Az Egyesült Államok 1 milliárd dolláros katonai támogatási csomagot készít elő Ukrajna számára, az elsőt a Képviselőház által hétvégén elfogadott, és várhatóan hamarosan aláírásra kerülő 60,8 milliárdos segítségből – írja a Reuters nyomán a Portfólió.
A segélycsomag tartalmaz
  • katonai járműveket,
  • Stinger légvédelmi lőszert,
  • muníciót a nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerekhez,
  • 155 mm-es tüzérségi lőszert,
  • TOW és Javelin harckocsi-elhárító rakétákat
  • és más fegyvereket, amelyeket azonnal az ukrajnai harctérre lehet küldeni.
Ukrajnának összesen 60,8 milliárd dolláros katonai csomag jut, de 26 milliárd dollárt kap Izrael, 8,12 milliárd dollár megy Kína-ellenes célokra (elsősorban Tajvannak), illetve egy negyedik törvény a TikTok kínai közösségimédia-platform betiltásának lehetőségét tartalmazza. Ha a Szenátus rábólint a négy törvényre, Joe Biden elnök valószínűleg azonnal aláírja őket, és az első fegyvercsomag meg is indulhat Ukrajna felé.
A CNN szerint az amerikai segély nagy része már előre elhelyezésre került németországi és lengyelországi raktárakban, így gyorsan a harctérre kerülhetnek.
Az Ukrajnáról szóló törvényben nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállításáról is szó esik. Ezekkel kapcsolatban Ukrajna megígérte, hogy nem fogja használni orosz területek ellen.
A törvényjavaslat értelmében Joe Biden 11,9 milliárd dollár értékben saját hatáskörben, a Kongresszus jóváhagyása nélkül dönthet az Egyesült Államok számára nem szükséges fegyverek Ukrajnába küldéséről.
Az Ukrajnának szánt csomaggal az amerikai fegyvergyártó cégek is jól járnak, hiszen a szóban forgó fegyverek döntően amerikai gyártmányúak.