Ferenc pápa nemrégiben tett gesztusa, hogy a "transznemű" katolikusokat üdvözölte, nagy visszhangot keltett a Rómától délre fekvő, tengerparti városban a "transznemű nők" körében. A helyi plébánosnak köszönhetően ennek a közösségnek a tagjai ma már havonta ellátogatnak a pápa szerdai általános audienciáira, ahol VIP-helyet kapnak – írja az AP News nyomán a Mandiner.
A lap emlékeztetett arra is, hogy a koronavírus-járvány tombolásakor a Vatikán buszokkal szállította őket az egészségügyi intézményébe, hogy minél hamarabb megkaphassák az oltást.
Vasárnap ezek a magukat nőnek képzelő buzeránsok – akik közül sokan latin-amerikai migránsok, és prostituáltként dolgoznak, tehát nagyon is gyakorló buzik – több mint ezer szegényhez és hajléktalanhoz csatlakoztak a Vatikán előadótermében a katolikus egyházfő vendégeként a szegények világnapja alkalmából megtartott ebéden.
Zoom
Fotók: Andrew Medichini / AP
Az AP News összeállításában úgy fogalmazott, hogy a "marginalizált transzközösség" számára ez csak a befogadás legújabb gesztusa volt egy olyan pápától, aki "az LMBTQ+ közösség felé való közeledést pápasága egyik jellemzőjévé tette", szavakban és tettekben egyaránt.
"Korábban az egyház zárva volt előttünk. Nem láttak bennünket normális embereknek, az ördögöt látták bennünk" – mondta Andrea Paola Torres Lopez, a Consuelo néven ismert kolumbiai "transznemű nő", akinek konyháját Jézus képei díszítik.
"Aztán megérkezett Ferenc pápa, és az egyház ajtajai megnyíltak előttünk" – húzta alá.
Zoom
A lap felidézte a pápa egyik legutóbbi nyilatkozatát, amelyben maga az egyházfő utalt arra, hogy az "azonos nemű párok" is részesülhetnek egyházi áldásban.
Alább az AP videója, szerepel benne a pap, aki elsőként felkarolta őket - a megjelenése és viselkedése azt is sejtetni engedi, miért tette...