„A szemtanúk szerint hallani lehetett a reccsenést, amikor a rendőröknek ellenszegülő, őket korábban feljelentéssel, a zsaruk leszerelésével, sztárügyvédekkel, rokoni kapcsolataival fenyegető férfi megtagadta személyazonossága igazolását, illetve hátrafeszítette a karját, hogy ne tudják megbilincselni.” – olvashatjuk abban a beszámolóban, amely a kormányközeli NER-milliárdos Szigetről való kidobásáról, majd rendőrök általi előállításáról szól. Bevallom, rég olvastam valamit ekkora elégtétellel, egy pillanatra most úgy érezheti az ember, hogy mégsem szabad nekik mindent, aztán majd kiderül...
Zoom
A történetben nincs semmi extrém, ami egy fesztiválon ne történne meg ezerszer. Túl sok ivászat, kötekedés, az alany azt hiszi, hogy ő a világ közepe. Nem így Szetlik Gergő tihanyi szállodavezér esetében, aki kiválóan megmutatta nekünk, egyszerű halandóknak, hogyan kell elképzelni egy NER-lovagot. Szetlik nagybátyja ugyanis Habony Árpád, így nem is jöhetne „jobb” helyről erre az igazi „példamutatásra”.
Miután kidobták, visszavonulás helyett elkezdett kötekedni a rendőrökkel, ok nélkül feljelentéssel (meg gondolom, hogy a kapcsolatrendszerével) fenyegetőzött és – amit a legjobban utálok mind közül – elkezdte őket fotózgatni. Innen persze egyenes út vezetett az igazoltatásig, a dulakodásig, majd a fentebb említett karreccsenésig, amely a történtek után Szetlik megérdemelt jussa volt.
A kőkemény magyar valóság viszont csak ezután következik: az előállításban résztvevő járőrök komolyan tartanak attól, hogy a tényleges politikai kapcsolatokkal, befolyással rendelkező férfi a jogos intézkedést megtámadja, annak elbírálását kapcsolatai útján megváltoztassa.
Távol álljon tőlem, hogy ezt kizárólag magyar „hagyománynak” tartsam, de valljuk be, az urambátyámozást mi vagyunk az egyik ország, amely a csúcsra járatja. Ettől egy-egy kevés időszakot eltekintve egyik politikai rendszer sem volt mentes (természetesen a nemzeti oldal által örök etalonként emlegetett Horthy-korszak sem), mint ahogy az is szomorú, hogy egyáltalán a gondolat is felmerül, hogy az előállításnak a rendőrség oldaláról lesz negatív következménye.
Jellemző az is, hogy a rendszer lényegében önmagát működteti. Már „oda sem kell hatni”, a szerencsétlen járőrnek magától jut eszébe, hogy a jogszerű eljárás után őket vonják kérdőre, kvázi „öncenzúrát” alkalmaznak. Leírva ez mégis csak túl durva lett volna, de a fenti gondolat lényegében ennyit jelent: „vajon ki fognak-e rúgni egy NER-lovag jogos előállítása miatt?”
Meglátásom szerint utóbbi azért túl durva lenne, persze nem azért, mert ezek egy percig is sajnálnák a kirúgott embereket, de egy ilyen döntés objektív szempontból sem lenne hasznos, növelné az amúgy is egyre terebélyesedő utálatot a rendszer irányába.
Elégedetlenségből, fokozódó ellenszenvből és kilátástalanságból ugyanis nincs hiány. Az elmúlt pár hónapban számos olyan emberrel is beszéltem, akiktől talán a legkevésbé vártam volna rendszerkritikát, most mégis tele van a zsákjuk az egésszel, nem beszélve a dokumentumfilmes, kormánypárti Pesty László váratlan kirohanásairól. A korszakra oly jellemző viszont, hogy a jeget nem az áljobboldali lózungok, a világnézettel rendre ellentétes cselekedetek törték meg, hanem a kilátástalan gazdasági helyzet és a NER teljes eltávolodása a magyar társadalomtól, míg ezzel párhuzamosan a cigányokat még az előző rendszernél is jobban elkényeztetik. A gazdasági tér kisajátítása, a nem „udvarhű” (kis)vállalkozók ellehetetlenítése, az elszabadult árak és a NER-elit végtelen cinizmusa az, amely egyre inkább látható léket ütött a Fidesz hajóján.
Persze senki ne vizionáljon forradalmat, a magyar jobboldalnak még sokat fejlődnie, hogy egyszer átvegye az ország irányítását – ha optimisták akarunk lenni, de ezek a folyamatok ugyebár nem egyik percről a másikra történnek.
Erre számos történelmi példát is lehetne hozni, az egyik leginkább megosztó a francia forradalom kérdésköre. A mindenkori jobboldali történetírás ennek a pár évnek rendre a negatív oldalait domborítja ki, ami persze volt bőven, így egyrészről ez jogos, másrészről pedig számos olyan, később a jobboldali világnézetbe is beleivódott gondolatkört termelt ki magából, amelyekről rendre megfeledkezünk (nacionalizmus, a konzervativizmus megújhodása a „régi rend” időszaka után stb.). Könnyű lenne az egész forradalmat a felforgatók számlájára írni, de ne feledjük, hogy a társadalom szinte összes rétegét átjáró széles elégedetlenség sosem született volna meg az ancien régime nélkül, amely akkori viszonylatban – és némiképp történészi túlzással – úgy viselkedett, mint ma a NER. Nem volt épeszű ember, aki a forradalom idején vagy az után ezt a rendszert sírta volna vissza, persze ez nem egyenlő azzal sem, hogy valaki jakobinus volt (ha megnézzük, ezt az összemosó taktikát alkalmazza a fideszes narratíva is).
Hogy mit lehetne jól, jobban, vagy másként csinálni, hogy ne kövessük el újra és újra ugyanazokat a hibákat, a történelemből számos példa van. Jó lenne egyszer az ország javára hasznosítani ezt a tudásbázist...
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info