A Margitszigeten zajló vízilabda-Európa-bajnokságon leányaink vasárnap valósággal leiskolázták Nagy-Britannia csapatát. Öröm volt nézni a "kiütéses" győzelmet. Meggyőződhettünk arról is, hogy van két nagyszerű kapusunk: Gangl Edina és Bolonyai Flóra. A Kisteleki nővérek csapatjátéka ezúttal is igen hasznos volt, míg Keszthelyi Rita a britek számára nagyra nyitotta a gólzsák száját. Bujka Barbara is a klasszisának megfelelő játékot mutatott.
Zoom
Merész András szövetségi kapitány gratulál a lányoknak (Fotó: Szaka József)
Ám... Nem lehet, és nem is szabad azonban szó nélkül hagyni azt a jelenséget, amelynek mérkőzésről mérkőzésre szemtanúi vagyunk: a magyar női vízilabda-válogatott tagjai közül senki nem énekli nemzeti imádságunkat a mérkőzés előtt. A szövetségi kapitány és a munkatársai sem, pedig éppen az utóbbiaknak kellene példát mutatni a játékosoknak.
Zoom
Gangl Edina kivédte a britek szemét (Fotó: Szaka József)
Nem kizárt, hogy e sorok olvasásakor az érintettek egy része szélsőséggel vádol bennünket. Nem baj, ehhez mi már hozzászoktunk. Szerintünk viszont a világ legtermészetesebb dolga, hogy a magyar nemzetet, Magyarországot, a hazánkat képviselő válogatott játékosai nemzetközi megmérettetéseken a közönséggel együtt énekeljék a magyar himnuszt. A Margitszigeten az eddig lejátszott találkozók előtt más országok női és férfi válogatottjai büszkén énekelték hazájuk, nemzetük himnuszát. Így tették ezt legutóbb a brit lányok is, majd mindjárt következett a magyar himnusz, amelyet válogatottunk tagjai és vezetősége némán és békésen végighallgatott. (Egyébként a férfi válogatott tagjainak többsége és Benedek Tibor szövetségi kapitány rendszeresen énekli a Himnuszt.)
Hogy miért is kell, illik egy nemzeti válogatottnak elénekelni a magyar himnuszt? Nemzeti imádságunk eléneklése ugyanis nem csak a trianoni Magyarország polgárainak szól, hanem a többi között például a sepsiszentgyörgyi, a viski, a kórógyi, a zentai és a dunaszerdahelyi nemzettestvéreinknek is. Vajon mit gondolnak az elszakított területeken élő magyarok, amikor a tévé képernyőjén azt látják, hogy egy nemzeti válogatott, játékosostul, kapitányostul együtt szorítja a száját a magyar himnusz éneklésekor Budapesten?
Hering J. - Kuruc.info