Az ukrán 115-ös gépesített dandár egyes alakulatai egyszerűen megfutamodtak Ocseretine térségében, ezért szakadt át a frontvonal – írja a Forbes nyomán a Portfólió.
Zoom
A 115-ös gépesített dandár hadgyakorlaton (fotó: militaryland.net)
A 115-ösöket bízta meg az ukrán vezérkar azzal, hogy váltsák le a fronton a számos csatában bizonyított 47-es gépesített dandárt, a feladatuk az lett volna, hogy állítsák meg az oroszokat a megerősített védelemmel rendelkező Ocseretine falu térségében. A frontvonal azonban átszakadt, az oroszok pár nap alatt szinte teljesen elfoglalták a települést.
Az oroszoknak azért volt ilyen könnyű dolguk, mert – a 47-esek parancsnoka szerint – a 115-ösök cserben hagyták őket.
Amikor az ellenség közel ért a faluhoz, a váltás megfutamodott, egyszerűen fogták magukat, és elhagyták lövészárkaikat, bunkereiket és leléptek.
Az ukrán vezérkar végül visszafordította a 47-eseket, most ők próbálják megállítani az orosz előretörést Ocseretine térségében. Az említett alakulat viszont, bármilyen jól képzett és felszerelt legyen is, rotációról lett visszafordítva, ez pedig kihathat a katonák moráljára és energiaszintjére.
A Forbes kitér arra is, hogy úgy fest: rendszerszintű kezd lenni az alacsony morál az ukrán haderőben. Ugyanaz, ami megtörtént a 115-ösökkel, megtörtént korábban a 67-es gépesített dandárral is, emiatt pedig átszervezték az alakulatot.
A lap megállapítja: hiába kezdte el az Egyesült Államok ismét feltölteni az ukrán haderőt, friss, kipihent és motivált katonákra is szükség van, akik használni tudják az eszközöket.