Kedves tanárok és diákok!
A Kuruc.info fórumán heves vita bontakozott ki „Egy magyar diák” levele kapcsán. Ő azt állította, hogy a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban cionista-liberális agymosás és történelemhamisítás folyik. Önök közül sokan éles bírálattal illették a fórumon a levél íróját, akire számos gyalázkodó és igaztalan megjegyzést tettek. Szintúgy vadul kiosztották a magyar diák védelmében megszólaló olvasókat. Az Önök fő érve mindamellett az volt, hogy a „liberális” szellemiségű Berzsenyi Dániel Gimnáziumban a „toleranciára nevelnek”. Néhány kérdést szeretnék azonban feltenni az Önök számára, melyekre, ha tisztességes válaszokat képesek adni, készségesen elhiszem, hogy iskolájukban ténylegesen toleranciára nevelnek, és nem folyik a cionista oligarchia érdekeit szolgáló agymosás.

A "toleranciára nevelő" Berzsenyi Dániel Gimnázium
Következzenek tehát a kérdéseim, melyekhez – ismereteik egyoldalúságától, illetve hiányosságaitól tartva – némi magyarázatot is fűznöm kellett:
1. Tiltakoztak-e Önök valaha is a palesztinok ellen zajló izraeli elnyomás és terror ellen? 1947/48-ban hozzávetőleg 800 ezer palesztint űztek el otthonaikból erőszakkal az izraeli fegyveres csoportok, melyek számos vérengzést is végrehajtottak a palesztinok megfélemlítése céljából. (pl. Deir Jasszinban és másutt.) Az 1948 óta eltelt évtizedekben is tovább folytatódott a palesztinok kiszorítása a szülőföldjükről. Sok ezer palesztin esett áldozatul a megszállók terrorjának. A palesztinok természetesen ellenállnak, azonban érdemes összehasonlítani az áldozati számokat: 2000 óta 1014 izraeli és 6836 palesztin vesztette életét az összecsapásokban. (Ha a gyermekek számát nézzük, még inkább árulkodó a kép: 129 izraeli és 1519 palesztin gyermek halt meg erőszakos cselekmények következtében.) De megvizsgálhatjuk a foglyul ejtett személyek, a lerombolt házak vagy akár a sebesültek számát (http://www.ifamericansknew.org/) , és minden esetben azt találjuk, hogy a palesztinok összehasonlíthatatlanul többet szenvedtek és szenvednek, mint a zsidók. Nem beszélve arról, hogy rendületlenül zajlik Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben az izraeli telepek építése, holott a nemzetközi jog értelmében a megszálló hatalom nem változtathatja meg az etnikai arányokat az elfoglalt területen, és nem telepítheti be oda a saját népességét. Az ENSZ Közgyűlése számos határozatában ítélte el Izraelnek a palesztinok ellen elkövetett súlyos jogsértéseit. (Azonban sajnos az USA a BT-ben rendre megvétózza az Izraelt pellengérre állító határozatokat.) Megismétlem a kérdést: az iskolájukban állítólag tanított tolerancia miért nem vonatkozik a palesztinokra?
2. De tegyük fel, hogy Önök nem ismerik, vagy csupán az izraeli tálalásban ismerik a palesztin-izraeli konfliktus történetét. (Mellesleg szép kis tolerancia, hogy az ellenoldal érveire nem kíváncsiak, és gond nélkül elhiszik, hogy akikre a médiájukban azt mondják, „terroristák”, „nácik”, „fasiszták”, azok tényleg mind fanatikus, őrült, vérszomjas emberek, akik ellen jogos bármiféle véres megtorlás.) Azonban nem volt olyan régen, így emlékezniük kellene arra, hogy Izrael 2008. december 26-án háborút indított a Gázai övezet védtelen lakói ellen. A vérengzés három hétig tartott, az izraeli haderő civil intézményeket – közhivatalokat, iskolákat, kórházakat – is bombázott, és tiltott fegyvert – úgynevezett foszforbombát – is bevetett. Minderre nézve egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre. Talán emlékeznek arra is, hogy tavaly ősszel az izraeli haderő ismételten megtámadta az övezetet, habár egy hét elteltével az öldöklést abbahagyták. A 2008-09-es gázai vérengzés során 1400-nál is több palesztin vesztette életét (köztük több száz gyermek), a palesztin ellencsapás nyomán pedig 13 izraeli halt meg. Kérdésem a következő: megtárgyalták-e történelem vagy társadalomismeret órán ezeket a borzalmas eseményeket, és rámutattak-e arra a tényre, hogy hová vezet, ha egy állig felfegyverzett, atomfegyverekkel rendelkező, a világ legjelentősebb hatalmainak (USA, Nagy-Britannia, Franciaország stb.) legteljesebb támogatását élvező nemzet - faji felsőbbrendűségi tudattól eltelve, és isteni kiválasztottságára hivatkozva – leigáz és elnyomása alatt tart egy másik népet, melynek lányait és fiait gyilkolja, otthonaikból elűzi, és jogos ellenállásukat barbár dühvel torolja meg?
3. Beszélgettek-e arról valaha is történelem vagy társadalomismeret, esetleg etika órákon, hogy micsoda aljas cselekedet a palesztinoknál összehasonlíthatatlanul erősebb Izrael részéről, hogy 2007 óta blokád alatt tartja a Gázai övezet másfél millió lakóját? Megbeszélték-e azt a kérdést, hogy jogos-e Izrael részéről a „terrorveszélyre” hivatkozva „kollektív büntetés” alá vetni 1,5 millió embert, akik az izraeli blokád következtében hat éve éheznek, és nem jutnak hozzá a legalapvetőbb árucikkekhez, köztük sok életmentő gyógyszerhez sem?
4. A tolerancia nevében helyesnek tartják-e, hogy a Palesztinát két részre osztó 1947-es ENSZ-határozat előírásait megszegve Izrael immár nem csupán a történelmi Palesztina területének 78%-át birtokolja, de a palesztinoknak meghagyott 22% jelentős részét is elfoglalta? (Kelet-Jeruzsálemet Izrael 1967 óta tartja uralma alatt, Ciszjordániában pedig hozzávetőleg 500 ezer (!) Önök által telepesnek nevezett megszálló él. Megjegyzem itt, mivel nyilván nem tudják, hogy már az 1947-es felosztás is roppant igazságtalan volt, az ugyanis az akkoriban még az ott élők egyharmadát kitevő zsidóknak juttatta a történelmi Palesztina területének 55 %-át, és a kétharmados többséget élvező palesztinoknak a 45 %-át. De a zsidóknak ez sem volt elég, és ma már a terület 80%-ánál is nagyobb részt tartanak közvetlen fennhatóságuk alatt.) A tolerancia nem követeli meg, hogy szót emeljünk az üldözött és hazájuktól megfosztott kisebbségek mellett?
5. Szó esik-e történelem vagy társadalomismeret órán arról, hogy az USA 2001-ben történt afganisztáni, illetve 2003-ban bekövetkezett iraki inváziójának összességében egymilliónál is több halálos áldozata van? (És legyenek szívesek a magas áldozati számot ne indokolják az Irakban kirobbant belső felekezeti harcokkal, mert ilyen jellegű öldöklés az amerikai beavatkozás előtt nem volt.) A tolerancia szent nevében valaha is meghallgatták-e az afganisztáni vagy iraki szabadságharcosok érveit? Nem fáj a szívük az ötmillió emberért, akik mind az USA és szövetségeseinek teljesen törvénytelen agressziója miatt kényszerültek elhagyni otthonukat?
6. Szükségét érezték-e valaha is annak, hogy a tolerancia nevében bizonyos iskolai órákon megtárgyalják annak a százezernél is több líbiai és szíriai embernek a sorsát, akik a „demokratikus” és „humanista” nyugati hatalmak beavatkozása nyomán kirobbant polgárháború során vesztették életüket? Fáj-e a szívük azért a több tízezer líbiaiért (közöttük asszonyok és gyerekek is voltak), akik a NATO „humanitárius” bombázásainak estek áldozatul?
7. Szóba kerül-e történelem, társadalomismeret, etika vagy éppen osztályfőnöki órán, hogy az USA kénye-kedve szerint bélyegez terroristának bárkit a világon, akiket azután pilóta nélküli harci gépekről (úgynevezett drónokról) indítható rakétákkal meg is gyilkolnak? Nem gondoltak még arra, hogy azzal a sok száz, egészen bizonyosan ártatlan emberrel is toleránsnak kellene lenni, akik a teljesen önkényes és törvénytelen amerikai dróntámadások következtében haltak meg? Vagy az ő életük Önök szerint nem annyira értékes?
8. Nem érzik roppant visszásnak és a tolerancia elveivel ellentétesnek, sőt kifejezetten erkölcstelennek, hogy az atombombák sokaságát birtokló USA, Nagy-Britannia, Franciaország és Izrael súlyos szankciókat vezetett be Irán ellen, sőt háborúval fenyegeti az iszlám köztársaságot, pusztán azért, mert a felsorolt hatalmak azt állítják, Teherán atomfegyvert akar előállítani? Túl azon, hogy semmiféle bizonyíték nem támasztja alá Irán atomfegyver előállítására vonatkozó programjának létezését, milyen alapon követelőzik például Izrael, amely maga is atomfegyvert birtokol? Elhangzott a „toleráns iskolájuk” bármelyik tanóráján az a tény, hogy míg Irán tagja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, aláírója az atomfegyverek terjedését tiltó nemzetközi egyezménynek, és rendszeresen beengedi a nemzetközi ellenőröket atomlétesítményeibe, addig Izrael nem hogy nem vesz részt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkájában, de nukleáris létesítményeitől szigorúan távolt tart mindenféle vizsgálatot? És a nagy tolerancia nevében nem kellene néha az ellenségnek lefestett országok és személyek fejével is gondolkodva feltenni a kérdést: vajon ha Izrael fél a (nem létező) iráni nukleáris fegyvertől, az irániak (és a Közel-Kelet más népei) miért nem félhetnek ugyanilyen (sőt valójában sokkal több) jogon Izrael - továbbá az Izraellel szövetséges USA, Nagy-Britannia és Franciaország - ténylegesen is létező, együttesen több ezer atombombájától?
9. Az Önök értelmezésében felfogott tolerancia vonatkozik-e azokra a magyar milliókra, akik a rendszerváltás óta az országot irányító politikai és gazdasági elit gátlástalan privatizációs gyakorlata és tolvajlása miatt vesztették el állásukat, mentek tönkre egészségileg és idegileg? A tolerancia nevében együtt éreznek-e Önök a bankok csalásainak áldozatul esett százezrekkel (az úgynevezett devizahitelesekkel), vagy úgy gondolják, hogy saját maguk felelősek a sorsukét azért, mert hittek a bankok hazug ígéreteinek? Az Önök toleranciája kiterjed-e a teljesen padlóra küldött magyar egészségügy sok tízezer áldozatára? Vagy Önök szerint, ha valakinek nincs pénze megfizetni az egészségügyi ellátást, az a saját hibája, és megérdemli, hogy meghaljon vagy megnyomorodjon? Apropó, árulják már el, legyenek szívesek, hogy ha bizonyos kisebbségek (zsidók, cigányok, homoszexuálisok stb.) esetében sohasem mondják, hogy balsorsukért saját maguk okolhatók, a devizahiteles, a túlmunkába belerokkant, az egészségügyi ellátást megfizetni képtelen, vagy az országból elmenekülő magyarokat miért tartják felelősnek saját balsorsukért? Mikor liberálisok Önök és mikor nem azok?
10. Végezetül: a toleranciára nevelés részeként esett-e szó iskolájukban arról, hogy legalább lélekben együtt kellene érezni azzal a sok tízezer magyarral, akiket a cigányok az elmúlt években meggyilkoltak, megsebesítettek vagy kiraboltak? A tolerancia nevében megbeszélik-e bizonyos iskolai órákon, hogy sok százezer, elsősorban idős honfitársunk nap, mint nap rettegni kénytelen, mert attól tart, a környékükön lakó illetve garázdálkodó cigányok betörnek otthonukba, csekélyke javaikat, terményeiket elrabolják, és őket is bántalmazzák? Rájuk is kiterjed-e az Önök oly sokszor hangoztatott toleranciája?
Perge Ottó - Kuruc.info