Mint arról portálunk is hírt adott, Izraelből egy újabb vírus indult világ körüli útjára: a Flame névre elkeresztelt, és minden korábbinál veszedelmesebbnek látszó számítógépes „kórokozó”. Korábban ugyancsak Izrael volt az, amely a Stuxnet néven elhíresült vírussal hatalmas károkat okozott az iráni nukleáris létesítmények berendezéseiben. A számítógépes hadviselés egyre félelmetesebb eszközök bevetésével zajlik.
Az új vírust az orosz Kaspersky Lab számítógépes biztonságtechnikai cég szakemberei fedezték fel. A Flame hihetetlenül bonyolult vírus, és képes a megtámadott számítógép teljes adatállományát lenyomozni, sőt a beépített mikrofon segítségével a Skype-on, de még a gép közelében zajló beszélgetéseket is rögzíti. Mindemellett nyomon követi az elküldött e-maileket, és a számítógép helyi hálózatán keresztülmenő forgalmat is szemmel tartja, továbbá a felhasználónevek és jelszavak elfogására is képes. Lényegében tehát egy olyan vírussal van dolgunk, amely igencsak körülményesen fedezhető fel, ezzel szemben a megfertőzött gépen tárolt összes adatot, a felhasználó minden egyes leütését érzékeli, és a megszerzett információkat továbbítja is… De vajon hová?
Persze feltehetjük a kérdést úgy is: vajon ki fejlesztette ki ezt a minden korábbinál összetettebb és veszedelmesebb vírust? A Kaspersky Lab cég információi szerint a Flame elsősorban iráni, illetve palesztin célpontokat támadott meg. A perzsa államban 189 számítógépről lopott el adatokat a vírus, Ciszjordániában pedig 89 fertőzött PC-t fedezték fel. Az iszlamista kormányzat irányítása alatt álló Szudánban 32, a cionisták célkeresztjében álló Szíriában 30, Libanonban 18, Szaúd-Arábiában 10, Egyiptomban pedig 5 számítógép adatait lopta el a Flame – legalábbis ha hihetünk a Kaspersky Lab információinak. Tegyük persze hozzá: valószínűleg sokkal több gépet és számítógépes rendszert érhetett támadás, azonban számos esetben a felhasználók nem is tudják, hogy a Flame révén a „Nagy Testvér” szorosan figyeli őket. A célpontok persze elsősorban kormányzati intézmények (Iránban a nukleáris létesítmények), illetve bizonyos kiemelten fontos közéleti személyiségek voltak – és szinte kizárólag olyan országok hálózatait érte támadás, melyek ellenséges viszonyban állnak Izraellel. Lehet-e egyáltalán kétségünk afelől, hogy a félelmetes vírust hol szerkesztették meg?
A Symantec nevű számítógépes biztonsággal foglalkozó cég értesülései szerint azonban a vírus feltűnt Magyarország, Ausztria, Oroszország, Hong-Kong és az Egyesül Arab Emirátusok bizonyos számítógépein is. Ami azonnal felveti a súlyos kérdést: vajon miért kémkednek utánunk az izraeliek, amikor állítólag szövetségesek, sőt barátok vagyunk? Ha Magyarország nem egy izraeli gyarmat, hanem egy független ország lenne, akkor az ügyet a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságnak kellene tárgyalnia. Ezen kívül – mivel állítólag „jogállamban” és „demokráciában” élünk – illene tudatni „az emberekkel” azt is, hogy melyek azok az intézmények, amelyeket támadás ért, illetve kik azok a közéleti személyiségek, akiknek adatait a Flame segítségével ellopták.
A vírust ugyan csak mostanában fedezték fel, ám a Flame már 2010 márciusa óta jelen van bizonyos Izraelt kiemelten érdeklő országokban, lopja az adatokat, figyeli az internetes forgalmat, az e-maileket, és továbbítja valamelyik kémközpontba a gyanútlan felhasználók beszélgetéseit. Ezen a ponton szeretnék emlékeztetni arra, hogy éppen a Flame vírusok tömeges elküldése és aktivizálódása idején jelentek meg az izraeli kémrepülőgépek hazánk felett. A 168 Tóra stílusában feltehetnénk a politikailag inkorrekt, sőt alighanem „gyűlöletkeltőnek” és „antiszemitának” minősülő kérdést: immár legalább 800 napja nem tudjuk, mi célból repkedtek hazánk fölött az izraeli felderítő gépek, Önnek nem hiányzik a válasz? Akkoriban persze óriási ködösítés folyt, beszéltek mindenféle katonai gyakorlatozásról, és hasonló képtelenségekről, azonban volt néhány bátrabb szakértő, aki felhívta a figyelmet: a hazánk légterébe berepülő izraeli gépek amolyan „elektronikus porszívónak” tekinthetők, amelyeknek a feladata az volt, hogy feltérképezzék az ország teljes informatikai hálózatát, és a megszerzett adatokat rögzítsék. Vajon elképzelhető-e bármiféle kapcsolat az izraeli kémrepülőgépek megjelenése és a Flame névre keresztelt számítógépes vírus megjelenése közt? És vajon miért tekinti kiemelt célországnak az izraeli titkosszolgálat Magyarországot? Ezeket a kérdéseket úton-útfélen fel kellene tenniük a jobbikos politikusoknak, még akkor is, ha a nemzeti érzelmű magyarok egyre nagyobb hányada tudja a választ: a zsidóság hazánkra, mint egyik legfontosabb európai hatalmi bázisára - netán eljövendő szállásterületére - tekint.
Az elmúlt hétfőn Moshe Ya’alon izraeli miniszterelnök-helyettes az izraeli hadsereg rádiójának adott nyilatkozatában a Flame vírus eredetére vonatkozó kérdésre válaszolva a következőképpen nyilatkozott: „Bárki, aki az iráni fenyegetést súlyosnak ítéli, teljes joggal tesz különböző lépéseket, beleértve az ilyen jellegűeket, melyek károkat okoznak.” Hozzátette még, hogy „Izrael magas szintű high-tech technológiával megáldott ország, és ezek az eszközök, amelyekre büszkék vagyunk, különböző lehetőségeket nyitnak meg a számunkra.” Az izraeli miniszterelnök-helyettes tehát lényegében elismerte azt, ami egyébként is mindenki számára nyilvánvaló (még ha kimondani a nyugati világban nem is szabad): Izrael fejlesztette ki a Flame vírust, mint a cyber-hadviselés egyik legújabb fegyverét. Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Ramin Mehman-Parast másnap a perzsa Fars Hírügynökség útján megadta a zsidóknak a választ: „Bizonyos államok és illegitim rezsimek vírusokat szoktak előállítani”.
A magyar kormány vezetői részéről ne várjunk nyilatkozatot az ügyben. Hacsak nem üzenik meg nekik Tel-Avivból, hogy mit kell mondaniuk.
Perge Ottó