A magyarországi (szándékosan nem írunk magyart) médiumok közösek abban, hogy mindenáron megpróbálják megakadályozni, hogy cigánytémában a közember véleménye is elhangozhasson, ill. hogy az egyes bűncselekményeket kapcsolatba lehessen hozni a cigányokkal. Nézzünk ezzel kapcsolatban pár esetet csak az elmúlt 1-2 hétből.

Kezdjük az Origóval, a leglátogatottabb magyar hírportállal, amelynek fővezére az ex-Tilos Rádiós Weyer Balázs, akinek apja egyébként a sz*rkeverésről szintén közismert Weyer Béla. Épp most hoztak le egy cikket, Keresik a durván cigányozó e-mail íróját címmel (ITT található), a standard kommentezési lehetőséggel, amely az Origó minden újonnan publikált cikkében / hírében rendelkezésre áll (lásd a “komment” linket a cikkek alján). Hogy, hogy nem, 10, valószínűleg nem éppen cigánybarát reakció beérkezte után a szerkesztőség azon nyomban törölte az adott reakcióthread-et, amelynek eredeti Web címe EZ volt (nem, sajnos, mivel csak pár órát élt, így nem található meg se ITT, se a Google-n).
Hogy képet kapjunk arról, hogy milyen hangvételben kommentálják a “PC” cigányhíreket az Origó olvasói, csak két példa a legulsó pár napból: ITT találhatók a Könnygáz fékezte meg a tömegverekedést cikkre, ITT pedig a Megrázott az áram egy színesfémtolvajt cikkre érkezett válaszok. Talán mondanunk sem kell, hogy egyik helyen sem olvashatunk fajvédő, cigánymosdató hozzászólásokat.
Folytassuk a többek között az Antiszemita közbeszéd Magyarországon c. cionista propagandafüzetéről, ill. MAZSIHISZ-es kapcsolatairól ismert Vince Mátyás  által, a fentiek szellemében  irányított MTI-vel és az index kis hazugságaival. Idézzünk az Indextől (cikk ITT), akiket igazán nem lehet fajgyűlölettel vádolni:
“Az MTI első tudósításában a helyi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjéről volt szó, ezt később a hírügynökség "helyi kisebbségi képviselőre" módosította. Az Index kérdésére, hogy melyik kisebbségi önkormányzat politikusáról volt, Soltész Bálint azt mondta: ez az ügy szempontjából nem lényeges.”
Hoppá! Még egyszer hangsúlyozzuk, mindez az Indexen jelent meg, az Index hivatalos cikkében!
Ez sajnos csak megbicsaklás lehetett, mert az Index ugyanebben a témában bizony szintén ugyanúgy utólag belenyúlt az ITT található “Tömegverekedés Kiskunhalason” cikkébe. Az eredeti a köv. mondattal zárult:
“Az Országos Cigány Önkormányzat képviselője időközben a helyszínre érkezett és elismerően szólt a rendőrök intézkedéséről - írja az MTI.”
Ez a mondat hogy, hogy nem, időközben eltűnt. Hogy miért? Az olvasók fantáziájára bízzuk.
Végül, a boon.hu és a szon.hu-n is (a cigánybűnözéstől leginkább érintett két megye, Borsod-A-Z és Sz-Sz-B lapjának online portálja) cikkjeit, híreit szinte mind lehet kommentálni, kivéve persze a cigánytémájúakat (ill. bűnözéssel kapcsolatos híreket, amik egyértelműen cigány elkövetőktől származnak). Vajon ennek mi lehet az oka?!
A. Suomalainen