Az 1990-es rendszerváltás óta most történik meg először, hogy olyan személy lesz Magyarország köztársasági elnöke, aki a szocialista rendszer idején is sikeres politikai karriert futott be - írja a Sme című liberális tót napilap Schmitt Pálról csütörtökön.
"Paradox módon erre egy olyan kormány idején kerül sor, amely gyakran állítja magáról, hogy antikommunista" - mutat rá a legolvasottabb felvidéki politikai újság.
"Schmitt kiválasztása többet árul el a Fideszről, mint amennyi kedves a pártnak. Azt mutatja, hogy Orbán környezetében a pártvezető iránti lojalitás és engedelmesség mindenek felett van" - áll a Lojális című jegyzetben.
"A lojalitás és a karrierizmus az, ami a vitathatatlan képességek és a kitűnő fellépés mellett Schmitt-tel kapcsolatban először jut az ember eszébe. Egyetlen probléma, hogy nem válogatja meg, ki iránt lojális" - vélekedik a szerző.
"Feletteseinek nem okozott csalódást akkor sem, amikor - mint egyike a magas rangú magyar sporttisztviselőknek (miniszterhelyettesi szinten) - nem ellenezte az ország részvételét a Los Angeles-i olimpia Moszkva által elrendelt bojkottjában. Azzal védekezik, hogy nem szavazott. Biztos, hogy nem okoz nekik csalódást elnökként sem" - zárja jegyzetét a Sme.
(MTI)