Bár lehet mondani, hogy az összképet nem befolyásolja, de mindenesetre árnyalja, az biztos. Mióta kitört az orosz-ukrán háború, megszokhattuk, hogy a magyar közvélemény is végletekben gondolkozik és kommunikál. Kialakult köreinkben is egy olyan nézet, hogy Putyin Oroszországa egy olyan mintha, amelyet követnünk kell, sőt, valójában a "fehér faj utolsó mentsvára", hovatobább, maga Putyin fogja "megmenteni a fehér fajt".
Na most, leszögezve azt a tényt, hogy az általánosságban vett normalitás (például a buzilobbi elutasítása) Oroszországban valóban magasabb fokon áll, mint az USA-ban vagy Európában, továbbá a szélsőséges liberalizmusnak nincs sok táptalaja az orosz társadalomban, és így természetesen ebben az összevetésben egy jobboldali számára szimpatikusabb, azért van itt még egy-két tényező.
Zoom
Elárasztják a muszlimok az orosz utcákat
A jelenlegi orosz rendszer céljai között viszont ne keressünk semmiféle "fehér faj megmentésére" irányuló törekvést, mert az egész egyszerűen értelmezhetetlen is a putyini politikai koordináta-rendszerben. Sőt, ő maga sértődne meg a legjobban, ha ilyennek nevezné bárki, antifasiszta nézeteiből fakadóan - éppúgy, mint a nyugati vezetők - elítéli a rasszizmus minden formáját. Ezek tények, akár tetszik ez valakinek, akár nem, hiába szeretnénk azt látni (és jó is lenne), hogy létezik egy nagyhatalmi erőtér, amely kilép ebből. Mondom, más aspektusokban el lehet gondolni alternatívának Oroszországot, de olyat ne lássunk bele, ami nincs ott.
Komoly verekedés volt péntek délelőtt Budapest IX. kerületében, a Lurdy Ház bevásárlóközpontban - számoltunk be róla mi is. Két társaság esett egymásnak, és több személyt is elfogtak közülük a helyszínre több autóval kiérkező rendőrök. Ez az egész pedig a ramadán ünnep kapcsán történt.
Miért érdekes ez most? Nézzük az alábbi képsorokat, melyek Oroszországban készültek most:
És ezek a jelenetek országszerte tömegesen játszódnak le talán ezekben a percekben is, Moszkva a legnagyobb muzulmán közösségű város európai viszonylatban! Sőt, az alábbi statisztika is beszédes:
Zoom
Mecsetek száma
S ha egy orosz nacionalista felszólal az ilyen folyamatok ellen, az könnyedén összeütközésbe kerülhet az orosz hatóságokkal, és olyan helyre kerülhet, ami minden, csak nem luxusbörtön. Persze, olyankor örülünk, amikor LMBTQ-lobbisták kerülnek oda, csak lássuk az érem másik oldalát is, orosz nacionalisták is éppúgy ott kötnek ki...
Valószínűleg egy lehetetlen vágy, de jó lenne, ha képesek lennénk ebben a helyzetben árnyalatokban is gondolkodni. És nem, ettől ez az írás még nem Nyugat- és ukránbarát, mert amit ma a Nyugat képvisel, az elfogadhatatlan a fehér faj számára, Ukrajna pedig egy magyarellenes és korrupt állam, Zelenszkij pedig egy zsidó bohóc. Bár Medvegyev szerint a német nemzetiszocialisták örököse... Április 1-je pedig már elmúlt.
(Munkatársunktól)