A hvg.hu ma reggeli vezércikkében Brüsszelből is kapott fizetést Novák Előd címmel exkluzív hírként közli, hogy a márciusban EU-zászlót égető Novák Előd és "a Kuruc.infó nevű szélsőséges portállal korábban hírbe hozott" személyek titkári fizetést kaptak Szegedi Csanád EP-képviselőtől. A barikad.hu utánajárt az ügynek, alább olvasható az összeállításuk.
A hvg.hu „felfedezését”, miszerint Novák Előd több hónapon keresztül Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő asszisztenseként dolgozott Brüsszelben, minden internethozzáféréssel rendelkező magyar állampolgár tudhatta – már aki ilyen szintű érdeklődést mutat a Jobbik szervezeti ügyei iránt.
Az adat ugyanis megtalálható a Wikipedia nyílt tartalmú online enciklopédiáján (katt ide), vagy az országgyűlési képviselő parlament honlapjára feltöltött önéletrajzában (katt ide).
A Barikád az ügyben megkereste a képviselőt.
Barikad.hu: - A jobbikos zászlóégetés óta a fősodratú médiában rendre felmerül, hogy miért kritizál a Jobbik valamit, aminek maga is részese: miért küld képviselőket Brüsszelbe, miért fogadnak el pénzt a munkájukért, miért élnek az Európai Unió intézményi kereteinek lehetőségeivel?
Novák Előd: - Az, hogy egy rendszert meg akarunk változtatni, nem jelenti azt, hogy ennek a rendszernek ne lehetnénk képviselői vagy más jellegű alkalmazottai akár az Európai Parlamentben, akár máshol. Ezeket az összegeket ráadásul nem „Brüsszeltől kapjuk”, nem valamiféle kegyről beszélünk, hanem a magyar adófizetők által befizetett, majd egy bürokratikus rendszerben megforgatott pénzről. A magyar alkotmányos rendszert is meg akarjuk változtatni, de ez nem jelenti azt, hogy ne vennénk részt például a magyar parlament munkájában.
B: - A Jobbik nagy harcosa az álláshalmozás tiltásának, az asszisztensi munkakör nem volt összeférhetetlen más pártbeli munkájával?
NE: - Bár a HVG-nek világosan elmondtam, a cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy amikor országgyűlési képviselő lettem, akkor lemondtam az EP-titkárságomról. Én az asszisztensi munkakört főállásnak tekintettem, ez idő alatt más állásom nem volt.
B: - Mennyi pénz járt ezzel a beosztással?
NE: - Valamivel kevesebb mint havi nettó százezer forinthoz jutottam ebből a keretből.
B: - Milyen munkát végzett ezért?
NE: - Ez egy klasszikus asszisztensi feladatkör volt, napi szintű munkavégzéssel. Szegedi Csanád magyarországi sajtósaként elsősorban sajtófeladatokat láttam el, háttérfeladatokat végeztem.
B: - Milyen szerepe volt ebben a Kuruc.infónak? Előfordulhat, hogy – Ambrus Zoltánhoz hasonlóan – egyesek zsarolhatták Szegedi Csanádot?
NE: - Eleve azt se mondhatjuk, hogy ezek kurucinfós körök lennének, ezt soha senki nem bizonyította még. Nekem a párt sajtósaként feladatom volt a különböző médiumokkal, így természetesen a nemzeti radikális honlapokkal – köztük a Kuruc.infóval is – jó kapcsolatokat ápolni, de ezek a vádak alaptalanok. A Kuruc.info szerintem mindig is tárgyilagos volt a Jobbik számára kényes ügyekben, de soha nem hallgatta el a hírértékű eseteket, és ez jelen esetben is így volt.
Frissítés: A Jobbik szóvivője szerint nincs hírértéke annak, hogy a párt egyik EP-képviselője brüsszeli forrásokat felhasználva alkalmazta Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselőt, aki szerinte jogszerűen kapott fizetést.
Mirkóczki Ádám erről szerdán, más témában tartott sajtótájékoztatóján beszélt kérdésekre válaszolva, azt követően, hogy a hvg.hu arról írt: Novák Előd, aki a közelmúltban uniós zászlót égetett, hónapokon át kapott fizetést Brüsszelből, s "hozzá hasonlóan azok is, akiknek a nevét korábban hírbe hozták a Kuruc.infó nevű szélsőséges portállal". Az oldal a birtokába került hivatalos kimutatásokra hivatkozva közölte: az említett uniós pénzeket Szegedi Csanád pénzügyi keretéből utalták ki.
A Jobbik szóvivője szerint Szegedi Csanádnak "szuverén joga" eldönteni, kit alkalmaz a rendelkezésére álló uniós keretből, így Novák Előd jogszerűen kapott fizetést tőle. Hangsúlyozta: hiba lenne egy euroszkeptikus, vagy akár EU-ellenes jobbikus politikust azzal támadni, hogy Brüsszelből is kap pénzt, mivel ők - más szervezetekhez hasonlóan - az unió keretein belül fogalmazzák meg kritikáikat.
Novák Előd a hvg.hu-nak megerősítette, hogy Szegedi asszisztenseként valóban kapott uniós pénzt, amit ő "klasszikus munkabérnek" tekint. Mirkóczki Ádám az erre vonatkozó kérdésre azt mondta, nem tudott arról, hogy Novák Előd korábban Szegedi Csanád asszisztense volt, ám szerinte erről sokan tudhattak a pártban.