Jelenleg két, az Electro World-cégcsoport kifosztói ellen született feljelentés cirkulálgat a rendőrségen. Mindkettő mintegy 2 milliárd forint elsíbolásáról szól - csalás és sikkasztás gyanújával. Az egyik - amelyet egy volt áruház igazgató fogalmazott meg - még 2011. június közepén került a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi nyomozóihoz, ám azt július elején áttették az ügyben „hatáskörrel és illetékességgel” rendelkező Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI). Ahol egy ideig pihengetett, porosodott az akta, majd az ORFK úgy határozott, hogy mégis a BRFK-t jelöli ki a büntetőeljárás lefolytatására. Több mint 4 hónap telt el a feljelentés megszületése óta, de a rendőrség - azon túlmenően, hogy ide-oda tologatja az aktát - még egyetlen nyomozati cselekményt sem hajtott végre a feltételezett elkövetők kézre kerítése érdekében.
A másik büntetőfeljelentés - amelyet az Electro World Kft-t nemrégiben megvásároló, és ezzel összefüggésben totálisan hülyére vett cég vezetője tett - ugyancsak 2 milliárdos csalásról és sikkasztásról szól. Ez október 17-én érkezett az NNI-hez, azonban a nyomozóiroda szakemberei néhány nap elteltével úgy ítélték meg, hogy a nyomozás lefolytatására a ”hatáskörrel és illetékességgel” rendelkező BRFK jogosult. Dosszié átküldve a Teve utcába - ahová mostanáig nem érkezett meg… Közel 3 hét telt el azóta, hogy az NNI ügyeletes tisztje átvette a feljelentést az NTP Elektroweb Kft. képviselőjétől. Ennyi idő azonban nem volt elégséges arra, hogy az illetékesek elrendeljék a nyomozást, egyelőre még azon filózgatnak: melyik szerv illetékes eljárni a milliárdos tolvajlás ügyében.
Az enyveskezű fehérgallérosok mindeközben egy lajhár nyugalmával szervezhetik a bűnös úton megszerzett vagyonok elrejtését, semmi és senki nem készteti kapkodásra őket. Ugyanis - a jelek arra utalnak - a tanult bűnüldözőknek még annak eldöntése is komoly fejtörést okoz, hogy ki kezdjen hozzá a bűnügy felgöngyölítéséhez. A hogyanról itt és most - egy szót se!
Ehhez képest néhány brutális rendőrbűnöző személyes adatának közzététele - amit a Büntető törvénykönyv vétségként szankcionál - azonnal döntésképessé tette a rendőri vezetőket. Semmi bizonytalankodás, semmi tépelődés, semmi aktatologatás. A rend éber őrei egy szempillantás alatt a tettek mezejére léptek. Itt ugyanis „a” Kuruc.infóról van szó! Arról a hírportálról, amely vette a bátorságot és nyilvánosságra hozta több, egyenruhába bujtatott gazember arcképét és elérhetőségét. Ez aztán főbenjáró bűn!
A másik téma ennél sokkal pitibb. Mondhatni: bagatell. Milliárdokat „lopikázott” néhány nyakkendős tróger, akik hatékony titkosszolgálati és rendőrségi kapcsolatokkal rendelkeznek. Több kétes ügyüket is „elsikálták” már az elmúlt években. Semmi extra.
Majd szépen „elhalnak” a mostani stiklijeik is. Ahogy szoktak… És?
(Privátkopó)