Július elején lehangoló statisztikai adatok láttak napvilágot a német születések számával kapcsolatban: a második világháború vége óta soha ilyen kevés gyerek nem született még Németországban, mint a tavalyi esztendőben. Hogy még elrémisztőbb legyen a kép: minden harmadik tavaly világra jött kisbaba bevándorló családok gyermeke. Talpra állhat még a német nemzet?

A Szövetségi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2011-ben 663 ezer gyermek született Németországban. Ami annyit jelent, hogy 15 ezerrel kevesebb kisbaba látta meg a napvilágot tavaly, mint 2010-ben.
"Mint 1972 óta minden esztendőben, tavaly is többen haltak meg, mint ahányan születtek. 2011-ben a különbség elérte a 190 ezret, míg 2010-ben ez a szám 181 ezer volt” – olvasható a statisztikai hivatal jelentésében.
Ha a németországi népesség csökkenésének folyamata ilyen ütemben tart, akkor 2050-re 50 millió lesz az ország lakóinak a száma. Michaela Kreyenfeld, a Max Planc Intézet demográfusa szerint a fő gond az, hogy a németek még mindig "konzervatív módon" gondolkodnak a családi szerepeket és a nők helyzetét illetően. Ugyanis a szebbik nem tagjainak döntő többsége munkát vállal, és karriert épít, viszont amikor a gyerekvállalás szóba kerül, továbbra is a nőktől várják el, hogy otthon maradjanak, és gyereket neveljenek. „Ami elijeszti a nőket a gyerekvállalástól” – vélekedett a liberális demográfus. Arról nem beszélt, hogy a népességcsökkenésnek számos más, nyomósabb oka is van (liberális, fogyasztói szemlélet, a hagyományos családmodell megszűnése, az erkölcsi hanyatlás, a szabad abortusz stb.) A magam részéről mindamellett kétlem, hogy ha a németek „modernebbek” lennének, vagyis több apuka maradna otthon a gyerekkel, akkor lényegesen több gyermek születne.
Az egykori kommunista Kelet-Németországban némiképpen több kisbaba látja meg a napvilágot, mint Nyugaton. Kreyenfeld szerint ennek oka az lehet, hogy az NDK magas színvonalú gyermekellátási rendszere nyomokban még ma is megvan (vagyis több a bölcsőde és óvoda, mint a régi NSZK területén), továbbá a családi és munkahelyi szerepek megosztásának hagyománya is mélyebben gyökerezik a kelet-német társdalomban, mint a nyugati országrész lakóiban.
Még amikor a két német állam ténylegesen létezett, az NDK-ban általában akkor is magasabb volt a születésszám, mint a Szövetségi Köztársaságban. 1945 óta egyébként a legtöbb gyermek 1964-ben látta meg a napvilágot a két német államban: összesen 1 357 304 csecsemő született abban az esztendőben. Ami annyit jelent, hogy az eltelt 48 évben a felére esett vissza a németországi születésszám! Ami tényleg valóságos demográfiai katasztrófa, főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy az őshonos német anyák csupán 400 000 gyermeket hoztak a világra a tavalyi évben. Vagyis Németországban minden harmadik gyermek bevándorló családban látta meg a napvilágot 2011-ben.
A németországi demográfiai katasztrófa annak ellenére mélyül, hogy 2006-ban (az egyébként gyermektelen) Angela Merkel kormánya különböző intézkedésekkel igyekezett több gyermek vállalására ösztönözni a családokat. Úgy látszik azonban, Németország és általában a Nyugat immár menthetetlen.
Perge Ottó - Yahoo News nyomán