Új adatvédelmi szabályozást jelentett be a Google vállalat, amelynek keretében nyomon fogja követni felhasználóinak tevékenységét szinte valamennyi felületen, beleértve a YouTube videómegosztót, a Gmail levelezőprogramot és a vezető keresőoldalakat - adta hírül a The Washington Post.

A vállalatóriás korábban is összegyűjtötte ezeknek az információknak egy részét, most azonban első alkalommal fogja ötvözni őket a weboldalain keresztül, hogy teljesebb képet kaphasson felhasználóiról. Az internetezők nem fognak tudni kibújni a március elsején életbe lépő rendelkezés alól. Szakértők szerint a változtatás szigorúbb ellenőrzést fog kiváltani a szövetségi szabályozók részéről a cégóriás adatvédelmi és versenyképességi gyakorlatát illetően.
A lépés hozzásegíti a Google-t ahhoz, hogy teljesen testreszabja hirdetéseit. Ha például egy washingtoni lakos NBA kosárlabdameccset néz az interneten, a vállalat a helyi csapat mérkőzésére szóló jegyet ajánlhat számára gmailes postafiókjában. A Google ugyanakkor hangsúlyozza, hogy mindebből a felhasználók is profitálhatnak: a cég akár hasznos email-kapcsolatokat is ajánlhat, ha kideríti, hogy valaki például éppen New Yorkba készül.
Fogyasztóvédők szerint azonban az új elgondolás felbőszítheti azokat a felhasználókat, akik nem számolnak a velük kapcsolatos információk különböző weboldalakon történő megosztásával. "A Google új adatvédelmi bejelentése frusztráló és egy kicsit ijesztő is egyben" - mondta James Steyer, a Common Sense Media nevű jogvédő szervezet igazgatója. "Még ha a cég úgy gondolja is, hogy a felhasználók nyomon követése a szolgáltatásai javítását jelenti, a fogyasztóknak meg kellene adni a lehetőséget arra, hogy nemet mondjanak. Fokozottan igaz ez gyerekekre és tinikre, akik a YouTube, a Gmail és a Google lelkes használói."
A Google e-mailben, illetve a weboldalaira feltett üzeneteiben fogja értesíteni több százmillió felhasználóját a szóban forgó változásokról, amelyek az összes szolgáltatást érinteni fogják, kivéve a Google Walletet, a Chrome böngészőt és a Google Books-ot.
(MTI)