Csányi Sándor nem azért lett az MLSZ elnöke, mert ő ért a legjobban a labdarúgáshoz az országban, vagy mert kiváló focista volt fiatalon, akinek a nevét a szurkolók imába foglalták. Ő hatalmas vagyonának, kapcsolatrendszerének és az ebből remélhető előnyöknek köszönhette megválasztását, ami önmagában nem baj. Minden korban megvan egy adott országnak az "elitje", a társadalmi-pénzügyi-kulturális vezető rétege. Ma Csányi ezek közé tartozik, meghatározza hazánk jellegét, valamilyen szinten szimbolizálja ezt az országot.

A magyar-izraeli meccsen történtek miatt a nemzetközi labdarúgó-szövetség aránytalanul súlyos büntetést szabott ki ránk. Én nem is erről szeretnék írni, mindenki pontosan tudja, miért akarnak velünk példát statuálni, és miért nem a magyarokat gyalázó román vagy moldáv szurkolókkal szemben hoztak ilyen szankciókat. Ami számunkra érdekesebb, az a honi reakció. Hajlandóak vagyunk-e kapcarongynak, pofozógépnek beállni, ha bántanak minket? Itt ugyanis nem néhány palesztin zászlót lobogtatót, még csak nem is a magyar futballt, hanem kifejezetten Magyarországot érte igazságtalan támadás. Mint nem először az elmúlt években (évtizedekben, évszázadokban), s ha hagyjuk, akkor nem is utoljára.
Csányi Sándor vagyona több tíz milliárd forint. A negyvenezer frankos büntetés az ő vagyonának kábé fél százaléka (vagy még kevesebb). Egy úri gesztussal, a mellényzsebéből kifizethetné. Egy Széchenyi biztos kifizette volna.
Csányi reakciója azonban nem a hazafi reakciója volt, hanem a bankáré. Pedig nem kellett volna birtokai egyévi jövedelmét felajánlania, csak egy egészen kis töredékét annak, amit uzsorahitelekből behajtott. Ő pontosan azt mondta, amit egy bankár mondana, s amiért soha nem lehet belőle (belőlük) az ország elitje, a nemzet tisztelt vezetője. Azt mondta: hajtsuk be ezeken az embereken a pénzt. Húzzuk le az utolsó gatyájukat is, lakoltassuk ki őket, és vasaljunk be százmilliókat olyan embereken, akik valószínűleg kétmillió forintot se láttak egyben soha életükben.
Az ország erejét, nagyságát, tekintélyét elitjének minősége jelentősen meghatározza. Másmilyen az az ország, ahol Batthyány, Széchenyi, Petőfi a pénzügyi-társadalmi-kulturális elit, és más az, ha Rákosi-Gerő-Révai-Lukács György. Ma az OTP elnöke része az elitnek.
Csányi egyetlen mondattal tiszteletreméltó, igaz hazafi lehetett volna. Ha odavágja a FIFÁ-nak: nesztek, itt a negyvenezer frankotok, senki se törölje bele Magyarországba a lábát! Nem tudott így viselkedni, mert nem erre volt kondicionálva. Krízishelyzetben nem a haza iránti szeretet és felelősség, hanem másfajta érzések lettek tettének mozgatórugói.
Egyelőre tehát ilyen elitünk van. Talán majd legközelebb…
Ungváry Zsolt
1. frissítés: Olvasónk összeállítása a filoszemita bankár fenyegetőzéséről
2. frissítés: A főbankár nem tud számolni? - olvasónk kiegészítései
1., Az Antall-kormány által '92-ben a többségében állami tulajdonú pénzintézet (OTP) vezérigazgatójának megtett dr. (?) Csányi Sándornak a 2012. évi vagyona - az Index szerint - 2012 májusában 20 milliárdos veszteség után 135 milliárd Ft volt, amit - szerintem - nem az okossága, inkább a gátlástalansága által tudott létrehozni.
2., A főbankár nem tud számolni?
Az MLSZ elnöki posztját is "megvásárló" Csányi Sándor azon kijelentéséhez szólnék hozzá, hogy a FIFA az MLSZ-t a magyar-izraeli meccsen történt "rasszista" szurkolói bekiabálások miatt 40 ezer CHF-re büntette, ami dollárban kifejezve 1 millió USD, ami egyébként 200 millió Ft.
Ezt a bődületes marhaságot egy matekból bukdácsoló alsó tagozatos, általános iskolás (5-ik, 6-ik osztályos tanuló) szájából hallani megbocsájtható lenne, node népes közönség előtt egy eladósodott köznép sorsát befolyásoló főbankár szájából hallani már egyenesen felháborító! Vagy Csányi a nagyotmondásával talán teljesen hülyének nézi a hallgatóságát és a videón keresztül Csonkaország tízmilliós lakosságát? ...vagy a 200 millióból ~188-190 milliót a zsebére tévedett? Bebetonozott főbankári posztjáról azonnali hatállyal le kellene rugdosni!
Ezek után jogom van azt hinni, hogy az összes deviza- és forinthitelek is ilyen módszerrel lettek az utolsó évek kormányainak uzsorabankárai által időközben uzsorahitelekké átszámítva!
Minimális kerekítéssel számoljunk a 2013.01.18-i váltási árfolyamon a http://napiarfolyam.hu/árfolyam/valutavalto/ alapján:
40 ezer CHF = kb. 40 ezer USD és nem 1 millió USD! (1 CHF = ~ 1 USD és nem 25 USD!)
40 ezer CHF = kb. 9,5 millió Ft (1 CHF = ~ 250 Ft)
40 ezer USD = kb. 8,5 millió Ft és nem 200 millió! (1 USD = ~ 210 Ft)
Tehát, a FIFA jogos vagy jogtalan, de szerintem inkább jogtalan MLSZ-büntetése, amit polgári peres úton Csányi a felismert "rasszista" szurkolókra akarna hárítani, nem 200 millió, hanem 10 millió Ft.
Természetesen ezt az összeget lehet többféle megközelítéssel számolni, de ha 1 CHF-et 300 Ft-tal számolunk, akkor is max. csak 12 millió Ft.
3., Ungvári Zsolt cikkével teljes egészében egyetértek. Azonban pontosítanám, hogy Csányi Sándor vagyona (most nincs adat!) tavaly tavasszal nem több tízmilliárd, hanem 13,5 X 10 milliárd Ft volt.
A FIFA 10 millió Ft-os (40 ezer CHF-es) büntetése pedig Csányi 135 mrd-os (135 ezermilliós) vagyonának nem kb. 0,5%-a (vagy még kevesebb), hanem kevesebb, mint 0,01%-a!
B. Kiss-Tóth László
Kapcsolódó: