Az egyik legújabb keletű tót őrültség szerint immár nyelvrendőrséget kívánnak felállítani, hiszen miniszterelnök-helyettesük, Dusan Csaplovics a Kárpát-medence elnevezés használatát hatóságilag betiltaná, s e földrajzi fogalomról Hitler „Lebensraumja”(élettere) idéződik fel e „zseniális” tót koponyában.
Egyébként helyesen és egzakt módon, mivel a Kárpát-medence valóban a magyarság élettere,amelyet történelmi feladatunk egyszer ismét belaknunk, majd birtokba vennünk, visszaállítva a történelmi magyar haza határait.
Az azonban mégis – udvariasan fogalmazva – agyalágyultság, hogy tót és csonkaországi megmondóembereink szerint bizonyos „náci” kifejezéseket a politikai korrektség alapján ún. szalonképes közéleti személyeknek tilos használniuk, mert ellenkező esetben azonnali kiátkozás és örök megbélyegzés jut az érintett embereknek osztályrészül. Ilyen-az említett „bölcsek”véleménye szerint-az „élettér”kifejezés is.
Ám gondoljunk csak bele, ezen logika alapján azon szavak és kifejezések közül egyiket sem használhatnánk, melyeket Hitler és a nemzeti szocialista vezetés meglehetős gyakorisággal ejtett ki szónoklataiban. Vagyis tiltott, indexre való kifejezések például a „nép”, a „szülőföld”, a „munka”, a „vezér”, a „birodalom” vagy a „harmadik” kifejezés is. Ez utóbbi esetében például módfelett kíváncsi vagyok, vajon az említett „okosok” mit mondanának helyette. Netalán „kettő plusz elsőt”, esetleg „négy mínusz elsőt”?!
E rövid felsorolással is csupán e nyelvpolitika abszurditását és teljes értelmetlenségét kívántam érzékeltetni. Végezetül javaslatom az, hogy minél gyakrabban és nagyobb számban használjuk azokat a szavakat, melyeket cenzoraink kiradíroznának a politika szótárából! És kötelező feladat: minden trianoni magyarországi magyar ismerje a Kárpát medencénk Felvidékén található összes megye, és legalább a történelmileg és kulturálisan fontos települések magyar nevét!
Lipusz Zsolt