Két jeles amerikai társadalomtudós – Martin Gilens és Benjamin I. Page – egy tanulmányt jelentetett meg, melyben tudományos vizsgálatokkal igazolva bebizonyítják: az Egyesült Államok nem nevezhető többé demokráciának. De ha Amerika nem demokrácia, akkor vajon milyen minősítés illik az Európai Unióra, ahol pedig a véleménynyilvánítási és sajtószabadságot (elsősorban az úgynevezett holokauszt tagadását és a „gyűlöletbeszédet” tiltó törvények révén) szűkebb keretek közé szorították?
Zoom
A tanulmány készítői megállapítják: „Annak ellenére, hogy korábbi tanulmányokban látszólag alapos érveket hoztak fel a többségi demokrácia létezése mellett, a mi vizsgálataink szerint az amerikai közvéleménynek meglehetősen csekély befolyása van a kormányzat politikájára. Az amerikaiak a demokratikus rendszer számos kellékével rendelkeznek, így például rendszeresen vannak választások, létezik véleményszabadság, társulási szabadság.” Azonban – szögezik le a szerzők – mégis immár „komolyan kérdéses, hogy Amerika demokráciának nevezheti-e magát”, részben, mert „a közvetett szavazás, illetve az elektori rendszer teljesen megbukott”.
De a fő ok persze az, amit mindenfajta elemzés és tudományos vizsgálat nélkül is látni lehet: „míg a gazdasági eliteknek és szervezett érdekcsoportoknak jelentős befolyásuk van a politikai folyamatokra, addig az átlagos amerikaiaknak a politikára gyakorolt hatása statisztikailag alig mérhető, lényegében a nullával egyenlő” – olvasható az elemzésben. A tanulmány egy másik helyén ugyanezt a megállapítást pedig a következőképpen fejezik ki: „ A legfontosabb tanulság, hogy a gazdasági elitek, illetve az üzleti érdekeket képviselő szervezett csoportok óriási befolyást gyakorolnak az USA kormányának politikájára, ezzel szemben a tömegtámogatást élvező szervezeteknek és az átlagpolgároknak alig hallatszik a szava.”
A kutatók maguk is hangsúlyozzák, hogy az alapos tudományos vizsgálatokra épülő tanulmányuk úttörő a maga nemében. A következtetés pedig sajnos egyértelmű: az USA politikai rendszere ma már nem nevezhető demokráciának, de még csak a demokrácia és az oligarchia egyfajta keverékének sem. Az Egyesült Államokat egyértelműen egy oligarchikus berendezkedés uralja – szögezik le a szerzők.
Természetesen, ha az USA nem demokrácia, akkor kétségessé válik az Egyesült Államoknak a világban játszott szerepe, megkérdőjeleződik a NATO, az „euroatlanti integráció” és a „terrorellenes háború” létjogosultsága, mi több, az „új világrend” legitimitása is. A következő lépés persze az lenne, hogy egy alapos tudományos kutatásokra épülő elemzés világosan rámutasson arra a folyamatra, melynek során a demokrácia a nyugati világban oligarchiává alakult át. Kérdés, hogy kik lesznek azok a hős kutatók, akik – dacolva a várható retorziókkal - felfedik a demokrácia felszámolásának folyamatát - nem elhallgatva természetesen az uralkodó oligarchia etnikai összetételét és hosszabb távú céljait sem.
Perge Ottó - Kuruc.info