja lesz, Bagolyné Rinyu Ilona és Szathmári Károly, valamint a Demokratikus Koalíció színeiben Zsiros Zsolt. A frakcióvezető pedig Zsiros Zsolt marad. Koala legyen, aki érti.
Kisvártatva megérkezett Gyurcsány is, és Árpád-sávos ingben rövid interjút adott a Debrecen Televíziónak:


Jómagunk pedig véleményt nyilvánítottunk:


Természetesen úgy lett, ahogy vártuk, mi már nem nyertünk bebocsáttatást a nagyon demokratikus koalíció performanszára. Hol az volt a kifogás, hogy úgysem férnénk be, hol pedig egyenesen könyörögtek nekünk a szervezők, hogy legyünk úriemberek, és ne akarjunk bemenni.
Kisvártatva megjelent körünkben két civil ruhás rendőr, és érdeklődtek, mit csinálunk az Aranybika folyosóján.
- Búslakodunk - felelte az irodavezetőnk. - Egy érdekes előadásra jöttünk volna, de nem engedtek be minket, így hát csoportosan szomorkodunk.
Miután kiderült, hogy ez itt nem egy demonstráció (ami ugyebár bejelentési kötelezettséggel bír), valamint hogy nem óhajtunk hangoskodni és rendet bontani, a rendőrök bele is nyugodtak volna a történtekbe. A koalíciósok rendezvényszervezője azonban nem. Ő felháborodottan hajtogatta, hogy tönkretettük az előadásukat. A pöttöm kis hölgy szinte másodpercenként keveredett ellentmondásba saját magával, mert hol zártkörú eseményként, hol nyilvános előadásként aposztrofálta a rendezvényt, sőt még olyasmit is közölt, hogy előzetes regisztrációt igényelt a beléptetés. Slusszpoénként azonban megjegyezte, hogy amelyikünknél nincs "lapocska", azt beengedték volna. (Lapocskának nevezte a scrabble játékhoz magunkkal vitt, betűket tartalmazó A4-es papírokat.)


Úgy tűnt, "Lapocska" nagyon szerette volna, ha vasra verve visznek el minket a rendőrök, ezért tovább szónokolt:
- Egyáltalán honnan tudják, hogy ez egy pártrendezvény? Miért ne lehetnék én egy egyszerű rendezvényszervező? Honnan veszik, hogy közöm van bármelyik párthoz?
A Jobbik debreceni elnöke humánusan a hölgy segítségére sietett:
- Onnan, hogy pár hete láttuk önt egy MSZP-s standolás alkalmával szórólapot osztogatni - világította meg a csudás rejtély megfejtését Kőszeghy Csanád Ábel.
A rendőrök végezetül korrekt módon tájékoztatták a hölgyet, miszerint azzal, hogy itt álldogálunk a folyosón, nem valósítunk meg törvénybe ütköző cselekedetet, és amíg nem hangoskodunk, nem bontunk rendet, addig nekik nincs okuk az intézkedésre.
Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni frakcióvezetője egyébként régi ismerősként tárgyalt a rendőrökkel. Mint a Kossuth téri tüntetők egyik vezetőjének, volt alkalma elégszer a fentihez hasonló párbeszédet folytatni a rendvédelem alkalmazottaival.
- Mintha megállt volna az idő, nem igaz, uraim? - tette fel költői kérdését, utalva arra, hogy az őszödi beszéd kiszivárgását követően több mint négy éven át tartó, folyamatos tüntetés során többször is eszmecserét folytathatott a rendőrökkel, amikor szintén bizonyos szabadságjogok kerültek terítékre, Gyurcsány Ferenccel összefüggésben, akárcsak a mai estén.
Végül hozzásegítettük a sajtót egy újabb definícióhoz:


Aztán megtértünk otthonainkba, hogy immár egyénileg folytassuk a búslakodást.
Bogdán Szabolcs - szebbjovo.hu