Keir Starmer brit miniszterelnök és John Healey védelmi miniszter úgy döntött, hogy nyíltabban beszélnek az Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborújában, különösen a kurszki térségben biztosított brit fegyverekről – számolt be vasárnapi cikkében a The Sunday Times.
 
Zoom
Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters
A lap brit kormányzati forrásra hivatkozva megjegyzi, hogy a miniszterelnök és a miniszter a múlt héten nem annyira az Ukrajna támogatására irányuló politika, mint inkább a hangnem megváltoztatásáról és a brit szerepvállalás mértékének nyíltabb elismeréséről döntött.
Nem szégyenlősködünk, hogy brit fegyvereket használnak Oroszországban Ukrajna védelmének részeként. Nem akarunk semmilyen bizonytalanságot vagy idegességet Nagy-Britannia támogatásával kapcsolatban ebben a kritikus időszakban, és egy félénk vagy bizonytalan válasz pontosan ezt jelentené. Büszkének kell lennünk arra, hogy olyan felszereléseket adományozhatunk, amelyek segítik Ukrajna védelmét – fogalmazott a hírportál forrása.
Zoom
Zelenszkij pufferzónáról álmodik
Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna katonai behatolása az oroszországi Kurszki területre egy ütközőzóna létrehozását célozza, hogy megakadályozza Moszkva további támadásait a határon túlról.
Ez volt az első alkalom, hogy az elnök egyértelműen kijelentette az augusztus 6-án indított hadművelet célját. Korábban azt sugallta, hogy a határ menti Szumi régió településeinek védelmét célozza a folyamatos ágyúzástól.
Zelenszkij vasárnap esti beszédében azt mondta: "Most a védelmi műveletekben összességében az az elsődleges feladatunk, hogy a lehető legtöbb orosz háborús potenciált megsemmisítsük, és maximális ellentámadást folytassunk. Ez magában foglalja egy pufferzóna létrehozását az agresszor területén - ez a mi műveletünk a Kurszki területen".
Kijev korábban keveset mondott az Oroszországba való benyomulásának céljairól, a második világháború óta az országot ért legnagyobb támadásról, amely váratlanul érte a Kremlt, és amelynek eredményeképpen több tucat falu és több száz fogoly került ukrán kézre.
Újabb hidat robbantott fel Kurszk megyében az ukrán légierő
„Kurszk felé újabb mínusz egy híd!” – ezzel tette közzé a Facebookon az ukrán légierő főparancsnoka azt a felvételt, amelyen az oroszországi Kurszk megyében lévő Szejm folyón átívelő híd felrobbanása látható. Mikola Olescsuk beszámolója alapján ez már a második híd, amelyet a Kurszk megyébe augusztus 6-án váratlanul betört ukrán erők megsemmisítettek. „A légierő célzott támadásokkal semmisíti meg a levegőből az ellenség logisztikai vonalait, ami alapvetően befolyásolja a harcok menetét” – írta Mikola Olescsuk.
A lassan két hete tartó támadást az orosz hadsereg mindeddig nem tudta felszámolni. Igaz, a meglepetésszerű akció nagy kockázatokat rejt magában az ukrán fél számára is, mivel eközben az oroszok továbbra is nyomulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében a kulcsfontosságú Toreck és Pokrovszk felé és egyelőre nem iskerült elérniük az ukránoknak a kurszki támadással, hogy az oroszok Kelet-Ukrajnából nagyobb erőket csoportosítsanak át.
(The Guardian - The Sunday Times - Index - Portfólió - Telex nyomán)
Korábban írtuk: