Az AstraZeneca először ismerte el, hogy Covid-vakcinája rendkívül ritka esetekben halálos véralvadási problémákat okozhat - írja a Daily Mail nyomán a Portfólió.
Zoom
Az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat először ismerte el egy bírósági dokumentumban, hogy a Covid-19 elleni vakcinája rendkívül ritka esetekben halálos véralvadási problémát, az úgynevezett trombózis trombocitopénia szindrómát (TTS) okozhat. Ez a beismerés egy több millió fontos csoportos kereset középpontjában áll, amelyet az oltás áldozatainak családtagjai indítottak. Az ügyvédek szerint egyes kártérítések akár elérhetik a 20 millió fontot is.
A Cambridge-i székhelyű vállalat, amely korábban vitatta a keresetek alapját, most a Legfelsőbb Bíróság előtt nyújtott be dokumentumokat, amelyekben elismerik az oltás és a TTS közötti összefüggést. A TTS egy olyan állapot, amely alacsony vérlemezkeszám mellett vérrögök képződését eredményezi. Korábban ezt a szövődményt vakcina-indukált immunerősített trombózisos trombocitopéniának (VITT) nevezték.
Zoom
Az ügy hátterében az áll, hogy az Egyesült Királyságban már 2021 márciusában felmerültek aggodalmak az AstraZeneca vakcinájának lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban. A hatóságok éppen ezért akkor úgy döntöttek, hogy korlátozták az oltás használatát bizonyos korcsoportok számára.
Az adatok szerint eddig legalább már 81 ember halt meg az Egyesült Királyságban az AstraZeneca vakcinája okozta vérrögök miatt.