A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség ifjúsági tagozata arra kéri a Corvinus Egyetem vezetését, hogy Schmitt Pál doktorijának vizsgálatához hasonló eljárást indítson Bokros Lajos doktorijával kapcsolatban. A jeszesek a Magyar Külügyminisztériumot is felkérik, hogy a Panamai Állami Egyetemtől hivatalos formában kérjen igazolást arról, volt-e Bokros Lajos nevű hallgatójuk. A párt szerdán kiadott közleménye szerint az egyetem 1995-ben hivatalos levélben állította, hogy nem volt. A Panama-kérdés 17 éve már az Országgyűlésben is felmerült.
A JESZ szerint Bokros Lajos a Magyar Demokrata Fórum tagjait a 2010-es választások előtt, képviselőjelöltté válásának idején arról tájékoztatta, hogy doktorija megírása előtt egy évig a Panamai Állami Egyetemre járt, ahonnan ösztöndíjat is kapott. Ezt a lehetőséget saját elmondása szerint úgy nyerte el a közgazdász, hogy fél év alatt megtanult spanyolul felsőfokon, miközben korábban semmit nem tudott a spanyol nyelvről.
Bokros ezt követően egy évig járt a Panamai Állami Egyetemre, majd megírta A közép-amerikai iparosítás és integráció, a közép-amerikai közös piac fejlődéséről című doktoriját. A párt közleménye szerint a dolgozat 56 tételből álló irodalomjegyzékében több mint 40 spanyol nyelvű található, több mint 35 szerzőtől. „Ez azt jelenti, hogy Bokros Lajosnak 100 százalékos találati arányt feltételezve minimum 35-40 olyan művet kellett elolvasnia, kijegyzetelnie, megértenie, amelyet a legmagasabb színvonalú szaknyelven írtak. Ha olvasott olyan műveket is, amelyek nem illettek a szakdolgozatába, akkor ennél a számnál jóval több szakmai anyagot kellett áttekintenie. Mindössze egyetlen év alatt.”
A JESZ ifjúsági tagozata, az U21 azt állítja, megkérdezett több évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező nyelvtanárokat, hogy találkoztak-e valaha pályájuk során olyan nyelvtehetséggel, aki ezt a teljesítményt tudta produkálni, de a válasz egyértelmű nem volt. A magas szintű szakirodalom olvasásához több éves felkészülés szükséges.
Az U21 közleménye szerint a szakdolgozat akkor lett igazán gyanús, amikor a napokban a párt birtokába került a Panamai Állami Egyetem Oktatási Hivatal levele, amelyben azt írták, soha nem volt Bokros Lajos nevű hallgatójuk.

Bokros Lajos erre a levélre úgy reagált, nem tehet róla, hogy rendetlen a Panamai Egyetem.
A JESZ arra kéri a Corvinus Egyetem vezetését, vizsgáltassa meg, vajon Bokros Lajos valóban maga írta-e a doktoriját. A Magyar Külügyminisztériumot pedig arra kéri az U21, hogy hivatalos formában kérjen igazolást a Panamai Állami Egyetemtől, járt-e hozzájuk Bokros Lajos. Az U21 a Panamai Nagykövetséget is megkeresi, hogy megtudja, olyan komolytalan-e az intézményük, amelynek még a hallgatói tagnyilvántartása sem tekinthető hitelesnek.
Az U21 elnöke, Kovács Zoltán a panamai egyetem levelével kapcsolatban elismerte, hogy az nem új dokumentum, hanem egy 1995-ben kiadott levél, amelyet egy angol nyelvű magyar blog 2009-ben már ki is posztolt. A hungarianambiance.com családi elbeszélések alapján vonta kétségbe Bokros állításait saját egyetemi karrierjéről. Az A fairy tale about Lajos Bokros and the University of Panama című bejegyzés szerint Bokros Horn Gyulához hasonlóan Rosztovba járt egyetemre, és meghamisította életrajzát, amikor a budapesti Közgazdasági Egyetemet, valamint Panamát jelölte meg felsőfokú képzésének helyszíneiként.
A blog szerint Kéri Edit 17 éve beperelte Bokrost annak gyanújával, hogy félrevezette a parlamentet, de a per elhalt. Az viszont kétségtelen, hogy a panamai diploma ügye akkoriban az Országgyűlésben is előkerült. Morvai Ferenc kisgazda képviselő 1995-ben azonnali kérdésben firtatta, mivel foglalkozott Bokros Lajos 1978-79-ben. A képviselő nyíltan megkérdőjelezte, hogy az akkori miniszter valóban Panamában járt egyetemre. Bizonyításképpen Bokros Lajos folyékonyan, spanyolul adta elő, hogy a panamai állami egyetemen elvégzett egy évet, és ott megírt disszertációja alapján a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen doktorált, summa cum laude minősítéssel.
Morvai viszont kijelentette: szerinte a miniszter 50 dollárért vette a diplomáját. A jegyzőkönyv szerint az elnöklő Salamon László ekkor megszakította az azonnali kérdések-válaszokat, rendreutasította Morvai Ferencet, és kijelentette, a kérdés nem tartozik a parlamentre. Bokros Lajos mindenesetre még egyszer leszögezte, hogy disszertációját Budapesten védte, így aligha vehette a diplomáját 50 dollárért.]
(Index nyomán)