Az alakuló ülésen a Jobbik még "gerillaakcióval" indította el az éneklést, mostanra a hivatalos program része lett. Az LMP-sek Novák Elődtől kapták a kottát, 2010-ben ugyanis némán álldogáltak éneklés helyett - talán azért, mert nem ismerték a dallamot és/vagy a szöveget. Most megtanulhatják.
Zoom
Kép: Kuruc.info
(Kuruc.info)
Frissítés: Az Index zsidói nem értik (nem is érthetik), miért énekel Székely himnuszt a magyar:
Zoom
De nem elég nekik, hogy nem értik, még fajtajellegesen gúnyolódnak is:
Zoom
Zoom
Frissítés2: A Zsindex folytatja, immár az LMP-s fajtársakkal együtt. A fenti gúnyolódások után az alábbi hír jelent meg az antimagyar híroldalon (az egész mondatokat érthetetlenné tevő hibákat javítottuk):
Nem szerepelt az új köztársasági elnök beiktatásának előkészítő tárgyalásán az, hogy az ünnepi ülésen a Székely himnusz is része lesz az ünnepi protokollnak, a parlament ideiglenes elnöke, Lezsák Sándor azonban mégis elénekeltette a Szózattal együtt. Az LMP szerint a programba hekkelt irredenta műdalnak nincs helye a hivatalos állami eseményeken. A párt nem is énekelt Áder János beitatásának végén.
A Székely himnusz eddig nem volt része a parlament hivatalos ünnepségi koreográfiájának, Áder János köztársasági elnöki beiktatása végén mégis közös eléneklésére szólította fel a képviselőket Lezsák Sándor, a Kövér Lászlót helyettesítő ideiglenes házelnök.
Csanády György és Mihalik Kálmán 1921-es szerzeménye először a 2010-es országgyűlési alakuló ülésen hangzott el az országgyűlésben, ám akkor még a protokoll részeként: a Jobbik csempészte be a műsorba.
Schmitt Pál, frissen megválasztott házelnök éppen berekesztette a választások utáni első ülést, amikor a Jobbik-frakció énekelni kezdte a dalt, és ezzel félbeszakította Schmitt záró mondatát. A képviselők egy része ekkor már pakolni kezdett, de a jobbikos pátosz miatt hamarosan minden jelenlévő vigyázzba vágta magát, és még a szocialisták egy része is énekelt.
A házbizottság múlt heti ülésén, ahol az elnökválasztó parlamenti ülés programját véglegesítették, csak a Himnusz és a Szózat eléneklése szerepelt a benyújtott papírokban – állítja az LMP.
Jávor Benedek LMP-s frakcióvezető szerint Székely himnusznak nincsen helye a köztársaságielnök-választáson, ami egy közjogi aktus, ahol a törvényben megszabott Himnuszt és Szózatot éneklik. Jávor ezzel egyúttal azt is magyarázni akarta, hogy pártja képviselői miért nem énekelték a programba hekkelt irredenta műdalt.
Lezsák Sándort egyelőre nem sikerült elérnünk.
Frissítés3: Így énekelte a Székely himnuszt a Jobbik:

Kép: Hír24
Frissítés4: A Jobbik nyomásának engedve lett az államfőválasztás záró mozzanata a kultikussá vált múlt századi szerzemény eléneklése. Az ellenzéki párt ugyanis a házbizottság legutóbbi ülésén nyilvánvalóvá tette: tagjai akkor is eléneklik a Székely himnuszt a Szózat után, ha az ülést levezető Lezsák Sándor erre nem kéri fel a parlamentet - írja a Hír24.
Az ideiglenes házelnök annak érdekében, hogy megóvja az államfőválasztás tekintélyét, továbbá, hogy megelőzze a zavartan fészkelődő, esetleg pakolászó honatyák és honanyák látványától a frissiben esküt tett köztársasági elnököt, maga jelezte, hogy a Székely himnusz is helyet kap a protokollban – értesült a Hír24 tudósítója.
Az LMP-s képviselők nem vettek részt a dal eléneklésében, a többi között azért nem, mert annak nincs helye az államfőválasztáson, amely egy közjogi aktus – mondta a tudósítónak a párt frakcióvezetője, Jávor Benedek.
Frissítés5: Videón a himnuszéneklés:
További kapcsolódók: