A nyugati világ fölött uralkodó oligarchia számára az internet egyre nagyobb kihívást jelent. Ezért egyre-másra születnek tervezetek arra vonatkozóan, miképpen lehetne eltávolítani a világhálóról az igazságot kimondó honlapokat. A Dublini Egyetemen egy nagyszabású kutatási program keretében igyekeznek felkutatni a szabad véleménynyilvánítás további korlátozásának módozatait.

A Vox-Pol elnevezésű „projekt” megvalósításához különböző európai intézmények 5,1 millió euróval járulnak hozzá. Célul tűzték ki azt is, hogy egy olyan európai cenzúrahivatalt állítsanak föl, ahol „különböző tudományágak képviselőinek” összehangolt munkája eredményeképpen csapnak le azokra a felforgatókra, akik „szélsőséges nézeteket hirdetnek az interneten”. Már a hivatal vezetőjének a neve is ismert: ő dr. Maura Conway, a Dublini Egyetem Jogi és Kormányzati Tanszékének tanára. Egyáltalán nem csodálkoznék, ha kiderülne: „liberális” nézeteket vall.
A „kutatási programba” számos ország egyetemének „kutatóit” is bevonták: angol, amerikai, indiai, holland, német, no és természetesen magyarországi „szakemberek” is hozzájárulnak majd ötleteikkel az internetes cenzúra további szigorításához. A harc az „erőszakot hirdető dzsihádisták, a nacionalista-szeparatista és a szélsőséges csoportok” ellen folyik majd, mégpedig úgy, hogy olyan módszereket dolgoznak ki, amelyek révén az EU és az egyes tagállamok rendőrsége képes lesz felvenni a harcot a „világhálón megjelenő szélsőséges politikai eszmék hirdetőivel szemben”.
A hivatal vezetőjének kijelölt dr. Conway meglátása szerint a veszély azért olyan hatalmas, mivel „az erőszakos politikai szélsőségek” a világhálón keresztül nagy tömegekhez tudnak szólni. Ami tűrhetetlen, mivel „nagy tömegekhez szólni” nyilvánvalóan csak a kiválasztottaknak és a szolgálatukba szegődött propagandistáknak szabad.
Perge Ottó - Irishtimes nyomán