Disznólábakat aggattak ismeretlenek a II. kerületben lévő Raoul Wallenberg-szoborra. A kétkezi munkától magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomata szobrának kidíszítése egy New York-i konzervatív rabbik gyülekezetéből álló turistacsoportnak tűnt fel ma délelőtt. A szoborra 4-5 disznólábat kötöttek fel - állapították meg a szörnyülködő rabbik.

A csoportot kísérő idegenvezető délelőtt 11 óra körül értesítette a második kerületi Városfejlesztő Irodát, amely a közterület-felügyeletet ellátó ügyfélszolgálatot üzemelteti. Az idegenvezető az ügyfélszolgálatnak azt mondta, hogy a szobrot megbecstelenítették. A hírt közlő "Magyar" Narancs negyed 5 körül hívta az ügyfélszolgálatot, ahol rongálásként emlékeztek a bejelentésre, de a zsidó firkászok elmagyarázták nekik, hogy "jóval többről van szó". Fenyegetőzésük hatására azonnali intézkedést ígértek, negyed hatkor azonban még mindig nem volt letakarítva a szobor - méltatlankodik a "túlélők" leszármazottai által szerkesztett szennylap.
Frissítés: Elítéli a II. kerületi önkormányzat, hogy ismeretlenek kedden disznólábakat akasztottak a Wallenberg-szoborra – közölték szerdán. A rendőrség nem indított eljárást az ügyben.
Zoom
Az önkormányzat illetékes irodája azonnal értesítette a terület tulajdonosát, a fővárosi önkormányzatot az esetről. Érdemi lépés azonban nem történt, a kerület munkatársa ezért bejelentést tett a II. kerületi Rendőr-kapitányságon, és intézkedett a szobor megtisztításáról.
Zoom
Pap Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt mondta: a rendőrség az ügyben nem indított eljárást.
(MTI)